ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΣύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Αιτωλοακαρνανίας: Παρουσίαση του βιβλίου “Οι αγρότες στην ελληνική ιστορία”

Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Αιτωλοακαρνανίας: Παρουσίαση του βιβλίου “Οι αγρότες στην ελληνική ιστορία”

Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Αιτωλοακαρνανίας: Παρουσίαση του βιβλίου “Οι αγρότες στην ελληνική ιστορία”

Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Αιτωλοακαρνανίας μαζί με την Ιστορική – Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικός Ελλάδας και τις Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 7.00μ.μ. το βιβλίο του Δημήτρη Γ. Παναγιωτόπουλου “Οι αγρότες στην ελληνική ιστορία – Από την Επανάσταση στην παγκοσμιοποίηση”

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην Τράπεζα Ελλάδος), Αναστασιάδη 1, στο Αγρίνιο

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι αγρότες βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα αποτελούν τους μεγάλους αγνώστους ή αγνοημένους της ιστορίας. Οι παραγωγικοί και ταυτόχρονα σιωπηροί αυτοί οικονομικοί συντελεστές καλλιεργούν και μετασχηματίζουν την ύπαιθρο αενάως παραμένοντας σχεδόν αόρατοι στο κοινωνικό πεδίο. Την ιστορία της μεγάλης αυτής κοινωνικής κατηγορίας ή τάξης επιχειρεί να αφηγηθεί το παρόν βιβλίο. Έχοντας ως σημείο εκκίνησης την εμφάνισή τους στο προσκήνιο κατά τους χρόνους πριν από την Επανάσταση, καταγράφει τη συμμετοχή τους στην επιτυχή έκβαση αυτής και αναλύει τη συμβολή τους στην εξέλιξη του ελληνικού βίου καθ’ όλη την περίοδο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας.

Το βιβλίο καλύπτει ένα μεγάλο χρονικό και θεματικό εύρος σε μια προσπάθεια να αφηγηθεί τη διαχρονική πορεία του μεγάλου αυτού ιστορικού υποκειμένου. Να εξιστορήσει τη συνολική ει δυνατόν ιστορία του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα και να εντάξει τη δράση της μεγάλης λαοθάλασσας των χωρικών-γεωργώναγροτών στα ποικίλα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά πλαίσια και συμφραζόμενα.

Ο Δ.Γ. Παναγιωτόπουλος είναι ιστορικός, διδάσκει Ιστορία του Αγροτικού Κόσμου και Ιστορία της Γεωπονικής Επιστήμης και είναι υπεύθυνος του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ενώ από το 2008 διδάσκει το μάθημα «Ελληνικό Κράτος και Κοινωνία τον 19ο και 20ό αιώνα» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία της γεωργίας, καθώς και η πολιτική, οικονομική και κοινωνική οργάνωση του νεοελληνικού κράτους και του αγροτικού χώρου τον 19ο και 20ό αιώνα.

Επίσης, η διαμόρφωση και εξέλιξη της ανώτατης εκπαίδευσης και των επιστημονικών και ακαδημαϊκών ελίτ τον 19ο και 20ό αιώνα. Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων, έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα στα ελληνικά και αγγλικά και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων

Αγρίνιο: Παρουσίαση βιβλίου “Τα Άγραφα στην Επανάσταση” του Πρωτοπρεσβύτερου π. Ευαγγέλου Φεγγούλη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ