ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη... μονομαχία των πέντε υποψηφίων έληξε με ανοιχτά χαρτιά και αιχμές

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου πέντε ώρες το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τις ομιλίες των πέντε υποψηφίων προέδρων.

syriza

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου πέντε ώρες το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τις ομιλίες των πέντε υποψηφίων προέδρων. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι και επίσημα πια οι υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, -που δεν παρέστη στη σημερινή διαδικασία.

Οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου ξεκίνησαν με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση. Έπειτα ακολούθησαν οι εισαγωγικές ομιλίες της γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη και αμέσως μετά οι ομιλίες των πέντε υποψηφίων.

Τα... καρφιά

Οι «5» στις ομιλίες τους εξαπέλυσαν εσωκομματικά... πυρά εναντίον των αντιπάλων τους.

Η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε στις κατηγορίες του Στέφανου Τζουμάκα πως είναι υποστηριζόμενη από τη διαπλοκή, αλλά και για τον Παύλο Πολάκη για την τοξική αρρενωπότητα: «Δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου. Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εν τέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του "συστήματος" μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε πυρά για το εσωτερικό του κόμματος και όσους τον θεωρούν δεξιά απόκλιση. Επίσης, δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών».

Από την άλλη ο Νίκος Παππάς απάντησε στην Έφη Αχτσιόγλου προτάσσοντας το κόμμα μελών έναντι του κόμματος των δομών που προτείνει η πρώην υπουργός.

Ο Στέφανος Τζουμάκας είπε πως «τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας. Πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό συγκέντρωσης αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας».

Αιχμές άφησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την αρχή της ομιλίας του: «Είμαστε χαρούμενοι να συζητάμε μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κανένας από τους τέσσερις υποψήφιους δεν είναι αντίπαλος. Η Αριστερά συζητά μέσα στους δικούς της χώρους».

Οι ομιλίες των πέντε υποψηφίων

Αχτσιόγλου: Αν συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι θα έρθει πάλι η χρεοκοπία - Θέλουμε ένα κράτος στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών
Ως πρώτο στόχο τις ευρωεκλογές ώστε να γίνει μία βραδιά «ανάτασης και επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά» έθεσε την δική της προοπτική ως προέδρου του κόμματος η Έφη Αχτσιόγλου. «Καταθέτω επίσημα τη δική μου πρόθεση να αναλάβω τη δική μου ευθύνη. Δεν χρειάζομαι να σάς κρύψω ότι είμαστε συγκινημένη, είμαστε οικογένεια και ότι το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωκομματικού μας διαλόγου».

Πρόσθεσε δε με υπαινιγμούς για τον Παύλο Πολάκη αλλά και τον Στέφανο Τζουμάκα πως «καμία έκρηξη τοξικής αρρενοπώτητας καμία μα καμία θλιβερή προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως τάχα κέντρο διαπλοκής στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που δυστυχώς έχουν διασυνδέσεις και μέσα στο κόμμα μας δεν με έκανε να σκεφτώ ξανά την απόφασή μου. Γιατί πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να περάσει το νέο κύμα μπροστά στο κόμμα».

«Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Μην περιμένετε να κάνουμε πίσω. Μην περιμένετε να μετανιώσουμε για όσα είχαμε. Μην περιμένετε να δειλιάσουμε»/ Με την επισήμανση αυτή η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου έδωσε το στίγμα για την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως απάντηση στους «μόνιμους ιδιοκτήτες της χώρας» που ήδη από το 2015 έχουν ως μοναδικό στόχο όπως είπε: «Να μην επιτρέψουν να ξαναβρεθούμε στην κυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα παρουσίασε και τέσσερα στρατηγικά θέματα στα οποία όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να βγει μπροστά και μίλησε για ένα κόμμα των μελών κι όχι των στελεχών. Παράλληλα η διεκδικήτρια της προεδρίας καταδίκασε απερίφραστα όσους εκπέμπουν ομοφοβικά μηνύματα κατά του συνυποψήφιου (Κασσελάκη).

Δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά του Αλέξη Τσίπρα και επεσήμανε: «Η διαδρομή μας από το 2015 θα έχει για πάντα τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Πρώτος έθεσε τον στόχο της Αριστεράς στην κυβέρνηση. Εκεί που όλοι έβλεπαν αδιέξοδα ο Τσίπρας έβλεπε δυνατότητες. Από εκείνη την ημέρα έχουν έναν και μόνον στόχο να μην μάς επιτρέψουν να ξαναβρεθούμε στην κυβέρνηση. Αυτό που βιώσαμε πριν από τις εκλογές στοχεύει στην εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η κυβέρνηση να ανήκει στους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες της χώρας.

Υπήρξαν κενά, συμβιβασμοί αλλά υπήρξε η μία και μεγάλη νίκη η απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της πολιτικής μας κυριαρχίας. Και πάνω απ’ όλα η μόνιμη ευθυγράμισή μας με την σωστή πλευρά της ιστορίας.

Με τους πολλούς. Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους νέους ανέργους, τους επιστήμονες, όχι οικονομική ολιγαρχία, τζάκια και ελίτ. Είμαστε με τους πολλούς για τους πολλούς».

Ως προς τα αίτια της ήττας σχολίασε πως «εξασθένησαν οι δεσμοί μας με την κοινωνία και ιδίως η επαφή μας με το αίτημά μας για βελτίωση της ποιότητας στη ζωή μας. Και πιστεύω ότι πάνω σ’ αυτό καθορίστηκε το εκλογικό μας αποτέλεσμα».

Σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να κατέβει στην κοινωνία από τον πρόεδρό του, μέχρι το κάθε μέλος του και αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα της κάθε ημέρας».

Μιλώντας για την εικόνα που φαίνεται από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι συντελείται η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή άνθρωποι χάνουν τις περιουσίες τους και το κράτος είτε κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του είτε στη χειρότερη περίπτωση νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας, δηλώνοντας άλλοθι στους αυτόκλητους «σερίφηδες».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο και σχολίασε ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρεθεί μπροστά σε μάχες που έρχονται. «Πρέπει να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική και να πείσουμε ότι η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα πραγματικότητα».

Κατέθεσε την πρότασή της για τέσσερα στρατηγικά πεδία στα οποία πρέπει να επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία λέγοντας ότι δεν θα κυνηγάμε από πίσω τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά προτάσσουμε τα στρατηγικά αιτήματα.

Το κράτος της νέας εποχής

«Κράτος υπηρέτης ιδιωτικών συμφερόντων ή κράτος στην υπηρεσία του πολίτη; Αυτό είναι το δίλημμα» είπε και μίλησε για ένα κράτος προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Θέλουμε ένα κράτος στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών με δημόσια δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδεία που θα δίνει προοπτική σε όλα τα παιδιά. Κράτος που θα προχωρήσει και στις αναγκαίες τομές με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κι ένα κράτος διαφάνειας, χωρίς άβατα και ανέλεγκτες περιοχές, χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες».

Ριζική αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου

«Αν συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι θα έρθει πάλι η χρεοκοπία της χώρας. Επομένως αλλάζουμε ριζικά, διευρύνουμε τη βάση παραγωγής, την εγχώρια παραγωγική βάση επιδιώκοντας την εμπλοκή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διεύρυνση κοινών αγαθών (νερό, αέρας, παραλίες) και επιστημονικές γνώσεις. Θέτουμε την ψηφιακή πρόοδο στην εξυπηρέτηση του πολίτη».

Η εργασία μπροστά

Την ώρα που στην Ευρώπη οι κοινωνίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη η δεξιά κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της. Την ώρα που η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικότητα συζητάμε εάν θα πρέπει να σερβίρει κανει στη χώρα κολυμπώντας. «Εκεί μάς έχει πάει η Νέα Δημοκρατία». Δεν είναι απλά θέση αλλά αποστολή μας να δώσουμε ξανά προοπτική στον κόσμο της εργασίας, να γράψουμε από την αρχή τί σημαίνει να εργάζεσαι στην Ελλάδα.

Η μάχη για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που «είναι μάχη καθημερινή και δύσκολη». Τα ατομικά δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια είναι η βάση για κάθε πολιτική αλλαγή. Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γιατί εμείς θέλουμε μία κοινωνία που μπορεί να διεκδικεί και θεωρεί αυτονόητο ότι οι ζωές όλων μας έχουν αξία. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Δικαιώματα των ισχυρών ή δικαιώματα για όλους; Όποιος θεωρεί κάτι άλλο δεν έχει χώρο στις γραμμές μας. «Να ξέρουν καλά αυτοί εκεί έξω τα ομοφοβικά παραληρήματα που εκτόξευσαν κατά του υποψηφίου μας δεν θα βρουν μόνο τη χλεύη μας αλλά όλους μπροστα σαν ένα σώμα». Πρόσθεσε πως «ήμασταν είμαστε και θα είμαστε το κόμμα που δίνει τη μάχη με την άκρα δεξιά».

Θέλουμε ένα κόμμα που θα είμαστε όλοι ίσοι ένα κόμμα ευθύνης, ανέφερε και συμπλήρωσε πως με τον προγραμματικό μας λόγο πρέπει να δώσουμε την εναλλακτική προοδευτική λύση στη χώρα. «Αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη γιατί είμαστε εγγύηση για τη διαφάνεια και σηκώνουμε ανάστημα απέναντι στη διαπλοκή» είπε. Και για μία μεγάλη συμμαχία των πολιτικών δυνάμεων της πληθυντικής αριστεράς στην Ευρώπη.

Η υποψήφια πρόεδρος είπε ότι η πολιτική δεν υπερίπταται της κοινωνίας και σημείωσε ότι η πολιτική σημαίνει συγκρούσεις.

Ξεκινώντας την ομιλία της η Έφη Αχτσιόγλου είπε πως «είναι εξαιρετική στιγμή και η συνθήκη που βιώνουμε σήμερα” και θύμισε πως “ήταν το 2007 στη Θεσσαλονίκη των φοιτητικών μου χρόνων όταν η δικιά μου γενιά έδινε τη μάχη κατά της κατάργησης του άρθρου 16 που πρέπει σύντομα να την ξαναδώσουμε».

Κασσελάκης: Κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν κυβέρνηση της Αριστεράς - Υπάρχει μόνο ο δρόμος της αυτοδύναμης νίκης
Με ευχαριστίες προς την Έφη Αχτσιόγλου για την αναφορά της στις ομοφοβικές επιθέσεις που δέχεται ξεκίνησε την ομιλία του ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ακολούθως κι ενώ προηγουμένως είχε καταθέσει την υποψηφιότητά του συνοδευόμενη από 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής απάντησε σε όσους τον επικρίνουν λέγοντας ότι δεν έχει κάνει συμφωνία με κανέναν: «Με κατηγορούν ότι είμαι στοιχείο της μεταπολιτικής, της εποχής της επικοινωνίας και ότι δεν έχω ουσία. Δυο μήνες τώρα όμως, χωρίς εμένα να διεκδικώ την προεδρία, δεν άκουσα παρά ελάχιστα για την ουσία», σημείωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης είπε: «Η δίκη μου πολιτική ουσία λοιπόν είναι πρώτα από όλα ότι δεν έκανα καμία συμφωνία για να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος. Με κανέναν. Δεν με υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκαλιές. Για εμένα επιφύλαξαν άλλη υποδοχή. Ότι είμαι πράκτορας των Αμερικάνων. Ότι είμαι φυτευτός του καπιταλισμού. Ότι είμαι εκπρόσωπος της μεταδημοκρατίας.

«Για να τα λένε όλα αυτά, μάλλον κάτι φοβούνται», τόνισε και συνέχισε: «Και αυτό που φοβούνται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναστηθεί. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει ξανά τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ότι θα πάψει το μονότονο επιχείρημα των καταστροφέων: «Τι διαμαρτύρεστε; 41%...».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο, μιλώντας για κυβέρνηση της Αριστεράς, όταν όλοι γελάγανε», ενώ άφησε αιχμές για το κόμμα σημειώνοντας ότι «ίσως ούτε κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το πίστευαν και ίσως να μην το ήθελαν κιόλας».

Ολόκληρη η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη:

«Θέτω υποψηφιότητα για Πρόεδρος επειδή οι ψυχές αυτού του τόπου δικαιούνται την ευκαιρία να παλέψουν τους μηχανισμούς των συμφερόντων - και να τους κερδίσουν.

Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά το άτομο αυτό να προέρχεται από την Αριστερά!

Διότι ο μόνος τρόπος να γίνουμε από Πλουτοκρατία, Δημοκρατία, είναι με την μη αναστρέψιμη λαϊκή ετυμηγορία.

Τη φωνή του λαού ακούν τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας και γι’ αυτό έχουν λυσσάξει μαζί μου. Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ένας άνθρωπος που επιφανειακά έπρεπε να ανήκει σε αυτούς, αποφασίζει να επιστρέψει από το Εξωτερικό για να τους εκθέσει και να τους κερδίσει.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι δεν κινητοποιούμαστε όλοι από το χρήμα. Υπάρχουν και άνθρωποι που κινητοποιούνται από τον συνάνθρωπό τους. Υπάρχουν και άνθρωποι που αναζητούν ψυχική αυτοπραγμάτωση μέσα από την κοινωνία και τη συλλογικότητα.

Κάθε φορά που ρωτάω τα μέλη μας, «Τι σημαίνει Αριστερά», η απάντηση είναι: ένας αξιακός κώδικας, μια στάση ζωής για δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, και προστασία στον αδύναμο.

Αυτές οι Αξίες με εκφράζουν πλήρως. Είναι κυριολεκτικά η ιστορία της ζωής μου – μόνο που η ζωή μου εκτροχιάστηκε από τη διαπλοκή.

Και αντί το μέλλον μου να καταδικαστεί από τις παθογένειες της πατρίδας μου, είχα μια διέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες – σε αυτήν την χώρα με βαθιά ριζωμένες ανισότητες, με πολύ προβληματική ιστορία στην γεωπολιτική, με έλλειψη εθνικού αισθήματος πέρα από το Αμερικανικό Όνειρο του Πλουτισμού και του Ατομικισμού.

Και όμως, αυτή η προβληματική χώρα μου προσέφερε ένα πάτημα. Και μετά μου προσέφερε ευκαιρίες να αποδείξω τον εαυτό μου. Έδωσε σε έναν ακαδημαϊκό μετανάστη την ευκαιρία να αρχίσει από κάπου.

Αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Δεν δίνουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους της. Δεν δίνουμε την ευκαιρία στους νέους να αρχίσουν από κάπου. Κι έτσι εκείνοι παίρνουν αναγκαστικά τον δρόμο της ξενιτιάς. Και έτσι χάνεται η ψυχή του τόπου που τόσο δύσκολα επιστρέφει.

Δεν δίνουμε την ευκαιρία στον επιστήμονα να βρει δουλειά με το πτυχίο του. Δεν δίνουμε την ευκαιρία στον αυτοαπασχολούμενο να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του βάσει της αποδοτικότητας του. Δεν δίνουμε την ευκαιρία στον μισθωτό εργαζόμενο να ζήσει με τον μισθό που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας του. Δεν δίνουμε την ευκαιρία στον αγρότη να δει τον μόχθο του να καρποφορεί. Δεν δίνουμε τέλος την ευκαιρία στον έντιμο επιχειρηματία να ρισκάρει με τους ίδιους κανόνες.

Λέμε ότι η Ελλάδα είναι συντηρητική κοινωνία. Δεν ισχύει! Οι Έλληνες στο σύνολό τους είναι ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι, με αγάπη για την ιστορία του τόπου τους και τον πλησίον.

Η Ελλάδα εντός των συνόρων είναι ψευτοσυντηρητική κοινωνία. Χρησιμοποιούμε την «Παράδοση» για να αναμοχλεύονται ένστινκτα διχασμού – και μαζί με την ατομικοποίηση της κοινωνίας λόγω τεχνολογίας – να προστατεύεται έτσι το οικονομικό κατεστημένο και ο νεποτισμός του.

Εννοείται ότι με αυτόν τον τρόπο κρατάνε έξω όλα τα απόδημα παιδιά. Που σιγά - σιγά φτιάχνουν οικογένειες και δύσκολα θα γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Και έτσι η Δεξιά καταφέρνει να κάνει το πιο ανθελληνικό πράγμα – να ρημάζει έτσι διακριτικά και ύπουλα την ψυχική και πνευματική δεξαμενή του τόπου. Κρατώντας το ανθρώπινο δυναμικό μας έξω και ελέγχοντας ταυτόχρονα το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό μας.

Πρόκειται για κοινωνικές χειροπέδες που πρέπει κάπως να σπάσουν. Και εδώ, συντρόφισσες και σύντροφοι, έρχεται η στιγμή της ευθύνης.

Κατεβαίνω για Πρόεδρος της παράταξης μας γιατί οι Ελληνίδες και Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους Ελληνικό Όνειρο. Το Όνειρο της ατομικής αυτοπραγμάτωσης και της κοινωνικής απελευθέρωσης – πάντα με εντιμότητα.

Έχουμε απέναντί μας ένα σάπιο κράτος και ένα δεξιό παρακράτος. Έχουμε απέναντί μας μια Λερναία Ύδρα. Και όσο άλλοι χαϊδεύουν τα κεφάλια της, εμείς μπορούμε και πρέπει να κάψουμε το κτήνος. Τώρα!

Διότι δεν υπάρχει τίποτα πιο πατριωτικό από το να προστατεύεις τις ζωές στον τόπο σου. Και να τους δίνεις έμπρακτα ένα έντιμο, ξεκάθαρο μονοπάτι στο Ελληνικό Όνειρο.

Μόνον έτσι οι αγώνες της Αριστεράς θα μετουσιωθούν σε χειραφέτηση της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα.

Οι μηχανισμοί αυτοί, τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας, είναι απέναντί μας παντού. Έχουμε ολιγοπώλιο στο ρεύμα, ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες, κομματικά διορισμένους διοικητές στα νοσοκομεία, ρουσφέτια στους σταθμάρχες, predator στα τηλέφωνά μας, και καμένα δέντρα και ζώα στην αυλή μας.

Φτάνει πια!! Αυτό δεν είναι το ελληνικό όνειρο, είναι ο ελληνικός εφιάλτης.

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αυτόν τον ρόλο επιτελεί, να κάνει τον κοινωνικό τροχονόμο, με διαφορετικά όρια ταχύτητας για τους πάνω και τους κάτω, με διαφορετικούς κώδικες κυκλοφορίας για τους πάνω και τους κάτω, με μετατροπή των δικαιωμάτων σε κάτι που δεν είναι αυτονόητο αλλά διαπραγματεύσιμο.

Εμείς θέλουμε προοδευτικές, ριζοσπαστικές, μαζικές λεωφόρους.

Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις των έντιμων ανθρώπων αυτής της κοινωνίας και μέσα από τον βηματισμό τους -μικρότερο στην αρχή, μεγαλύτερο και γρηγορότερο στη συνέχεια- να εκπαιδευτεί και να μάθει η κοινωνία.

Αυτό είναι το δικό μου όραμα. Και σε αυτό το όραμα σας καλώ να συστρατευτούμε μαζί – ΜΕΣΑ από το κόμμα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει θέμα κανόνων – έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας. Και η μεγαλύτερη τομή που θα κάνω ως Πρόεδρος θα είναι η άμεση επαφή με τα μέλη μας, με τις Ομάδες Μελών, οι οποίες θα γίνουν άμεσα εργοστάσια παραγωγής πολιτικής και αναμεταδότες πολιτικής σκέψης.

Αρχίζοντας από τα προκριματικά ψηφοδέλτια παντού – να είναι τα ίδια τα μέλη που θα αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών, και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού. Και σε αυτήν την πορεία θα είμαι μέσα στην κοινωνία, παροτρύνοντας και εξοπλίζοντας τα μέλη μας να συμμετέχουν στον κοινωνικό ιστό: στους συλλόγους, στις κοινότητες, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα, σε όλες τις οργανωμένες κοινωνικές δράσεις.

Τα μέλη του κόμματος θα αισθάνονται ότι έχουν έναν προσιτό μαχητή δίπλα τους, και θα το βλέπουν και στην πράξη. Θα επικοινωνούν και θα λαμβάνουν απάντηση από την ηγεσία του κόμματος. Έχει καταντήσει να είναι στίγμα το να είσαι Συριζαίος, αλλά σας δίνω το λόγο μου ότι αυτό θα αλλάξει άμεσα. Γιατί η Δεξιά της προπαγάνδας και της πλύσης εγκεφάλου πρέπει να ηττηθεί ιδεολογικά και πολιτικά. Πρέπει να βρει τον μάστορά της…

Εσείς θα μου δώσετε την εξουσιοδότηση. Εσείς θα μου δώσετε την δύναμη. Εσείς θα με ελέγχετε. Και εγώ, στο όνομα των λαϊκών αγώνων της Αριστεράς και του καινούριου λαϊκού αγώνα που ξεκινάμε τώρα ενάντια στους μηχανισμούς, δεν θα ανεχτώ καμία κηδεμονία και καμία υπονόμευση από κανέναν.

Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον γνωρίζω από τα γεννοφάσκια μου.

Γνωρίζω όμως ότι την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν τα κόμματα του άλλοτε κραταιού δικομματισμού.

Γνωρίζω επίσης ότι, όταν χρεοκόπησαν τη χώρα, συνεργάστηκαν αρμονικά για να εφαρμόσουν τις πιο παράλογες πολιτικές λιτότητας.

Και όταν απέτυχαν παταγωδώς, άφησαν στην Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και σε έναν νέο ηγέτη να διαχειριστούν τη χρεοκοπημένη χώρα.

Τους έστησαν την παγίδα της αριστερής παρένθεσης.

Όμως εκείνοι κατάφεραν να επιβιώσουν. Με τα λάθη και τις ολιγωρίες τους.

Έκαναν δύσκολους συμβιβασμούς και έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον.

Έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισαν το χρέος και άφησαν γεμάτα τα ταμεία που παρέλαβαν άδεια.

Δυστυχώς το παλιό πολιτικό σύστημα ανέκαμψε. Με τη βοήθεια της διαπλοκής και των ΜΜΕ έφτιαξαν την αντίστροφη εικόνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια ήταν ο «καταστροφέας» και ο Μητσοτάκης με όσους την έβαλαν σε αυτά, ο «άριστος».

Στα δύσκολα, μετά την πρώτη οδυνηρή ήττα, στάθηκα δίπλα στον Αλέξη. Αλωνίσαμε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Δώσαμε έναν συγκινητικό αγώνα.

Είδα από πρώτο χέρι ποιοι του στάθηκαν.

Και είδα ποιοι αντιδρούσαν στο άνοιγμα στην κοινωνία, θεωρώντας το «δεξιά απόκλιση».

Δεξιά απόκλιση θεωρούν οι ίδιοι σήμερα και τη δίκη μου υποψηφιότητα.

Εμένα τον ίδιο.

Είμαι όμως το ακριβώς αντίθετο.

Γιατί δεξιά απόκλιση είναι τελικά ό,τι συμφέρει τη δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη.

Δεξιά απόκλιση είναι ό,τι θα κρατήσει τον Μητσοτάκη στην εξουσία και τον ΣΥΡΙΖΑ ακίνδυνο κομπάρσο.

Ακίνδυνο για το σύστημα.

Για την ολιγαρχία που κατέχει και ελέγχει τα ΜΜΕ.

Για την ηγεμονία Μητσοτάκη.

Και Αριστερή - ριζοσπαστική απόκλιση δεν είναι ό,τι εξυπηρετεί την ορθοδοξία της αριστεράς, αλλά ό,τι μπορεί να νικήσει τη δεξιά. Ιδεολογικά και πολιτικά.

Με κατηγορούν ότι είμαι στοιχείο της μεταπολιτικής, της εποχής της επικοινωνίας και ότι δεν έχω ουσία.

Δυο μήνες τώρα όμως, χωρίς εμένα να διεκδικώ την προεδρία, δεν άκουσα παρά ελάχιστα για την ουσία.

Η δίκη μου πολιτική ουσία λοιπόν είναι πρώτα από όλα ότι δεν έκανα καμία συμφωνία για να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος. Με κανέναν.

Δεν με υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκαλιές. Για εμένα επιφύλαξαν άλλη υποδοχή.

Ότι είμαι πράκτορας των Αμερικάνων.

Ότι είμαι φυτευτός του καπιταλισμού.

Ότι είμαι εκπρόσωπος της μεταδημοκρατίας.

Για να τα λένε όλα αυτά, μάλλον κάτι φοβούνται.

Και αυτό που φοβούνται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναστηθεί.

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει ξανά τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ότι θα πάψει το μονότονο επιχείρημα των καταστροφέων: «Τι διαμαρτύρεστε; 41%...».

Και ότι εγώ θα είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα δεν έγιναν από τον Αλέξη. Όσα δεν τον άφησαν.

Όχι για να αποκαθηλώσω τον Αλέξη.

Την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει. Ως άλλοθι και ως πραγματικότητα.

Την επόμενη μέρα ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ της Σύγχρονης Αριστεράς.

Ανοιχτός στα μέλη του.

Στην κοινωνία.

Στη νέα γενιά.

Μέσα στα κινήματα.

Ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες.

Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

Για την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για τον κόσμο της εργασίας αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας, αλλά και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Αν θέλετε να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλές λιμάνι της αριστερής καθαρότητας, μάλλον δεν είμαι η κατάλληλη υποψηφιότητα.

Αν θέλετε ένα κόμμα που θα είναι μεταξύ 10% και 15% για να συνεργάζεται - προσφέροντας την αριστερή του καθαρότητα- με το κεντροδεξιό ΠΑΣΟΚ ώστε να φτιάξουμε μια δήθεν κεντρώα κυβέρνηση, μάλλον δεν είμαι εγώ ο καταλληλότερος.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις αυταπάτες.

Υπάρχει μόνο ο δρόμος της νίκης.

Της αυτοδύναμης νίκης.

Ο Αλέξης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο, μιλώντας για κυβέρνηση της Αριστεράς, όταν όλοι γελάγανε.

Ίσως ούτε κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το πίστευαν.

Και ίσως να μην το ήθελαν κιόλας.

Τώρα λοιπόν και πάλι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο.

Να μιλήσουμε για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για Αυτοδύναμη Σύγχρονη ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Που θα καταλαμβάνει όλο το χώρο από την αριστερά ως το δημοκρατικό κέντρο.

Η «πρώτη φορά Αριστερά» έκανε το πρώτο βήμα. Συναντήθηκε με την Ιστορία, χτυπήθηκε λυσσαλέα, λαβώθηκε.

Η «νέα φορά» Αριστερά είναι στις δικές μας πλάτες. Και αυτή τη φορά δε θα ηττηθεί. Θα νικήσει.

Πάμε να χτίσουμε τη Σύγχρονη Αριστερά.

Πάμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι νικητή.

Πάμε να κατακτήσουμε το Ελληνικό Όνειρο».

Παππάς: Να αποκλείσουμε την προγραμματική μας απονεύρωση - Θα χτίσουμε την παράταξη της νίκης
Τις πολιτικές προϋποθέσεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξαναγίνει κυβέρνηση στην χώρα περιέγραψε στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο ο Νίκος Παππάς. Ανεβαίνοντας στο βήμα είπε χαριτολογώντας πως «δεν θα υποπέσω στην ύβρη να θεωρήσω ότι το χειροκρότημα αφορά το πρόσωπό μου Αφορά τη συλλογική μας επιμονή, πείσμα και αποφασιστικότητα να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μας και να προχωρήσουμε». Μεταξύ άλλων εξέφρασε την αποστροφή του για φαινόμενα σεξισμού, ομοφοβίας και εκφοβισμού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο διεκδικητής της ηγεσίας «σήμερα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε ότι είμαστε μια νέα μεγάλη αριστερή, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, μια νέα μεγάλη αριστερά, που θα ενσωματώνει τις θετικές εμπειρίες του παρελθόντος. Μία παράταξη που συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Ένα μείγμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού είναι αναγκαίο προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο έτσι θα αποκλείσουμε τα σενάρια που μας θέλουν συμπληρωματική δύναμη. Μόνο έτσι θα πείσουμε ότι είμαστε η μόνη ανταγωνιστική δύναμη στη Ν.Δ. του Μητσοτάκη».

Ο Νίκος Παππάς συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πολιτική και κοινωνική ευρύτητα. Και αν η σύγχρονη ταυτότητά μας, όπως την προσδιορίσαμε στη διακήρυξή μας, ήταν επίκαιρη το 2019, είναι πολλαπλά επίκαιρη το 2023.

Όταν αναφέρθηκε στη διαπλοκή επεσήμανε ότι με αίσθημα ταπεινότητας υποχρεούται να επισημάνει προς το Σώμα του Συνεδρίου ότι ποτέ σε ό,τι αφορά «την προσωπική μου δοκιμασία δεν ένιωσα στιγμή ότι το πέρασα μόνος μου».

Ο Νίκος Παππάς δεν παρέλειψε να αναδείξει και τις διαφωνίες του για διαφορετικές απόψεις που ακούγονται στο εσωτερικό του κόμματος και μάλιστα από συνυποψήφιούς του: Είπε χαρακτηριστικά: “Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να εκφράζουμε μόνο τη ριζοσπαστική αριστερά. Ότι η στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού ήταν ένας ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός. Υπάρχει και η άποψη ότι δεν πρέπει να μιλάμε για παράταξη από την αριστερά ως το κέντρο γιατί αυτοί οι όροι είναι ξεπερασμένοι, είναι αδειανά πουκάμισα και μας αρκεί να λέμε ότι απευθυνόμαστε στους πολλούς. Οι έννοιες αριστερά, κέντρο και δεξιά δεν είναι έννοιες κενές. Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «αριστερά- δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει.

Και όσο η αριστερά δεν καταφέρει να αποσπά δυνάμεις του κέντρου από τη στρατηγική τους συγκόλληση με τη δεξιά δεν θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία. Για να κερδίσουμε λοιπόν τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Δεν μπορεί να αξιώνουμε τίποτα λιγότερο από τον εαυτό μας. Πρέπει και θα το καταφέρουμε. Θα χτίσουμε την παράταξη της νίκης, την παράταξη που είναι ικανή να κερδίσει τις επόμενες εκλογές”.

Ο Νίκος Παππάς πρόσθεσε ότι για να κερδίσουμε, υπάρχουν και προγραμματικές προϋποθέσεις. Και πρώτη από όλες να αποκλείσουμε την προγραμματική μας απονεύρωση και το να υπονοήσουμε έστω και ως υποψία, ότι οι αρνητικές πλευρές των πολιτικών που μας επέβαλε η τρόικα ήταν δικές μας επιλογές. Οι βασικές, στρατηγικές δεσμεύσεις μας ήταν, είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτες. Ως εκ τούτου ανέφερε πως “είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε, όχι μόνο με τη νεολαία, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας και της επισφάλειας, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, με τη μεσαία τάξη.

Δεν είμαστε απλά το κόμμα της μισθωτής εργασίας. Γιατί και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων είναι άνθρωποι πολλές φορές σκληρά εργαζόμενοι. Που ενδεχομένως δουλεύουν διπλό μεροκάματο, έχουν την αγωνία της επιβίωσης της επιχείρησης και πιθανότατα υφίστανται εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της ενέργειας ή τα καρτέλ των προμηθευτών τους.

Είναι άνθρωποι που αυτονόητα ανήκουν στην κοινωνική συμμαχία που πρέπει να χτίσουμε, για να βαδίσει η Ελλάδα στον δρόμο της δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Δεν θα τους αφήσουμε στη Δεξιά η οποία οραματίζεται σχέδια Πισσαρίδη και δημιουργικές καταστροφές των μικρών επιχειρήσεων και, μάλιστα, σε ένα πλαίσιο μηδενικών δικαιωμάτων για τους μισθωτούς. Είναι αυτονόητο, ότι αν εξασφαλίσουμε συνθήκες βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, μπορούμε ευκολότερα να προστατέψουμε και τη μισθωτή εργασία που ακουμπά κατά 80% με 85% σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Επίσης έκανε ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά και είπε ότι “αν έρθει μία συμφωνία με την Τουρκία που αποδομεί όσα κατακτήσαμε την περίοδο 2015 - 2019, που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή, να μην περιμένουν καμία συναίνεση από τη δημοκρατική παράταξη και την Αριστερά. Δεν θα δώσουμε τέτοια συναίνεση. Το λέμε και ως Έλληνες πατριώτες και ως δημοκράτες αγωνιστές της ειρήνης στην περιοχή. Το υποσχόμαστε ως η νέα μεγάλη, πατριωτική αριστερά, μια παράταξη με ισχυρά πατριωτικά χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις οργανωτικές προυποθέσεις ο υποψήφιος πρόεδρος είπε οτι δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019. Αργήσαμε να εκλέξουμε την ηγεσία μας από τη βάση. Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό. Δεν αξιοποιήσαμε και δεν ενσωματώσαμε τα 110 χιλιάδες νέα μέλη.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική δημοκρατία στο κόμμα των μελών. Όχι ένα κόμμα δομών που θα καταστέλλει, θα ακυρώνει και θα αγνοεί τη βούληση των μελών. Αυτό το βήμα πρέπει να το ολοκληρώσουμε αλλά και να κάνουμε και άλλα βήματα για την αναβάθμιση της λειτουργίας ενός κόμματος των μελών. Να εκλέξουμε νομαρχιακές επιτροπές με καθολική συμμετοχή των μελών. Να εκλέξουμε νέα συντονιστικά. Να διαμορφώσουμε δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στον αγροτικό χώρο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να συγκροτήσουμε τις περιφερειακές μας οργανώσεις, που μεταξύ άλλων θα προετοίμαζαν το κόμμα για τις περιφερειακές εκλογές. Να δρομολογήσουμε δημοψηφίσματα. Να συγκροτούμε τα ψηφοδέλτιά μας με καθολική συμμετοχή των μελών στην επιλογή. Να αξιοποιήσουμε, επιτέλους, την κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα απλών αγωνιστών και εκπροσώπων φορέων που ήρθαν να μας συνδράμουν.

Το κόμμα μας έχει ανάγκη σήμερα ένα τεράστιο κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής που θα έχει επί της ουσίας επανιδρυτικά χαρακτηριστικά του κόμματος των μελών. Ένα κύμα που θα παρασύρει κακές πρακτικές και κλειστές πόρτες. Ένα άλμα δημοκρατίας.

Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον. Όπου κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις δυνατότητες και τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του. Όχι πατώντας πάνω στην αποτυχία του διπλανού. Αλλά εκκινώντας από ένα περιβάλλον συλλογικής ασφάλειας και προστασίας […] Όπου οι οικογένειες, οι εργαζόμενοι οι μικρές επιχειρήσεις τα βγάζουν πέρα χωρίς να υποθηκεύουν το μέλλον. Όπου η οικονομία δεν παραδίνεται στις προτεραιότητες των δυνάμεων της αγοράς. […] Θα οικοδομήσουμε μια χώρα όπου οι δυνατότητες του καθενός στη ζωή δεν καθορίζονται από τις συνθήκες γέννησης και της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του. Όπου κανείς δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη, χωρίς την πρώτη κατοικία του. […]

Κατέληξε λέγοντας πως “ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον να χτίσουμε μαζί το κοινό μας σπίτι. Το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Τη μεγάλη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Την παράταξη που θα σηκώσει την χώρα στις πλάτες της. Ξεκινάμε από τις 10 Σεπτέμβρη. Χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη. Χτίζουμε το μέλλον της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ειρήνης για την Ελλάδα. Μια καλύτερη χώρα για όλους και όλες.

Τζουμάκας: Να προχωρήσουμε σε υπέρβαση, με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας
«Επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι όχι απλά να χάσει ο Μητσοτάκης -αυτός κάνει τη βάρδια του-, αλλά να οδηγήσουμε τη δεξιά πολιτική σε ήττα», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Τζουμάκας, στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος. «Με γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Εμπρός για ένα ρεύμα νίκης, στη στρατηγική κυβερνητικού κόμματος», τόνισε.

Ο κ. Τζουμάκας δήλωσε αισιόδοξος, είπε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπέρβαση, με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης, όλοι μαζί, με τη θέληση του λαού και της νεολαίας, μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από τη κρίση». Πρόσθεσε ότι «είμαστε πολιτική δύναμη μαχόμενων ανθρώπων» κι ότι «μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν οι ιδεολογικές και πολιτικές μας αρχές, οι πολιτικές μας δυνατότητες, η θέληση για συμμετοχή σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες». «Έχουμε θέσεις και σχέδιο, ήδη έχουμε ξεκινήσει την πολιτική μας κινητοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα για να αποτελέσουμε την προοδευτική και δημοκρατική λύση στη χώρα», τόνισε.

Σημείωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολιτικές εκλογές σε εθνική κλίμακα, είναι «σπουδαία πολιτική μάχη και θα πρέπει να είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα για να δώσουμε το πρώτο δείγμα μιας δημοκρατικής νίκης και να οδηγήσουμε σε ήττα τη συντηρητική πλευρά». «Όχι για να πέσει -γιατί δεν είναι δέντρο ούτε τείχος- αλλά να τη ρίξουμε εμείς», σχολίασε. Υποστήριξε ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει νικηφόρα αποτελέσματα σε αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο κ. Τζουμάκας είπε ότι με την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής και προόδου, υπεράσπισης των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων και πως τώρα «χρειάζεται να ορίσουμε πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα». Τόνισε ότι δεν αρκεί ο αντικυβερνητισμός και πως μεγαλύτερη σημασία έχει ο αυτοπροσδιορισμός. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές επιλογές του κόμματος πρέπει να έχουν ιδεολογική βάση, αρχές και σχέδιο, να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δημιουργία γεγονότων, όχι μόνο ανακοινώσεις. Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης. Επιπλέον, επανέλαβε τη σταθερή θέση του ότι απαιτείται άμεσα μια εθνική συζήτηση για τα μεγάλα θέματα στην οικονομία, τις υποδομές, το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνδεθεί με τις παραγωγικές δυνάμεις και τα συνδικάτα, να είναι πολιτικό και λαϊκό κόμμα, όχι κόμμα μηχανισμών.

Είπε ότι το κρίσιμο θέμα στις ευρωεκλογές είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «έχει υποταχθεί σε στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον, διέρχεται κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή». Υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κρατική οντότητα, όπως οι ΗΠΑ, με ομοσπονδία, κεντρική κυβέρνηση, γερουσία και πολιτική αυτονομία. Να αποτελέσει ενδιάμεση δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης και δύναμη αποτροπής της επερχόμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-Κίνας, στη λογική του δεύτερου ψυχρού πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει, όπως είπε.

Ο κ. Τζουμάκας αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι «βιώνουμε σήμερα στον Έβρο τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, με συνολική καμένη έκταση σχεδόν 1.000.000 στρέμματα». Είπε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Μεσογείου σε καμένες εκτάσεις. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ανέλαβε τις ευθύνες της, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Υπογράμμισε ότι στις πυρκαγιές το κρίσιμο ζήτημα είναι οι αλλαγές της χρήσης γης. Σχολίασε πως όταν καίγεται μια έκταση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κηρύσσεται αναδασωτέα, όμως -τόνισε- το κρίσιμο είναι ότι δεν αναδασώνεται. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζητήσει και να βρει συνολικά ποιες περιοχές έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και δεν αναδασώθηκαν και έθεσε το ερώτημα αν οι πολιτικές δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν σε μια νομοθετική ρύθμιση ότι δεν θα επιτρέπεται καμία εγκατάσταση σε καμένη περιοχή.

Ο κ. Τζουμάκας είπε ότι στις περιοδείες του κατά τις επαφές του με στελέχη της περιφέρειας έγινε δέκτης παραπόνων ότι οι προτάσεις τους δεν φτάνουν στην κορυφή του κόμματος, για να τονίσει ότι «χρειαζόμαστε να αναλάβουν τα πολιτικά τους δικαιώματα καταστατικά οι οργανώσεις, οι ΝΕ, οι περιφερειακές οργανώσεις, και να κάνει πολιτική όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι ένας τομέας και μερικοί σύντροφοι με δηλώσεις τους στα Μέσα». Πρόσθεσε ότι βασική αρχή του είναι η αυτονομία της πολιτικής έναντι της διαπλοκής, ότι είναι υπέρ της πολιτικής αυτονομίας και της δυνατότητας κάθε κόμματος να ορίζει την ταυτότητα του. «Είμαι υπέρ της πολιτικής ενότητας στη βάση αρχών». Χρειαζόμαστε προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών».

Τσακαλώτος: Δεν δέχομαι αυτό που λένε «δίνω λόγο στον λαό κι αν θέλετε μη με ψηφίσετε»

Εξηγώντας τη θέση του για το ζήτημα του debate ξεκίνησε την ομιλία του ενώπιον του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο υποψήφιος πρόεδρος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είναι χαρά που είμαστε όλοι εδώ μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γι’ αυτό να εξηγήσω τη θέση μου για το debate» είπε και πρόσθεσε: «H δική μου άποψη είναι ότι κανένας από τους 4 υποψηφίους δεν είναι αντίπαλος. Η αριστερά συζητάει πάντα μέσα στους δικούς μας χώρους».

Eίπε με έμφαση ότι κατεβαίνει ως διεκδικητής της ηγεσίας για να είναι πρόεδρος ως πρώτος ανάμεσα σε ίσους. «Δεν μπορεί να θέλεις μία κοινωνία με συμμετοχή και να είναι το κόμμα σου πιο ιεραρχικό», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν επιδιώκω να έχω αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό, εγώ θα λογοδοτώ στο Συνέδριο, στην Κεντρική Επιτροπή και στο κόμμα. Δεν δέχομαι αυτό που λένε "δίνω λόγο στο λαό κι αν θέλετε μη με ψηφίσετε". Εγώ είμαι υπέρ της συλλογικής ηγεσίας».

Η συγκεκριμένη αναφορά δεν αποτελεί βεβαίως μόνο τη θέση του για το πώς σκέφτεται ο ίδιος την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατά πολλούς αποτελεί και μία ευθεία απάντηση στα όσα έχει αναφέρει ο συνυποψήφιός του Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας ότι «λογοδοτώ μόνο στον λαό».

Ο υποψήφιος πρόεδρος πρόσθεσε πως «θέλω να φέρω αυτοπεποίθηση για την Αριστερά και όποιος λέει αυτό οδηγεί στο 8% αυτό είναι αμυντική στάση. Αυτοί είμαστε».

Σε αντίθεση με όσα ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου θέτοντας ως πρώτο μεγάλο σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Πρέπει να βγούμε από το Συνέδριο (του Νοεμβρίου) με σχέδιο για το 2026. Δεν πιστεύω ότι θα ανακάμψουμε με μία- δύο εντυπωσιακές κινήσεις. Στις εκλογές θα πούμε ότι έχουμε σχέδιο για Ελλάδα και εργασιακές σχέσεις για πολιτισμό για όλα. Πρέπει να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας και αξιοπιστία είναι να εννοούμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που εννοούμε».

Ακολούθως ανέπτυξε το σκεπτικό του για την Αριστερά και την προοπτική διακυβέρνησης αμφισβητώντας εμμέσως ότι είναι η κυβερνώσα αριστερά αυτοσκοπός.

«Έχει δίκιο ο προηγούμενος ομιλητής που είπε ότι το σχέδιο Πισσαρίδη έχει στόχο να εξαφανίσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μπορούμε να κάνουμε συμμαχίες Μπορούμε όμως εμείς να λέμε ότι θα μειώσουμε περισσότερο τους φόρους από τη ΝΔ; Θα γίνει αυτό πιστευτό; διερωτήθηκε και πρόσθεσε: “Θα την κάνουμε αυτήν την συζήτηση ή θα κάνουμε πίσω γιατί είμαστε κυβερνώσα αριστερά και δεν μάς ενδιαφέρει να είμαστε πιστευτοί; Η ηγεμονία χτίζεται και όταν λες πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Αν δεν σπρώχνουμε τα όρια του εφικτού, πρέπει να γίνουμε μία διαχειριστική δύναμη. Άρα να το συζητήσουμε στο συνέδριο σε ποιους τομείς πρέπει να σπρώξουμε στα όρια του εφικτού;».

Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για όσους μιλούν αποκλειστικά για το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Το ένστικτο ξέρει να ξεχωρίζει αυτούς και αυτές που λένε κάτι γιατί το αγαπούν κι αυτούς και αυτές που το λένε μόνο για την εξουσία».

Πηγή: ethnos.gr

Σάμος: Νεκρός βρέθηκε 19χρονος τουρίστας – Ερευνώνται τα αίτια