ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΣτον αέρα η λειτουργία των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠμεΑ;

Στον αέρα η λειτουργία των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠμεΑ;

Στο Αγρίνιο υπάρχουν δύο ΚΔΑΠ και ένα ΚΔΑΠμεΑ στα οποία εργάζονται 21 συνολικά άτομα και ωφελούνται περίπου 300 ανήλικα και ενήλικα παιδιά. Πιθανή η ανάληψη της ευθύνης των δομών αυτών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τι δηλώνουν οι διευθυντές των δομών αυτών και τι ακριβώς ισχύει.

Αναβρασμός επικρατεί στους εργαζόμενους των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ με Α) αλλά και στους γονείς που απασχολούν τα παιδιά τους στις δομές αυτές, καθώς υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ οδεύουν προς το κλείσιμό τους.

Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι στο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 των Εθνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που φέρει μάλιστα το όνομα «Εκπαίδευση – Κατάρτιση – Απασχόληση» δεν υπάρχει απολύτως καμία ονομαστική αναφορά στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠμεΑ αλλά ούτε γενική αναφορά στο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί και στηρίζει μέσω ΕΣΠΑ τις δομές αυτές χρόνια τώρα. Σύμφωνα με τους διευθυντές των δύο από τα τρία ΚΔΑΠ Αγρινίου, του ΚΔΑΠ της οδού Βαρνακιώτη κ Μανώλη Περιβόλα και τον διευθυντή του ΚΔΑΠμεΑ κ Βασίλη Δημάκη υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή να μην χρηματοδοτηθούν ξανά από την Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) και να μεταφερθούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της εκάστοτε περιφέρειας ανά την Ελλάδα, κάτι που δεν είναι κακό αλλά βρίσκει αντίθετη την πανελλαδική διοίκηση των δομών αυτών, καθώς μέχρι και σήμερα η Ε.Ε.Τ.Α.Α υλοποιεί τα προγράμματα αυτά άψογα. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α  έχει υπ ευθύνη δομές όπως τα ΚΔΑΠ-παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠμεΑ, τα ΚΕΦΗ-Κέντρα Διημέρευσης κλπ. Παρά όμως τους άψογους χειρισμούς της τόσα χρόνια η κυβέρνηση σχεδίαζε την κατάργηση της υπηρεσίας αυτής από τότε που ξέσπασε το κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών αλλά της είχε δώσει παράταση. Τα 5 χρόνια που οι δομές αυτές υλοποιούνται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α εξυπηρετούνται 70.000 οικογένειες, οι οποίες καθημερινά ζουν την απόλυτη αρμονία και επιτυχία του τριπτύχου οικογένεια-παιδί-εργαζόμενοι που ισχύει στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠμεΑ. Στο Αγρίνιο, συνολικά οι εργαζόμενοι στα 2 ΚΔΑΠ και στο ΚΔΑΠμεΑ είναι 21 , ενώ τα ωφελούμενα παιδιά στα τρία αυτά ΚΔΑΠ είναι περίπου 300. Ιδιαίτερης βαρύτητας γεγονός είναι ότι τα παιδιά αυτά είναι από 5 έως 12 ετών, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλά ενήλικα παιδιά με αναπηρίες. Οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές είναι άριστοι γνώστες των θεμάτων των παιδιών καθώς οι περισσότεροι εργάζονται εκεί 12χρόνια. Η ουσία και το στοίχημα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους γονείς των ωφελούμενων παιδιών, είναι να εγκριθεί η συνήχηση του προγράμματος που εμπεριέχονται τα ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠμεΑ καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, αν και θα έπρεπε ήδη να έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από το θέμα αυτό είναι πάρα πολλά, αλλά εκ των βασικών είναι αν η κυβέρνηση θα αφήσει εκτεθειμένες 70.000 συνολικά οικογένειες, αν διαθέτει κοινωνική πολιτική ή ευαισθησία για τόσες χιλιάδες άτομα?? Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr