Σύννεφα mammatus έκαναν την εμφάνισή τους σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη
Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο καιρικό φαινόμενο σύννεφα mammatus, εμφανίστηκαν σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη.
Καθώς ο καιρός το Σαββατοκύριακο αναμένεται να χαλάσει σταδιακά με κύριο χαρακτηριστικό του το κρύο και τις καταιγίδες, κάτοικοι σε Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη αντίκρισαν έναν εντυπωσιακό συννεφιασμένο ουρανό.
Συγκεκριμένα, δεν επρόκειτο για απλή συννεφιά καθώς εμφανίστηκαν σύννεφα mammatus, ένα πολύ σπάνιο καιρικό φαινόμενο που πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη mamma που σημαίνει στήθος.
Φωτογραφίες από τους σπάνιους αυτούς σχηματισμούς νεφών αναρτήθηκαν στο Facebook, στην ομάδα «Καιρικά Νέα Θράκης».
Τα συγκεκριμένα σύννεφα συνήθως προμηνύουν ισχυρή καταιγίδα ή είναι σημάδι ότι αυτή εκδηλώνεται σε κοντινή περιοχή. Ενδέχεται, όμως, να σχηματιστούν και σε άλλους τύπους νεφών, όπως stratocumulus, altostratus ή altocumulus, χωρίς να δώσουν βροχή.
Σύννεφα mammatus: Το σπάνιο φαινόμενο που καθηλώνει
Τα mammatus εμφανίζονται και όταν μια καταιγίδα ή ένα σύννεφο cumulonimbus δημιουργεί ένα μοτίβο από δομές που μοιάζουν με σακούλες και κρέμονται κάτω από τη βάση του σύννεφου. Συχνά περιγράφονται ως μια σειρά από κρεμασμένες, ανεστραμμένες φυσαλίδες και συνδέονται με ανεμοστρόβιλους και άλλους τύπους ατμοσφαιρικής αστάθειας.
Συχνά, δε, παρατηρούνται, μετά το πέρασμα ενός μετώπου καταιγίδας καθώς ο καιρός βελτιώνεται ή κατά τη φάση ψύξης μιας καταιγίδας.
Πάντως, παρά τη συσχέτισή τους με έντονα καιρικά φαινόμενα, τα ίδια τα σύννεφα mammatus δεν είναι επικίνδυνα. Στην πραγματικότητα, συχνά αποτελούν την ένδειξη ότι τα χειρότερα της καταιγίδας έχουν περάσει.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τα ακριβή αίτια δημιουργίας των νεφών mammatus. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από τον σχηματισμό τους δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ανοδικών και βυθιζόμενων ρευμάτων αέρα μέσα στο σύννεφο.
Τα σύννεφα mammatus δεν είναι φαινόμενο που εκδηλώνεται μόνο στη Γη. Αντίστοιχοι σχηματισμοί έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους πλανήτες, όπως ο Δίας και ο Κρόνος.