ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη Ελλαδα«Συναγερμός» στη Βαράσοβα – Επιχείρηση της 6ης ΕΜΑΚ για τον “απεγκλωβισμό” αναρριχητών μετά από πτώση βράχου (εικόνες)

«Συναγερμός» στη Βαράσοβα – Επιχείρηση της 6ης ΕΜΑΚ για τον “απεγκλωβισμό” αναρριχητών μετά από πτώση βράχου (εικόνες)

«Συναγερμός» στη Βαράσοβα – Επιχείρηση της 6ης ΕΜΑΚ για τον “απεγκλωβισμό” αναρριχητών μετά από πτώση βράχου (εικόνες)

«Συναγερμός» σήμανε σήμερα το πρωί στην 6η ΕΜΑΚ και στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στο Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, όπως επίσης στην Αστυνομία και το ΕΚΑΒ της περιοχής! Τουλάχιστον 25 άτομα από την ΕΜΑΚ, τριών διαφορετικών τμημάτων, συμμετείχαν στον απεγκλωβισμό αναρριχητών στην Βαράσοβα στην περιοχή του Κρυονερίου!

Αυτό ήταν το πλάνο της άσκησης με το όνομα «Ηρακλής» που έγινε σήμερα και για πρώτη φορά συμμετείχαν – έδρασαν και οι 3 ομάδες της ΕΜΑΚ ταυτόχρονα! Η πρώτη ομάδα ήταν αυτή που ασχολείται με τις υποβρύχιες διασώσεις, η δεύτερη ομάδα που συμμετείχε ήταν η κοινωφελή ομάδα έρευνας και διάσωσης και η τρίτη ομάδα ήταν η ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Επιπυραγό και Διοικητή της 6ης ΕΜΑΚ Πατρών Θεόδωρο Φιλιππόπουλο που μίλησε στη «Συνείδηση» το σενάριο προέβλεπε ότι στην Βαράσοβα, στην περιοχή του Κρυονερίου, τρεις αναρριχητές ορειβάτες  τραυματίστηκαν, λόγω πτώσης βράχου.

Ο ένας ήταν κρεμασμένος από ένα βράχο σε ψηλό σημείο, ο δεύτερος, βάση του σεναρίου, ήταν σε άγνωστο σημείο και ο τελευταίος είχε πέσει στη θάλασσα και είχε παρασυρθεί από τα ρεύματα!

Οι δύο ορειβατικές ομάδες κατάφεραν να αναρριχηθούν και να κατεβάσουν τον τραυματία που κρέμονταν από τον ψηλό βράχο και να τον παραδώσουν σε στελέχη της ΕΜΑΚ που επέβαιναν σε βάρκα ώστε να τον οδηγήσουν σε ασφαλές σημείο και από εκεί να τον παραλάβει το ΕΚΑΒ.

Για τον εντοπισμό του δευτέρου ατόμου – τραυματία συμμετείχε σκύλος ειδικά εκπαιδευμένος όπου τελικά εντόπισε τον τραυματισμένο και μεταφέρθηκε με φορείο στην ομάδα υποβρύχιων διασώσεων, όπου με την σειρά της τον μετέφερε σε ασφαλές σημείο για να τον παραλάβει το ΕΚΑΒ.

Το τρίτο άτομο που είχε παρασυρθεί από ρεύματα τον εντόπισαν δύτες της ΕΜΑΚ, όπως προέβλεπε το σενάριο. Ανασύρθηκε και παραδόθηκε και αυτός στο ΕΚΑΒ για επείγουσα διακομιδή!

 

Η Βαράσοβα επιλέχθηκε, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππόπουλο, διότι μπορούσαν και οι 3 ομάδες τις ΕΜΑΚ να δράσουν ταυτόχρονα! «Μπορούσαμε στην Βαράσοβα να δράσουμε με όλες τις ομάδες μας. Καλύψαμε και το ορειβατικό κομμάτι, και το κομμάτι της ανεύρεσης τραυματία από βράχους που μπορεί να έχουν σκεπάσει κάποιο άτομο και καλύψαμε και το κομμάτι της έρευνας και διάσωσης από την πλευρά της θάλασσας.

Συμμετείχαν στην άσκηση αυτή συνολικά 25 άτομα, ενώ συμμετείχε το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, το ΕΚΑΒ, η Αστυνομία της περιοχής και 1 όχημα της Π.Υ. Μεσολογγίου, το οποίο διαπίστωσε το απόκρημνο της περιοχής και το ότι είναι απαραίτητη η παρουσία της 6ης ΕΜΑΚ» τόνισε ο κ. Φιλιππόπουλος.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Χονδρός

Εκβιασμό και απρεπή συμπεριφορά καταλογίζει στο δήμαρχο Μεσολογγίου η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – Ο Νίκος Τράκας στο “Δυτικά Fm 92,8”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr