ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΣυμβούλιο Ασφαλείας: Επίθεση στον σερβικό πληθυσμό του Κοσόβου η κατάργηση του δηναρίου λέει ο Αλ. Βούτσιτς

Συμβούλιο Ασφαλείας: Επίθεση στον σερβικό πληθυσμό του Κοσόβου η κατάργηση του δηναρίου λέει ο Αλ. Βούτσιτς

Συμβούλιο Ασφαλείας: Επίθεση στον σερβικό πληθυσμό του Κοσόβου η κατάργηση του δηναρίου λέει ο Αλ. Βούτσιτς

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την απόφαση για την απαγόρευση του δηναρίου ως επίθεση στον σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αυτό το θέμα κατόπιν αιτήματος της Σερβίας, ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η κατάσταση γίνεται δύσκολη για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

«Συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον των Σέρβων και άλλων μη αλβανικών πληθυσμών. Οι Σέρβοι εξαρτώνται άμεσα από κονδύλια δηναρίου που προέρχονται από τη Δημοκρατία της Σερβίας. Αυτό το μέτρο είναι πρωτίστως επίθεση στον σερβικό πληθυσμό.

Η Πρίστινα εμποδίζει τις ενέργειες όλων των υγειονομικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που πληρούν βασικές προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε αποτροπή χρηματοδότησης νοσοκομείων, σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών στη Σερβία είναι ευθεία επίθεση στους Σέρβους και στην ίδρυση του Συνδέσμου», είπε ο Βούτσιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαγόρευση του δηναρίου είναι μόνο ένα από τα μέτρα που έχει λάβει η Πρίστινα κατά των Σέρβων.

«Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η απόφαση για την κατάργηση του δηναρίου, δηλαδή η κατάργηση του δηναρίου ως νόμιμο μέσο πληρωμής στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου, είναι μόνο μία σε μια σειρά σοβαρών, προγραμματισμένων, καλά οργανωμένων και μακροπρόθεσμα εφαρμοσμένα και συστηματικά μέτρα της Πρίστινα, η οποία επιτίθεται στον σερβικό πληθυσμό και ο απώτερος στόχος της είναι να δημιουργήσει επιτέλους αφόρητες συνθήκες διαβίωσης και διώξεις των Σέρβων από αυτό το έδαφος», τόνισε ο Βούτσιτς.

Η Σερβία θεωρεί παράνομο τον νέο κανονισμό της CBK, η οποία προβλέπει ότι μόνο το ευρώ πρέπει να είναι το νόμισμα για τις πληρωμές, απαγορεύοντας τη χρήση του σερβικού δηναρίου.

Οι διεθνείς μεσολαβητές ζητούν από το Κοσσυφοπέδιο να αναβάλει την εφαρμογή του κανονισμού, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση Κούρτι υποστηρίζει ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.

Πηγή: abcnews.al

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ