ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΣτο Αγρίνιο ο Σταύρος Θεοδωράκης με το «Ποτάμι»

Στο Αγρίνιο ο Σταύρος Θεοδωράκης με το «Ποτάμι»

Πρωταγωνιστής η Ελλάδα σε μια δίκαιη Ευρώπη

Ελεύθερος διάλογος με τους πολίτες αντί για πολιτική ομιλία, κεντρικό ζητούμενο η ανανέωση του πολιτικού σκηνικού

Στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο βρέθηκε χθες ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε στην Δυτική Ελλάδα.

Το ραντεβού με τους πολίτες και τους δημοσιογράφους του Αγρινίου δόθηκε για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σιντριβανιού, όπου παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος ενώ απάντησε σε ερωτήσεις Αγρινιωτών και του τοπικού τύπου, σε μια «χαλαρή» διαδικασία που θύμιζε περισσότερο δημόσια διαβούλευση παρά τυπικό πολιτικό λόγο.
Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στον σταθμό «Δυτικά FM 96.1». Στην συνέντευξη αυτή, εξηγώντας το πώς κατέληξε στο συγκεκριμένο όνομα για το κόμμα του, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «το «Ποτάμι είναι καθαρό και ορμητικό και είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την ελληνική φύση». Όπως είπε ο ίδιος στη συνέχεια, αυτό το οποίο περιμένει το νεοσυσταθέν κόμμα είναι «ο κόσμος να πει ένα ναι στη νέα πολιτική και το καινούριο σκηνικό, αφού σε ένα βαθμό όλοι έχουμε κουραστεί από τα παλιά κόμματα». Όρισε ως ψηφοφόρους του «Ποταμιού» όλους όσοι έχουν αποφασίσει ότι «τα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να τα λύσει ένα δεξιά-αριστερά ή ένα 25% αλλά πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν μεγάλες συμμαχίες και συνεργασίες σε μια λογική βάση».
Ως απαραίτητα σημεία προκειμένου να προχωρήσει μια τέτοιου είδους συνεργασία μετεκλογικά, έθεσε την παροχή βοήθειας «σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη», αναφέροντας ως παραδείγματα τους ανέργους και όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Ως δεύτερο προαπαιτούμενο, έθεσε την απελευθέρωση της αγοράς «ώστε να υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις», ενώ ζήτησε να γίνει «μάχη στην Ευρώπη για να έχουμε μια δίκαιη Ευρώπη». Υποστήριξε επίσης ότι αν το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύσει το «Ποτάμι», μπορεί να αλλάξουν πολλά στη χώρα, ανάμεσά τους και «τα μυαλά των παλιών κομμάτων». Όπως είπε οι Ευρωεκλογές αποτελούν ευκαιρία για τον κόσμο να δείξει ότι θέλει «ένα ανανεωμένο πολιτικό σκηνικό», αφού θεωρεί ότι η ύπαρξη του κόμματός του αποτέλεσε την αφορμή και για άλλα κόμματα να ανοιχτούν στην κοινωνία.
Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκείται στο «Ποτάμι» για έλλειψη θέσεων αλλά και για επικέντρωση της δικής του κριτικής στην αντιπολίτευση, είπε ότι «το Ποτάμι μιλά για όλα, τα λάθη του Σαμαρά και του Βενιζέλου και τις τελευταίες προτάσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σιωπούμε απέναντι στις ουτοπικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Σταύρος Θεοδωράκης έφθασε στο Αγρίνιο συνοδευόμενος από μέλη και υποστηρικτές του κόμματός του και συναντήθηκε με πολίτες στην πλατεία Συντριβανιού. Περπάτησε στις γύρω καφετέριες και χαιρετήθηκε δια χειραψίας με τους θαμώνες, απαντώντας σε ερωτήσεις τους. Στη συνέχεια, συνομίλησε σε χαλαρό κλίμα με πολίτες και δημοσιογράφους, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους παραβρισκόμενους να του απευθύνουν ελεύθερα τις ερωτήσεις τους.Τοποθέτησε το «Ποτάμι» πέρα από το δίπολο «αριστερά-δεξιά» και ερωτηθείς για τα οικονομικά και τον προϋπολογισμό της προεκλογικής του εκστρατείας, ανέφερε ότι έχει επιλέξει έναν «οικονομικό τρόπο» διεξαγωγής της, χωρίς μεγάλα έξοδα, ενώ χρηματοδοτείται είτε από δωρεές φίλων και υποστηρικτών είτε συμμετέχει με δικά του έξοδα. Ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι για την συγκεκριμένη παρουσίαση δεν στήθηκαν εξέδρες ούτε απαιτήθηκε να ενοικιαστεί κάποιος χώρος, ενώ κάτι παρόμοιο έγινε με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου στο Κερατσίνι της Αθήνας.
Χρησιμοποίησε μάλιστα την ευκαιρία αυτή για να κρίνει τα υπάρχοντα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου τόσο για τα υπέρογκα ποσά που λαμβάνουν ως κρατική ενίσχυση αλλά και για τον τρόπο που γίνεται η χρηματοδότηση αυτή, με αποφάσεις έκτακτης χρηματοδότησης ή δανειοδότησης από τράπεζες με ποσά τα οποία ποτέ δεν επιστρέφονται. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την πρόσφατη έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης 7 εκατομμυρίων ευρώ προς όλα τα κόμματα.
Ωστόσο τάχθηκε υπέρ της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, ώστε αυτά να μην γίνονται έρμαιο του κάθε επιχειρηματία-χρηματοδότη. Ζήτησε όμως αυτό να γίνεται με τρόπο παρόμοιο μ’ αυτόν που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ παράλληλα καταδίκασε και την δυσαναλογία που υπάρχει ανάμεσα στα ελληνικά και τα ξένα κόμματα, όσον αφορά στο ύψος των κεφαλαίων που λαμβάνουν.
Έθεσε ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή την ανεργία και τάχθηκε υπέρ πολιτικών που θα ενισχύσουν την εργασία, δίνοντας προτεραιότητα την παραγωγή. Όπως είπε, το ύψος του χρέους και το επιτόκιο που το συνοδεύει δεν είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά το πώς θα καταφέρει η χώρα να έχει έσοδα. Πέρα από την πρωτογενή παραγωγή, πρότεινε την ενίσχυση του τουρισμού, καταδικάζοντας όμως στατιστικές που εμφανίζουν αύξηση των διανυκτερεύσεων τουριστών στη χώρα αλλά δεν διευκρινίζουν ότι πρόκειται για διαμονή χαμηλού κόστους.
Ως γενικότερες πολιτικές τις οποίες θα μπορούσε να υποστηρίξει το «Ποτάμι», όρισε ένα «μικρότερο» δημόσιο, τασσόμενος υπέρ μιας μορφής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, την φορολόγηση των επιχειρήσεων στον τόπο δραστηριοποίησής τους, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την τοποθέτηση επικεφαλή της Τράπεζας της Ελλάδας με διεθνή διαγωνισμό. Υποστήριξε τις ιδιωτικοποιήσεις όχι όμως για νευραλγικούς τομείς «όπως το νερό» οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο της πολιτείας. Τέλος, έθεσε ως το διακύβευμα των ευρωεκλογών τη συμμετοχή, «ώστε να σταλθεί μήνυμα αλλαγής στην Ευρώπη».
Ολοκληρώνοντας την παρουσία του στο Αγρίνιο, έδωσε τον λόγο σε κάποιους από τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές που τον συνόδευαν, κάνοντας λόγο για «ανθρώπους με ήθος και αξίες», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν ξέρω αν θα πετύχω ή όχι, ξέρω όμως ότι δεν θα σας προδώσω».

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr