ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΓιατί…στρίψαμε μακριά από τον σιδηρόδρομο

Γιατί…στρίψαμε μακριά από τον σιδηρόδρομο

Γιατί…στρίψαμε μακριά από τον σιδηρόδρομο

Χθες στην “Σ” γράφτηκε ένα άρθρο που περιέγραφε την διαχρονική αποτυχία στην περιοχή να φτιαχτεί σιδηρόδρομος. Όμως η αποτυχία είναι πανελλήνια και οι λόγοι είναι πολλοί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένας άξονας από το Κιάτο στην Αθήνα, από εκεί στην Θεσσαλονίκη και μετά στον Προμαχώνα. Αυτό είναι το δίκτυο. Και για να δει κανείς πως φτάσαμε μέχρι εδώ πρέπει να ακολουθήσει την Ιστορία.

Ο μόνος που είχε οραματιστεί μια χώρα με σιδηρόδρομο σε όλα τα λιμάνια και τα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης που ονόμασε την κοινοβουλευτική περίοδο από το 1887 ως το 1890 «Σιδηροδρομική Βουλή». Το 1918 ολοκληρώθηκε η γραμμή Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. ενώ το 1920 ιδρύθηκαν οι Σιδηρόδρομοι του Ελληνικού Κράτους από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και άρχισε η σταδιακή εξαγορά των οθωμανικών εταιρειών Μακεδονίας και Θράκης.

Όμως μετά τον πόλεμο το ελληνικό κράτος ευνόησε τους αυτοκινητοδρόμους. Ο βασικός εμπνευστής της “στροφής” ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που συνέδεσε το όνομα του ως πρωθυπουργός με μεγάλα έργα όπως η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Συνόρων την οποία εγκαινίασε ο ίδιος το 1962.
Προηγουμένως είχε ξηλώσει και το τραμ στην Αθήνα το 1953 σε μια κίνηση μάλλον συμβολική που μπορεί να μην χαρακτηρίζει συνολικά έναν τόσο μεγάλο πολιτικό, δείχνει όμως ξεκάθαρα ότι τα μεγάλα συμφέροντα από μια εποχή και μετά δεν ήθελαν τον σιδηρόδρομο. Αυτό στην συνέχεια έφερε κι άλλες προτεραιότητες όπως τα καράβια και τους εφοπλιστές που επίσης είχαν άλλες προτεραιότητες.

Αυτό που ήρθε να σφραγίσει εκείνα τα χρόνια ήταν ο αμαρτωλός ΟΣΕ και ο συνδικαλισμός που έκρυβε την καλή ζωή των λεγόμενων “κλειδούχων”. Για όσους δεν το ξέρουν, πριν από 20 χρόνια ένας που ήταν “κλειδούχος” σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό έβγαζε ακόμη και 3.000 ευρώ τον μήνα επί 14 μήνες. Σήμερα οι μεγάλες δυνάμεις της χώρας έχουν περάσει όλες από τους αυτοκινητόδρομους: ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος, Μυτιληναίος, ΙΝΤΡΑΚΑΤ κλπ. Για να δούμε αν θα είναι οι εταιρίες που θα αναλάβουν να εκσυγχρονίσουν και τον σιδηρόδρομό μας…

Εφημερίδα Συνείδηση

ΚΚΕ : Για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ