ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣτον «πάγο» η αγορά του Αγρινίου

Στον «πάγο» η αγορά του Αγρινίου

Στον «πάγο» η αγορά του Αγρινίου

Κατώτερη των προσδοκιών η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων

Στον «πάγο» η αγορά

Η ακρίβεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας διατηρούν ένα ασταθές κλίμα, μέσα στο οποίο η αγορά δεν μπορεί να πιάσει καταναλωτικό ρυθμό

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν οι εκπτώσεις στο Αγρίνιο, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και 28/2!

Το αρνητικό πρόσημο έρχεται, σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες του κλάδου, ως συνέχεια της εορταστικής περιόδου, η οποία δεν απέδωσε «καρπούς», λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Αν και η εκτίμηση που είχε ο εμπορικός κόσμος του Αγρινίου πριν την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου ήταν θετική, κάτι τέτοιο δεν επαληθεύτηκε, τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων.

Η εικόνα της μειωμένης κίνησης στους δρόμους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη πλέον με την μειωμένη κίνηση στα καταστήματα του λιανεμπορίου στο Αγρίνιο και γι αυτό οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης.

Ωστόσο παράλληλα η αγορά δοκιμάζεται από το «κύμα» της ακρίβειας, που ανατροφοδοτείται και από την ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι πολύ συγκρατημένοι στις αγορές τους.

Αυτό μάλιστα προϊόντος του χρόνου τείνει να γίνει σημαντικότερο πρόβλημα από τις όποιες επιπτώσεις της πανδημίας, που φυσικά κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου σημείωσε: «οι εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 10/01 και η πρώτη εβδομάδα ήταν κάτω από τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου και θα έλεγα πως είναι η συνέχεια την εικόνας, της κατάστασης, που επικρατεί μετά τις 6 Νοεμβρίου, που εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά μέτρα και υποχρεωθήκαμε να κάνουμε ελέγχους στα μαγαζιά μας, ελέγχους για πιστοποιητικά σε πελάτες που έχουμε δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

Την ίδια στιγμή επί δύο χρόνια αποδείξαμε στην πράξη πως είμαστε ασφαλής προορισμός και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όπως προβλέπεται.

Η Πολιτεία όμως από την πλευρά της, παρά του ότι συνεισφέραμε πολύ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έδωσε δυσανάλογα μικρά ποσά για την στήριξη του κλάδου, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους της οικονομίας.

Παράλληλα, με την επανεκκίνηση είχαμε και έχουμε πεις πως πρέπει να υπάρχουν μέτρα στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις του εμπορίου.

Η αγορά συνεχώς ακολουθεί πτωτική πορεία, είμαστε σε ελεύθερη πτώση, που ίσως μέσα στις εκπτώσεις αγγίξει το 50%. Δεν επετεύχθη ούτε η ρευστοποίηση των εμπορευμάτων.

Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό μέτρα στήριξης και ανακούφισης προς το λιανεμπόριο, όπως αναστολές σε μέρος του προσωπικού, μείωση ενοικίων, ζητήσαμε να κουρευτούν μέρος των χρεών που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας και τα υπόλοιπα χρέη να αποπληρωθούν σε 120 δόσεις».

Ο Λυσίμαχος Σύρμος

Ο Λυσίμαχος Σύρμος τόνισε: «η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων που πέρασε ήταν πεσμένη, όπως ήταν και όλος ο Ιανουάριος μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχει κίνηση και τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ. Δεν έχει αλλάξει κάτι, δεν υπάρχει κάτι ενθαρρυντικό.

Περιμέναμε κάτι καλύτερο για τις εκπτώσεις, αλλά τίποτε… Θεωρώ πως ο κόσμος δεν ψωνίζει λόγω covid, γιατί είναι διστακτικός στο να μπει σε κλειστό χώρο».

Ο Παναγιώτης Μπεσίνης

Ο Παναγιώτης Μπεσίνης ανέφερε: «η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών.

Στον κλάδο μας η προσδοκία πεθαίνει τελευταία, υπήρχε μια αισιοδοξία πως οι εκπτώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ήδη καταπονημένο κλάδο μας, αλλά η προσδοκία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι εκπτώσεις δεν απέκτησαν ποτέ ρυθμό, όπως δεν απέκτησε ρυθμό καταναλωτικό και η εορταστική περίοδος. Με την έννοια αυτή τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ.

Διαμαρτυρόμαστε και μέσω του συνδικαλιστικού μας οργάνου και κατά μόνας. Είναι επιβεβλημένη η στήριξη του κλάδου από την κυβέρνηση.

Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάταση, όταν η μισή κοινωνία επισήμως είναι σε lockdown και ή άλλη μισή είναι σε αναστολή λόγω του lockdown.

Επειδή τα πράγματα στην οικονομία, την κοινωνία και την αγορά λειτουργούν ως ντόμινο, όταν υπάρχουν περιορισμοί σε ένα κλάδο επηρεάζονται όλοι οι κλάδοι της αγοράς.

Δηλαδή, όταν υπάρχει περιορισμένο ωράριο, όταν δεν επιστρέφει η κανονικότητα, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοιχτή οικονομία, δεν είναι ανοιχτή η οικονομία.

Είναι ένα παραμύθι των κυβερνώντων η ανοιχτή αγορά για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, την οικονομία και την αγορά».

Ο Αουάντι Ζελάλ

Ο Αουάντι Ζελάλ υποστήριξε: «δεν πήγε τόσο καλά η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων. Ο κόσμος ασχολείται με άλλα, τον covid, τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΕΝΦΙΑ, τις αυξήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα, το σουπερ μάρκετ κλπ.

Σε δεύτερη προτεραιότητα έρχονται τα εμπορικά καταστήματα, γιατί ο κόσμος δεν έχει και εμπορική συνείδηση.

Ο κόσμος πάει στα μεγάλα καταστήματα που τα προϊόντα τους είναι αμφιβόλου ποιότητας και δεν επιλέγει τα μικρά καταστήματα για να στηρίζει την πόλη.

Τα λεφτά από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης επιστρέφουν στον πελάτη τους και μένουν στην πόλη, ενώ τα χρήματα από τα μεγάλα καταστήματα φεύγουν από την πόλη και από τη χώρα πιθανότατα και γι’ αυτό ευθυνόμαστε εμείς. Δεν υπάρχει στήριξη και αγάπη για την πόλη μας.

Κατηγορούμε αυτούς που βγάζουν έξω τα λεφτά τους, αλλά έμμεσα το κάνουμε και εμείς ψωνίζοντας σε μεγάλα καταστήματα.

Καλύτερα ένα ευρώ παραπάνω να ψωνίζεις από το τοπικό κατάστημα. Είναι χαλαρά τα πράγματα και ελπίζουμε να φύγει ο covid για να επιστρέψει ο κόσμος στην αγορά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Τρία σε ένα: φόρτιση, σερφάρισμα και ξεκούραση – «Έξυπνα» ηλιακά παγκάκια στο Αγρίνιο

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr