ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣτον υπουργό η Εθνική Οδός

Στον υπουργό η Εθνική Οδός

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την απαράδεκτη «είσοδο» του Αγρινίου

Στον υπουργό η Εθνική Οδός

Αποφασισμένοι να μην σταματήσουν οι κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής για ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όλη την πόλη

 

Στα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών έχει φτάσει το αίτημα των κατοίκων της «αποκλεισμένης» περιοχής γύρω από τη νότια είσοδο της πόλης του Αγρινίου, που εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες. Αιτία είναι για η τοποθέτηση του τσιμεντένιου τοιχίου επί της εθνικής οδού που τους «ξέκοψε» από την πόλη και του οποίου ζητάνε την απομάκρυνση. Με έγγραφό τους, ενημέρωσαν τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, καθώς και τους οκτώ Βουλευτές που εκλέγονται στην Αιτωλοακαρνανία. Την αναφορά κατέθεσαν στα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών οι Βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραίτης και Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ αναμένουμε ότι ένα τέτοιο αίτημα θα τύχει της συμπαράστασης πρώτα απ’ όλα των ίδιων των κατοίκων του Αγρινίου.

Η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους, Αγρινιώτες, επισκέπτες και ταξιδιώτες. Η είσοδος της πόλης του Αγρινίου, είναι πραγματικά απαράδεκτη. Μια κατ’ ευφημισμό εθνική οδός, χωρίς διάζωμα ανάμεσα στις λωρίδες αντίθετης κατεύθυνσης, με κακής ποιότητας οδόστρωμα αλλά και μια «πρωτοτυπία», τα τσιμεντένια διαχωριστικά τοιχία που τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε εθνική οδό και παράδρομο, αποκλείοντας έτσι ολόκληρες περιοχές. Αιτία όλων αυτών δεν είναι παρά ο κακός σχεδιασμός ή ίσως η παντελής έλλειψή του, που διαμόρφωσε έναν δρόμο που αντί να διευκολύνει την είσοδο στην πόλη και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων, εμποδίζει την μετακίνηση από και προς σπίτια και μαγαζιά.

Οι κάτοικοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις από τον περασμένο Οκτώβριο και στις αρχές του προηγούμενου μήνα προχώρησαν σε ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού. Διαμαρτύρονται γιατί η έλλειψη κόμβων εισόδου και εξόδου προς τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, τους έχει «αποκλείσει» από τον ιστό της πόλης, ενώ μεγάλη είναι η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί τα μαγαζιά τους. Ανάμεσα στις σκέψεις τους είναι και το να κινηθούν πλέον με ένδικα μέσα, αφού έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση από χείλη επισήμων για επανεξέταση του σχεδιασμού της εισόδου του Αγρινίου. Στο πλευρό τους βρίσκεται και ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος και προεκλογικά είχε μιλήσει για την κακοσχεδιασμένη είσοδο της πόλης, ενώ ένα τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει το σύνολο των δημοτών, αφού μας αφορά όλους.

Τον περασμένο μήνα, 76 κάτοικοι, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες της περιοχής, έστειλα κείμενο ενημέρωσης προς κάθε αρμόδιο, από τον υπουργό Υποδομών και τους Βουλευτές που εκλέγονται στο νομό μας, μέχρι τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, ως μια πρώτη κίνηση για την περεταίρω γνωστοποίηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο αγώνας τους σταματά εκεί, καθώς επιφυλάσσονται να συνεχίσουν με κάθε πρόσφορο μέσο, αν δουν ότι υπάρχει αδιαφορία από πλευράς πολιτείας.

Την Τρίτη που μας πέρασε, το κείμενο αυτό των κατοίκων μαζί με τα ονόματα και τα στοιχεία όλων, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης και ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος, το κατέθεσαν προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και αναμένεται κάποια επίσημη απάντηση, σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά έχει και κοινωνική διάσταση, αφού διαπιστώνουμε πως ό,τι έγινε στην κατασκευή της εισόδου της πόλης μας πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση αυτών που θίγονται άμεσα, δηλαδή των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλου του Αγρινίου. Τέτοια ζητήματα, αν και αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, είναι αδιανόητο να αποφασίζονται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με την εδώ πραγματικότητα. Μπορεί σε κάποιους στο υπουργείο το τσιμεντένιο «τζέρσευ» να φάνηκε σαν καλή ιδέα, αλλά η πραγματικότητα αυτών που περνούν καθημερινά από εκεί, είναι εντελώς διαφορετική.

Οι κάτοικοι ζητούν την απομάκρυνσή του τοιχίου και τον επανασχεδιασμό της εισόδου με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των δικών τους αλλά και όλου του Αγρινίου. Πιστεύουμε ότι συμπαραστάτες θα βρουν πολλούς, αλλά θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις, για τις οποίες θα χρειαστεί πολιτική πίεση. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να απασχολήσει κάποια από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια αλλά και να γίνει αντικείμενο έκφρασης της θέλησης των δημοτών, αφού όπως είπαμε, μας αφορά όλους.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr