ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΣυνάντηση Μητσοτάκη – Πλένκοβιτς: Επίκεντρο η ανάδειξη του Ταμείου Ανάκαμψης – Πολύτιμο «εργαλείο» για την ΕΕ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πλένκοβιτς: Επίκεντρο η ανάδειξη του Ταμείου Ανάκαμψης – Πολύτιμο «εργαλείο» για την ΕΕ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πλένκοβιτς: Επίκεντρο η ανάδειξη του Ταμείου Ανάκαμψης – Πολύτιμο «εργαλείο» για την ΕΕ

Συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς είχε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί επιβεβαιώθηκε το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κροατιας αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του, με τους δυο ηγέτες να εστιάζουν στο «εργαλείο», το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς στόχος είναι ενόψει και των ευρωεκλογών να αναδειχθεί η δουλειά που γίνεται στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Πλένκοβιτς για τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Κροατία όσον αφορά στη Σένγκεν, το ευρώ και την οικονομία της χώρας του. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κροατιας εστίασε στη σωστή χρήση των κονδυλίων από το χρηματοδοτικό εργαλείο Generation EU, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κροατία εφάρμοσαν στρατηγικές και προσέλκυσαν σημαντικές επενδύσεις, οδηγώντας τις οικονομίες τους σε πρόοδο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρωθυπουργέ, Αντρέι, καλωσόρισες και πάλι στην Αθήνα. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο μιας πολύ εποικοδομητικής εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να ανταλλάξουμε απόψεις όσον αφορά την πρόοδο των προγραμμάτων μας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και πιστεύω ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση. Επίσης, ενόψει των ευρωεκλογών, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να προβάλλουμε στους ευρωπαίους πολίτες ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι χρησιμοποιούνται σωστά.

Έχουμε επίσης την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Κροατία όσον αφορά τη ζώνη Σένγκεν, το ευρώ και το γεγονός ότι η οικονομία σας πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Είναι πάντα χαρά μου να σας καλωσορίζω στην Αθήνα και εύχομαι να έχετε μια ωραία μέρα. Ο καιρός είναι πολύ ευχάριστος.

Αντρέι Πλένκοβιτς: Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο. Χαιρετίζω όλη την αντιπροσωπεία σας. Είναι πράγματι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι για άλλη μια φορά στην Αθήνα και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο πλαίσιο τόσο της σημερινής μας συνάντησης όσο και του συνεδρίου, στο οποίο νομίζω ότι και οι δυο μας καταφέραμε να θέσουμε στο επίκεντρο τις δράσεις που έχουμε αναλάβει από κοινού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις οποίες ήμασταν πολύ σοβαροί και αφοσιωμένοι όσον αφορά την αξιοποίηση του NextGenerationEU ως ένα από τα πολύ σημαντικά εργαλεία που προορίζονταν για την τόνωση της οικονομίας μας μετά την πανδημία του Covid-19.
Και όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς, όσον αφορά στη χρηματοδότηση σε σχέση με το ΑΕΠ, στα έργα που υλοποιούνται, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κροατία, χώρες με φιλο-ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όχι μόνο αξιοποιούν πολύ καλά τους πόρους του NextGenerationEU αλλά αυτό έχει ουσιαστικό αποτύπωμα στις δημόσιες επενδύσεις και γενικότερα στην προσπάθεια για την ανάκαμψη από την κρίση.

Επίσης, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας σχετικά με την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν την περασμένη χρονιά, καθώς και την ένταξη στην ευρωζώνη. Πιστεύω ότι το NextGenerationEU αποδεικνύει πως χώρες όπως η Ελλάδα και η Κροατία μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά χρησιμοποιώντας κατάλληλα τους πόρους της ΕΕ με βάση τον εθνικό σχεδιασμό και αξιοποιώντας ταυτόχρονα και εθνικούς πόρους.

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ