Σύνοδος Κορυφής: Όλα τα βλέμματα στο βέτο της Ουγγαρίας καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν για βοήθεια και ένταξη της Ουκρανίας

Στην Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν η χρηματοδότηση και η ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση, καθώς και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η Ουκρανία είναι ένα από…

ee_synodos

Στην Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν η χρηματοδότηση και η ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση, καθώς και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Η Ουκρανία είναι ένα από τα βασικά ζητήματα, ενώ, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα, υπάρχει για ακόμη μια φορά ο Βίκτορ Όρμπαν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, να απειλεί επί της ουσίας να τινάξει τη Σύνοδο στον αέρα. Κι αυτό γιατί δεν κάνει βήμα πίσω σε σχέση με το να πει το «ναι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, κάτι το οποίο φυσικά θα παρέσυρε και τη Μολδαβία. Βέβαια, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι οι ηγέτες τάσσονται υπέρ και λένε «ναι» στο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Να σημειωθεί ότι χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει 10,2 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι πλευρές που λένε ότι δεν θα είμαστε υποχείρια του Βίκτορ Όρμπαν, υπάρχουν άλλοι τρόποι να προχωρήσουμε.

Σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, έχουν γίνει βήματα, έχει σημειωθεί πρόοδος, όμως πάντα μιλάμε για ένα ζήτημα το οποίο εάν δεν καθίσουν οι ηγέτες στο τραπέζι να συζητήσουν τετ α τετ δεν μπορεί να λυθεί προηγουμένως.

Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί το ποσό που αφορά στην εσωτερική μετανάστευση. «Μιλάμε για δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι θετικό αυτό» τόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι «τα χρήματα που αφορούν στην Τουρκία από 3,5 δισεκατομμύρια έχουν πάει στα δύο δισεκατομμύρια. Βέβαια εκεί πρέπει να δει η Κομισιόν εάν φτάνουν αυτά τα χρήματα και το τρίτο, το 1,5 δισεκατομμύριο για τις φυσικές καταστροφές είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό και ειδικά τα κράτη μέλη τα οποία έχουν πληγεί, όπως είναι και η Ελλάδα, δεν θέλουν να κατέβει αυτό το ποσό».

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Πηγή: ertnews.gr