Στο Θέρμο θα ταφεί την Πέμπτη ο μακαριστός Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος - Στις 11 η Εξόδιος Ακολουθία στην Πάτρα

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα γίνει η υποδοχή του σκηνώματος του και θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση

ietotheos

Το πρωί της Πέμπτης 14 Μαρτίου 2024 (11:00) θα τελεσθεί στην Πάτρα η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Ευκαρπίας Ιερόθεου ενώ η ταφή θα γίνει στον τόπο καταγωγής του, το Θέρμο , αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Η υποδοχή του σκηνώματος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Θέρμο όπου θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση,  προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιοχής και των τοπικών αρχών, έχει προγραμματιστεί για τις 14:00.

Τι αναφέρει μήνυμα της Μητρόπολης για την κοίμηση του ιεράρχη: 

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με αισθήματα θλίψεως πληροφορήθηκε την προς Κύριον εκδημία του εκ Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας καταγομένου, Μακαριστού Επισκόπου Ευκαρπίας κυρού Ιεροθέου.

Ο Μακαριστός ήταν Αρχιερεύς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και υπηρετούσε ως Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυβοβαλάντου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Ιερός Κλήρος και ο Λαός της Ιεράς Μητροπόλεως εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την εκδημία του και προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός θα συμμετάσχει στην Εξόδιο Ακολουθία που θα τελεσθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 και ώρα 11:00’, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πατρών.

Στις 14:00’ το μεσημέρι στο Θέρμο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα γίνει η υποδοχή του σκηνώματος του αοιδίμου Ιεράρχου και θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση εντός του Ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιοχής και των τοπικών αρχών.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο Κοιμητήριο Θέρμου, όπου θα αποδοθούν οι προβλεπόμενες τιμές στο αξίωμά του.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο μακαριστός Επίσκοπος Ευκαρπίας κυρός Ιερόθεος (κατά κόσμον Ιωάννης Ζαχαρής) γεννήθηκε στο Θέρμο της Επαρχίας Τριχωνίδος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και στη συνέχεια Σχολάρχης της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Το 2012 διορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας Νέας Υόρκης. Στις 5 Μαρτίου 2017 στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι Κωνσταντινουπόλεως χειροτονήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Ευκαρπίας, Βοηθός της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Σπύρος Κωνσταντάρας: Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει

Θλίψη στο Θέρμο στο άκουσμα της είδησης για την κοίμηση του Επισκόπου Ευκαρπίας.

Ο δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάρας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, κάνει λόγο για ακέραιο Ιεράρχη και καλλιεργημένο Θεολόγο. «Είχα την τιμή να απολαμβάνω την αγάπη του προσωπικά και το Θέρμο να έχει την ευλογία του και την υποστήριξη του», αναφέρει. «Κάθε χρόνο βρισκόταν στην γενέτειρα του το Θέρμο όπου λάμπρυνε με την συμμετοχή του τις γιορτές προς τιμήν Κοσμά του Αιτωλού. Είχε καθιερώσει ετήσιο βοήθημα σε άπορο μαθητή χιλίων δολαρίων και επισκεπτόταν τακτικά το Άγιο Όρος.

Στην επίσκεψη μου στην Αμερική ως δήμαρχος Θέρμου πρωτοστάτησε στις επαφές μου με την Ομογένεια και είχαμε την χαρά και ευλογία να παρακολουθήσουμε την ακολουθία των Χαιρετισμών στην Αγία Ειρήνη, όπου διαπιστώσαμε την αποδοχή και την αγάπη προς το πρόσωπο του από όλους τους Έλληνες της Ομογένειας.

Το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο . Να έχει καλό Παράδεισο. Συλλυπητήρια στους οικείους του», τονίζει, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θέρμου.