ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΣτις 22 Δεκέμβρη εκδικάζεται η προσφυγή για το χαράτσι της ΔΕΗ

Στις 22 Δεκέμβρη εκδικάζεται η προσφυγή για το χαράτσι της ΔΕΗ

Από τον Άρειο Πάγο

Στις 22 Δεκέμβρη εκδικάζεται η προσφυγή για το χαράτσι της ΔΕΗ

Να απαντήσει η Περιφέρεια, για τον ΓΟΕΒ Αχελώου, ζητά ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ

Καυστικός και με ”πύρινο λόγο” εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, σχετικά με τον ΓΟΕΒ Αχελώου αλλά και την πληρωμή του χαρατσιού, μέσω της ΔΕΗ καθώς όπως αναφέρει, οι πολίτες πρέπει να περιμένουν την απόφαση του Αρείου Πάγου στις 22 Δεκεμβρίου, μετά την προσφυγή που έχει κάνει το ΙΝΚΑ.
Αναφορικά με τον ΤΟΕΒ Νεοχωρίου και την απάντηση που δημοσιοποίησε ανέφερε ότι:
”Mετά από 2 μήνες αναμονής απάντησε η διοίκηση του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου σχετικά με την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με το ποσό των 120.000 ευρώ, κατέθεσα την θέση των εργαζομένων του ΓΟΕΒ Αχελώου οι οποίοι είχαν επικαλεστεί πως τα χρήματα αυτά θα δινόντουσαν μέσω του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου για την ενίσχυση του ΓΟΕΒ Αχελώου. Προσπάθησαν μετά από 2 μήνες να διαμορφώσουν εκείνες τις συνθήκες και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δηλαδή γιατί δόθηκαν 120.000 στον ΤΟΕΒ Νεοχωρίου και γιατί δεν δόθηκαν και κάποια άλλα ποσά αναλογικά και στους υπόλοιπους ΤΟΕΒ του Νομού, καθώς όλοι οι ΤΟΕΒ έχουν ανάγκη εκσυχρονισμού των δικτύων. Επί της ουσίας καλώ την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη κ.Κατσιφάρα να απαντήσει στα γραφόμενα του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου, να απαντήσει στις δηλώσεις μου και βεβαίως να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τελικά τα ποσά αυτά δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό όπως αναφέρει η επιστολή ή δόθηκαν για να δοθούν έμμεσα στον ΓΟΕΒ Αχελώου; Αν ο κ.Κατσιφάρας δεν θέλει να απαντήσει ας απαντήσει η Αντιπεριφερειάρχης κ.Σταρακά. Το ζητούμενο είναι όμως πως ο ΓΟΕΒ Αχελώου ακόμα έχει απλήρωτους 4 εργαζόμενους οι οποίοι κοντεύουν στα 4 χρόνια. Εμείς ως Φορέας Προστασίας Καταναλωτή έχουμε ασχοληθεί αρκετά. Είναι θέμα να ξεκαθαρίσει το τοπίο του ΓΟΕΒ Αχελώου που πλέον έχει διοίκηση, της Περιφέρειας και της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Δεν θα ασχοληθούμε άλλο με το θέμα όμως μένει το ερώτημα γιατί χρήματα μόνο στο ΤΟΕΒ Νεοχωρίου και όχι στους υπόλοιπους ΤΟΕΒ.
Σχετικά με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, ο κ. Λεχουρίτης είπε πως” 1.000.000 συμπολίτες μας δεν έχουν πληρώσει το περιβόητο χαράτσι το οποίο πήγε στο δημόσιο ταμείο, αφού δεν πληρώθηκε μέσω των λογαριασμών. Επειδή είναι ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο θέμα και αφορά και πολλούς στην Αιτωλοακαρνανία, θεωρώ πως πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή καθώς στις 22 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η προσφυγή που έχει κάνει το ΙΝΚΑ κατά του Υπουργείου Οικονομικών και της ΔΕΗ σχετικά με το θέμα. Υπάρχει η πρώτη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαιώνει το ΙΝΚΑ και τους καταναλωτές, υπάρχει η δεύτερη απόφαση μετά την προσφυγή που έκανε το Υπουργείο Οικονομικών στον Άρειο Πάγο, όπου εκεί το Δ`Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε πως ορθώς υπάρχει η πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει τους καταναλωτές και τώρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το θέμα. Αναμένουμε την έκβαση που θα έχει και θεωρούμε ότι θα κρίνει αν έχουν δίκαιο οι πολίτες ή θα κρίνει ότι έχουν άδικο. Σε όποια περίπτωση δικαίωσης των καταναλωτών, θα υπάρχει προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όπου εκεί θα κριθούν οι δύο αποφάσεις, του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας. Το ΣτΕ έχει αποφανθεί πως το χαράτσι είναι νόμιμο, απλά δεν μπορεί η ΔΕΗ ένεκα μη πληρωμής του να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος. Με την προσφυγή που έκανε το Ινστιτούτο Καταναλωτών, θεωρήσαμε πως η ΔΕΗ δεν είναι εισπρακτικός φορέας για να υποκαθιστά το κράτος, είναι μια Ανώνυμος Εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και αυτό δηλώνει πως έχει όφελος ως προς τους καταναλωτές και όχι ως προς τον εισπρακτικό χαρακτήρα που θέλει το κράτος με εκβιαστικούς όρους να βάλει την ΔΕΗ στο ”παιχνίδι”. Καθείς εφ`ώ ετάχθη. Η ΔΕΗ για το θέμα κατανάλωσης και ενέργειας και το δημόσιο ταμείο για την είσπραξη των φόρων. Θέλοντας η κυβέρνηση στον πανικό της να εξαναγκάσει και να εκβιάσει τους καταναλωτές πως αν δεν πληρώσουν το χαράτσι θα έχουν διακοπή ρεύματος, ας μην ξεχνάμε τις δηλώσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών και νυν αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλου, όπου επανεξέτασε τα όσα είπε μετά τον γενικό σάλο λέγοντας ”ναι μεν αλλά”. Η σημασία είναι μία, κοντός ψαλμός αλληλούια, υπομονή μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων και εύχομαι αφού η κυβέρνηση δεν δίνει δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, ο Άρειος Πάγος να δικαιώσει τους πολίτες ώστε να είναι ένας μποναμάς γιατί σε διαφορετική περίπτωση “ουαί και αλίμονο”

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr