ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΗ συχνότητα καθορίζει το αν έχουμε ακραία φαινόμενα

Η συχνότητα καθορίζει το αν έχουμε ακραία φαινόμενα

Η συχνότητα καθορίζει το αν έχουμε ακραία φαινόμενα

Η συχνότητα καθορίζει το αν έχουμε ακραία φαινόμενα

Ακραίο είναι κάτι που συμβαίνει πολύ σπανίως. Όχι κάτι που συμβαίνει κάθε δύο, τρία ή πέντε χρόνια. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η τελευταία κακοκαιρία ήταν αρκετά έντονη.

Όμως δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για την σφοδρότητα του φαινομένου και τα εκατομμύρια των τόνων του νερού που έπεσαν στην τάδε ή στη δείνα περιοχή.

Γιατί, πέντε πάνω δέκα κάτω, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο σε γενικές γραμμές. Περιουσίες καταστρέφονται και άνθρωποι κινδυνεύουν.

Στην Ελλάδα, η κλιματική αλλαγή ή η κλιματική κρίση πλέον τείνει να γίνει μια ωραία δικαιολογία για τους εκάστοτε κυβερνώντες και τους  προηγούμενους και τους σημερινούς. Εκτός αν υπάρχουν άλλου τύπου συμφέροντα…

Γιατί, η αντιπλημμυρική προστασία δεν πουλάει. Στην ενέργεια πάντως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς εκεί υπάρχουν άλλα συμφέροντα.

Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια η Ελλάδα επιχειρεί να μειώσει τους ρύπους και επενδύει μανιωδώς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φυσικά δεν διαφωνεί κανείς ότι αυτή θα πρέπει να είναι ούτως ή άλλως η κατεύθυνση.

Η τόσο γοργή όμως και ίσως «βίαιη» απολιγνιτοποίηση γίνεται με μεγάλο κόστος. Και τώρα που οι διεθνείς τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν αυτή η βιασύνη βγάζει… μάτι πλέον.

Όμως το αντεπιχείρημα είναι ότι πρέπει να δείξουμε σεβασμό στο περιβάλλον, βεβαίως βεβαίως.

Δεν πρέπει όμως να δείξουμε σεβασμό και στην ανθρώπινη ζωή και στις περιουσίες των ανθρώπων και κάνουμε επιτέλους μεγάλες και σοβαρές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης;

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Σε Φεστιβάλ Πολιτικής και Ιδεών στις Βρυξέλλες ο Κ. Καραγκούνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr