Στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα οι ηγέτες του κόσμου: Τι αναμένεται

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκπροσώπους των περισσότερων κυβερνήσεων του κόσμου, τους μεγαλύτερους διεθνείς…

ap20019534362466

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκπροσώπους των περισσότερων κυβερνήσεων του κόσμου, τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και ειδικούς σε διάφορους τομείς, εκπροσώπους της νέας γενιάς και επιχειρηματίες.

Από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου, στο ειδυλλιακό χειμερινό θέρετρο στην καρδιά των Άλπεων θα διεξαχθεί η 54η έκδοση του Φόρουμ, συγκεντρώνοντας τους πολιτικούς και επιχειρηματίες με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς. Με τίτλο φέτος «Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη», η φετινή διοργάνωση αναγνωρίζει την ανάγκη της αποκατάστασης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης εν μέσω πολύπλευρων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η τεχνολογική πρόοδος σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Όμως το πιο σημαντικό πέρα από την αναγνώριση και την ανάδειξη των προβλημάτων είναι η κοινή προσπάθεια για την ανεύρεση λύσεων, με γνώμονα τη διαφάνεια, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα.

Σε συνέντευξη τύπου ενόψει της έναρξης των εργασιών της παγκόσμιας διάσκεψης, ο πρόεδρος του Φόρουμ Μποργκ Μπρέντε σημείωσε ότι η φετινή διοργάνωση στο Νταβός λαμβάνει χώρα σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία παγκοσμίως, από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, μέχρι το υπέρογκο χρέος πολλών χωρών και το αυξανόμενο κόστος ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους.

Τόσο στην επίσημη ατζέντα που έχει τεθεί για τις συζητήσεις, όσο και στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της παγκόσμιας συνόδου, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Στα πλέον κρίσιμα από αυτά συγκαταλέγονται τα τυχόν ακραία κλιματικά φαινόμενα που θα εμφανιστούν το τρέχον έτος και οι τρόποι για καλή προετοιμασία των κοινωνιών και των κρατικών υποδομών σε όλο τον κόσμο, θεωρώντας ως δεδομένο ότι αυτά τα φαινόμενα θα παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά πλέον εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, με δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία, άλλα και στη βιοποικιλότητα και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων.

Επίσης, κεντρικό ρόλο θα έχουν και τα θέματα σχετικά με την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με τη χρήση όλο και πιο εξελιγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά εκλογών για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Μεξικό.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του τύπου, ο κ. Μπρέντε εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι «το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρέχει τη δομή για την ανάπτυξη της έρευνας, των συμμαχιών και των εργαλείων που απαιτούνται για συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτή η ετήσια συνάντηση θα χρησιμεύσει ως επιταχυντής αυτής της συνεργασίας, εμβαθύνοντας τις συνδέσεις μεταξύ ηγετών και μεταξύ των διαφόρων πρωτοβουλιών».

Πηγές: Reuters, AP, WEF