Στους «τσελιγκάδες» και ο δήμαρχος Ξηρομέρου στο Αστακιώτικο Καρναβάλι

Εντυπωσιακή εμφάνιση με ρίζες στη διονυσιακή λατρεία

tseligades

Εντυπωσίασαν οι τσελιγκάδες του Αστακού στο καρναβάλι της περιοχής. Στο γκρουπ και ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης και ο πρόεδρος Δ.Σ Κώστας Μπαμπούρης.

Οι τσελιγκάδες είναι μια ομάδα που εμφανίζεται κάθε χρόνο και η ταυτότητα του έχει τις ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία.

Όπως γράφει η Δέσποινα Κάντζου (Λαογραφικός Σύλλογος Αστακού), η  στολή τους είναι μια κάπα που παλιά ήταν φτιαγμένη από μαλλί από τις αιγες (κατσίκες), για να μην τις διαπερνά η βροχή και το κρύο. Είναι ζωσμένοι με μεγάλα κυπρια και κουδούνια. Οι τσελιγκάδες καθώς προχωρούν τα χτυπούν δυνατά για να ξορκίσουν το κακό, ούτως ώστε η νέα καλλιεργητική περίοδος να είναι με την μέγιστη παραγωγή, καθώς και ο πολλαπλασιασμός του ζωικού πληθυσμού να είναι ικανοποιητικός.

Οι τσελιγκαδες, είναι ο πρόδρομος του Αστακιωτικου καρναβαλιού. Το 1998 το γκρουπ πήρε μέρος στο καρναβάλι του Μεσολογγίου, και πήρε και το β' βραβείο. Το 1999 δημιουργήθηκε ο πολιτιστικός λαογραφικος σύλλογος και πήρε μέρος στο καρναβάλι της Ναυπάκτου, παίρνοντας και εκεί το β' βραβείο. Το 2000 σαν πολιτιστικός λαογραφικος σύλλογος πλέον, πήρε μέρος στο καρναβάλι του Μοσχάτου. Εκεί πήρε το βραβείο του πιο παραδοσιακού γκρουπ. Από εκεί και μετά στον Αστακο δημιουργησαν μαζί με τις γυναίκες του τόπου  και αργότερα με την συμμετοχή του Δήμου, το Αστακιωτικο Καρναβάλι!

Λαογραφικός σύλλογος Αστακου. (Γράφει η Δέσποινά Καντζου )

Πηγή / φωτογραφίες: xiromeronews.blogspot.com