Η συγγραφέας Σταυρούλα Κάτσου Καντάνη σε εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του παιδικού βιβλίου το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου πραγματοποίησε εκδήλωση με προσκεκλημένη την διακεκριμένη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Σταυρούλα Κάτσου Καντάνη. Την συγγραφέα υποδέχτηκαν θερμά οι δάσκαλοι και οι μαθητές στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας «Λαμπρινή Πασχέντη». 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΤΣΟΥ ΚΑΝΤΑΝΗ 7

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του παιδικού βιβλίου το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου πραγματοποίησε εκδήλωση με προσκεκλημένη την διακεκριμένη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Σταυρούλα Κάτσου Καντάνη. Την συγγραφέα υποδέχτηκαν θερμά οι δάσκαλοι και οι μαθητές στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας «Λαμπρινή Πασχέντη».

Η Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη γεννήθηκε στην Καλαμάτα και είναι το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς της. Από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού άρχισε  να σκαρώνει τα πρώτα της ποιήματα, ενώ στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο κάτω από τα σχολικά της βιβλία φωλιάζουν ποιητικές συλλογές Ελλήνων και ξένων ποιητών που αγοράζει με το χαρτζιλίκι της. Τελείωσε το λύκειο στην Καλαμάτα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρά τις οικογενειακές της υποχρεώσεις -είναι έγγαμη με τέσσερα παιδιά- η αγάπη για το γράψιμο δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Σύνδεσμος". Το ποίημά της με τίτλο "Το πάθος των στίχων" διακρίθηκε με τον Α΄ Έπαινο στο Β΄ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό 2004 του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου "Κωνσταντίνος Χατζόπουλος".

Το 2005, το βιβλίο της "Σώστε την πόλη μας" τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά µε το Βραβείο Παιδικού-Εφηβικού Μυθιστορήματος με Θέμα τον Πολιτισμό, που αθλοθέτησε η UNESCO Αµαρουσίου. Το 2006, η παιδική ποιητική συλλογή της "Στου φεγγαριού το πέτο" τιμήθηκε από τη Γ.Λ.Σ. με το Βραβείο Ποίησης για Παιδιά. Το 2007, "Το αστέρι της αγάπης" απέσπασε τον Έπαινο της Γ.Λ.Σ. στην κατηγορία "Παραμύθι για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας". Τον Απρίλιο του 2008, βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το έμπρακτο ενδιαφέρον της και τις αποτελεσματικές δραστηριότητές της ως προς την προώθηση της νεανικής λογοτεχνίας. Από κει και πέρα μέχρι σήμερα έχει   πλήθος νέων βιβλίων και τιμητικών διακρίσεων στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας.

Μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης η συγγραφέας μας είπε τα εξής: «Στα βιβλία μου  οι λιλιπούτιοι μαθητές βρίσκουν  πρότυπα και  αναπτύσσουν στην ψυχοσύνθεσή τους θέματα Κοινωνικά και Οικολογικά. Άλλωστε ο  πλανήτης μας χρειάζεται προστασία και πρέπει να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά στην οικολογία και το περιβάλλον. Η προσέγγιση στα παιδιά θα ξεκινήσει  από τους γονείς οι οποίοι πρώτοι πρέπει να διαβάσουν βιβλία. Το παιδί είναι ένας δέκτης ευαίσθητος και γι αυτό οι γονείς  θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι γι  αυτά».

Σήμερα οι εκπαιδευτικοί ενισχύουν και προωθούν δράσεις φιλαναγνωσίας,  ομαδικές εργασίες όπου αναλύουν σύγχρονα  θέματα καλώντας συγγραφείς στα σχολεία και έτσι τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον ίδιο συγγραφέα του βιβλίου που διάβασαν. Άρα βγάζουν προς τα έξω τον ψυχικό τους κόσμο  , βρίσκουν τα χαρίσματά τους, ευαισθητοποιούνται, παίρνουν απαντήσεις σε ότι τα προβληματίζει. Το βιβλίο είναι  ένα «ατέλειωτο μεγάλο ταξίδι»  θα συμπληρώσει η συγγραφέας.  Στα βιβλία της οι μαθητές μας σήμερα   είδαν και έλαβαν  ξεχωριστά  μηνύματα και διέκριναν την ποικιλία και την  ωραία εικονογράφηση.  Το Σχολείο ευχαριστεί  θερμά για την παρουσία της την κ. Σταυρούλα Κάτσου Καντάνη και εύχεται πάντα επιτυχίες και διακρίσεις σ’ αυτό το ατέλειωτο λογοτεχνικό συναρπαστικό ταξίδι.

«Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου ταξίδεψε στην Ιταλία