ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΣτον δρόμο οι κτηνοτρόφοι

Στον δρόμο οι κτηνοτρόφοι

Κινητοποίηση της ΠΑΣΥ για τον καταρροϊκό πυρετό

Στον δρόμο οι κτηνοτρόφοι

Διεκδικούν αποζημιώσεις και στήριξη από πολιτεία και ΕΛΓΑ

 

Με ικανοποιητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων όλου του νομού στον κόμβο της Αμφιλοχίας. Η κινητοποίηση συνοδεύτηκε από ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου και είχε ως κύριο αίτημά της την διεκδίκηση αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό που έχει πλήξει τα κοπάδια αιγοπροβάτων του νομού, αλλά σε αυτή τέθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής.

Από πλευράς ομιλητών πρώτος μίλησε ο Πάνος Καλογιάννη, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σπύρος Κοτοπούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στο ζήτημα των αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό και στην έλλειψη βοήθειας από τον ΕΛΓΑ και την Πολιτεία.

Παράλληλα όμως, θίχτηκε και η ουσία του ζητήματος των αποζημιώσεων, καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του αριθμού των νεκρών ζώων, ακόμη και αν δοθούν αποζημιώσεις είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ποσό που δικαιούται ο κάθε κτηνοτρόφος. Αιτία είναι το γεγονός ότι από τον φόβο απώλειας των επιδοτήσεων πολλοί κτηνοτρόφοι δεν δήλωσαν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία τον αριθμό των νεκρών ζώων τους, ενώ κάποιοι τα έθαψαν, ως όφειλα, χωρίς όμως να κρατήσουν για αποδεικτικό στοιχείο το «σκουλαρίκι» σήμανσης.

Υπολογίζεται πάντως ότι τα νεκρά ζώα στην Αιτωλοακαρνανία είναι αρκετές χιλιάδες, τη στιγμή που γίνεται λόγος για 2 εκατομμύρια νεκρά ζώα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι εδώ και λίγο καιρό έχει κάνει την εμφάνισή της στη Βόρεια Ελλάδα και πρόσφατα στην Λάρισα, η ευλογιά ασθένεια πολύ πιο θανατηφόρα και επικίνδυνη από τον καταρροϊκό πυρετό. Οι κτηνοτρόφοι του νομού εκφράζουν τον φόβο ότι αν η ασθένεια «περάσει» και στην Αιτωλοακαρνανία, τότε θα μιλάμε για ολοκληρωτικό αφανισμό των κοπαδιών στον πρώτο κτηνοτροφικό νομό της χώρας.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr