Στο Λόφο του Φιλοπάππου το επίκεντρο του γιορτασμού της Καθαράς Δευτέρας για τους Αθηναίους

Από άκρη σε άκρη, σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται σήμερα η Καθαρά Δευτέρα, αφετηρία της Σαρακοστής, που θα μας οδηγήσει στο Πάσχα. Παραδοσιακά ο Λόφος…

6158636-scaled-1

Από άκρη σε άκρη, σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται σήμερα η Καθαρά Δευτέρα, αφετηρία της Σαρακοστής, που θα μας οδηγήσει στο Πάσχα.

Παραδοσιακά ο Λόφος του Φιλοπάππου είναι το επίκεντρο του εορτασμού για την Αθήνα όπου έχουν προγραμματιστεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από νωρίς το πρωί είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος. Mε παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια γιορτάζουν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στου Φιλιοπάππου, ενώ θα μοιραστούν 2.000 μερίδες με λαγάνα, ελιές και χαλβά. Το ελαφρύ αεράκι διευκόλυνε το πέταγμα του χαρταετού.

Το παρόν έδωσε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Σε ανάλογους ρυθμούς κινούνται και όσοι επέλεξαν να κάνουν κούλουμα στο «Σταύρος Νιάρχος», όπου το πέταγμα του χαρταετού γίνεται υπό τους ήχους των μουσικών δρωμένων με ορχήστρα χάλκινων πνευστών του Λάμπρου Λιάβα. Εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται στο χώρο και η ελαφριά άπνοια δυσκολεύει το πέταγμα του χαρταετού. Η είσοδος στο ίδρυμα είναι ελεύθερη.

Στη Θεσσαλονίκη, και τον Κεδρηνό Λόφο στο δάσος του Σέιχ Σου, υπό τους ήχους παραδοσιακών συγκροτημάτων και με τα σαρακοστιανά εδέσματα, τη φασολάδα, το τουρσί και το χαλβά, αρκετοί Θεσσαλονικείς γιορτάζουν τα Κούλουμα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μοίρασε 800 μερίδες, ενώ το πέταγμα του χαρταετού δεν το βοήθησε η σχετική άπνοια.

Πηγή: ertnews.gr