ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΣτις τελευταίες θέσεις των εμβολιασμών η Αιτωλοακαρνανία: 5% κάτω από το μέσο όρο

Στις τελευταίες θέσεις των εμβολιασμών η Αιτωλοακαρνανία: 5% κάτω από το μέσο όρο

Στις τελευταίες θέσεις των εμβολιασμών η Αιτωλοακαρνανία: 5% κάτω από το μέσο όρο

Συνεχίζεται η αναζήτηση προσωπικού για τις νέες εμβολιαστικές γραμμές

Στην 68η θέση μεταξύ 74 Περιφερειακών Ενοτήτων σε σχέση με τους εμβολιασμούς παραμένει «κολλημένη» η Αιτωλοακαρνανία. Παρά την ενεργοποίηση κάποιων εμβολιαστικών γραμμών στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, το «χαμένο έδαφος» της Αιτωλοακαρνανίας στους εμβολιασμούς δεν καλύπτεται…

Όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι στο 18,5% του πληθυσμού (μιλάμε ήδη για πάνω από 2 εκατ. εμβολιασμούς της πρώτης δόσης), στην Αιτωλοακαρνανία μόλις το 13,5% του τοπικού πληθυσμού έχει λάβει έστω μια δόση του εμβολίου. Η εξαγγελία εννέα νέων εμβολιαστικών γραμμών (πέντε στο Μεσολόγγι, τέσσερις στο Αγρίνιο) δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ως προς την έναρξη της λειτουργία τους, καθώς «σκαλώνει» στο προσωπικό, που θα στελεχώσει αυτές τις νέες γραμμές.

Το πιθανότερο με τα σημερινά δεδομένα είναι να ενεργοποιηθούν κάποιες από τις εξαγγελθείσες γραμμές αμέσως μετά το Πάσχα. Όμως κάτι τέτοιο προφανώς δεν αρκεί… Ίσως να απαιτείται ένα mega εμβολιαστικό κέντρο στην Αιτωλοακαρνανία ή η ακόμη μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των εμβολιαστικών κέντρων, με δεδομένο ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας.

Οι αυξημένες παραδόσεις των εμβολίων στη χώρα μας τόσο τον Μάιο, όσο και κατά Ιούνιο, ίσως να φέρουν ένα mega εμβολιαστικό κέντρο στην Αιτωλοακαρνανία. Οι προτάσεις, που έχουν καταθέσει οι Δήμοι Μεσολογγίου και Αγρινίου, που είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν με την παραχώρηση χώρων, αλλά ακόμη και υγειονομικού προσωπικού που υπηρετεί στις κοινωνικές τους δομές, προτάσεις που δεν προχώρησαν έως τώρα, δεν αποκλείεται προσεχώς να ιδωθούν υπό το πρίσμα της ακόμη μεγαλύτερης διαθεσιμότητας από τις νέες παρτίδες των εμβολίων. Εφόσον επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό και αν υιοθετηθούν οι προτάσεις των Δήμων της περιοχής, ενδεχομένως υπάρξουν κάποια μίνι… mega… εμβολιαστικά κέντρα για να επιλυθούν παράλληλα και κάποια χωροταξικά θέματα που ανακύπτουν σε ορισμένες από τις δομές υγείας.

Το σενάριο πάντως αυτό ενδεχομένως να μην συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες και γιατί η Κυβέρνηση και οι επιτελείς της επιχείρησης «Ελευθερία» θέλουν το Μάιο να αναπτυχθούν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, αριθμός που θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα, πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα με Astra Zeneca για τις ηλικίες 30 – 39

Αλλά η Ε.Ε. προσανατολίζεται αποκλειστικά σε εμβόλια τύπου Pfizer

Επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιασμών, με το άνοιγμα από σήμερα της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 30 – 39 ετών, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας έναντι του κορονοϊού.

«Δίνεται στην ουσία η ευκαιρία να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca τα άτομα 30-39 ετών», όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίσλης Κικίλιας, γνωστοποιώντας ότι οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε ιδιωτικές κλινικές, πολυιατρεία αλλά και ιδιωτικά θεραπευτήρια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα επεκταθούν και τα Σαββατοκύριακα, ενώ θα διευρυνθεί και το ωράριο των εμβολιαστικών Κέντρων ως τις 10 το βράδυ.

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 και 45-49 ετών. Στο μεταξύ από το Σάββατο 24 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Όσοι λοιπόν από τις παραπάνω ομάδες επιθυμούν να εμβολιαστούν, κατά τη γνωστή διαδικασία, μπαίνουν στο emvolio.gov.gr και αναγράφοντας τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους θα βλέπουν το εμβολιαστικό κέντρο και τις ημερομηνίες εμβολιασμού τους και θα μπορούν να κλείνουν ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Μ. Σχοινάς: Από φθινόπωρο στην ΕΕ μόνο mRNA εμβόλια που καλύπτουν τις μεταλλάξεις

Αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προανήγγειλε τη Δευτέρα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τόνισε ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, σημείωσε, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, ενώ η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Κ. Μπακόπουλος για νέες εμβολιαστικές γραμμές: “Αδιανόητο να συζητάμε ακόμα που θα βρούμε χώρο”

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr