ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΣτην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες – Προβληματίζουν “πανδημία” και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες – Προβληματίζουν “πανδημία” και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες – Προβληματίζουν “πανδημία” και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  • Σε μια «περίεργη» χρονιά οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  • Η τοπική έξαρση της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία βάζει έναν ακόμη προβληματισμό στην τελική προσπάθεια των μαθητών

Σε ένα μήνα οι μαθητές της Γ΄Τάξης του Λυκείου θα μπουν στις σχολικές αίθουσες για τις πανελλαδικές εξετάσεις, για τις οποίες και φέτος τα πράγματα είναι ρευστά και ουδείς εκ των μαθητών γνωρίζει πώς θα αποδώσει λόγω της τηλεκπαίδευσης και της έλλειψης της δια ζώσης διδασκαλίας, της οποίας η αξία και η βαρύτητα δεν αναπληρώνεται εύκολα.

Ήδη ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα των πανελλαδικών και μόλις προχθές ανακοινώθηκε από όλες τις σχολές ο αριθμός των εισακτέων και ο συντελεστής για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ώστε οι εξεταζόμενοι να αποκτήσουν εικόνα και να αναπροσαρμόσουν, αν χρειάζεται, τους στόχους τους, δεδομένου ότι επίσημα το υπουργείο Παιδείας εκτιμά πως φέτος θα υπάρξει μείωση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά 7.000, ενώ οι φορείς των εκπαιδευτικών αυξάνουν κατά πολύ το ποσοστό αυτό των μαθητών που θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτιμώντας πως θα φτάσει ακόμη και τις 15,000!

Στις 14 Ιουνίου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας στα Γενικά Λύκεια, ανοίγει η αυλαία των πανελλήνιων εξετάσεων για τη φετινή χρονιά. Στα Επαγγελματικά Λύκεια οι εξετάσεις αρχίζουν στις 15 Ιουνίου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Ώρα έναρξης της εξέτασης ως συνήθως στις 08:30 π.μ, ενώ οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Οι μαθητές και φέτος έχουν επηρεαστεί κατά πολύ από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί λόγω του κορονοϊού, ενώ όπως και πέρσι, ελάχιστοι είναι αυτοί που δηλώνουν στους καθηγητές τους ότι ο εγκλεισμός και η ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί δεν τους επηρεάζει, αλλά αντιθέτως τους βοηθάει να μελετήσουν καλύτερα και να συγκεντρωθούν περισσότερο στο στόχο τους!

Ο πρόεδρος της Β’  ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Κατσίφας σημειώνει: «Είναι δύσκολη πολύ η χρονιά και οι μαθητές έχουν επηρεαστεί αρκετά και στην ψυχολογία τους. Το σημαντικό είναι ότι μειώθηκε κατά 25% με 30% η εξεταστέα ύλη, ανάλογα το μάθημα. Ισχύει η ελάχιστη βάση εισαγωγής πλέον και δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση. Συγκεκριμένα η ελάχιστη βάση θα κυμανθεί με το Μ.Ο. της κατεύθυνσης και το τι έχει αποφασίσει η κάθε σχολή, θα υπάρχει ένα περιθώριο από 0.80% μέχρι και 1.20%, που σημαίνει πως κάποια σχολή μπορεί να έχει τα 8.000 μόρια και άλλες τις 10.000 μόρια λ.χ.

Ο πρόεδρος της Β’  ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Κατσίφας

Το Υπουργείο Παιδείας επισήμως εκτιμά πως θα έχει περίπου 7.000 επιτυχόντες λιγότερους, ενώ οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αναγάγουν τον αριθμό αυτό ακόμη και στις 15.000. Όσοι έρχονται στο σχολείο είναι προβληματισμένοι και πολύ επιφυλακτικοί, έχει ολοκληρωθεί η ύλη σε όλα τα σχολεία και οι μαθητές της Γ τάξης φρόντισαν να έχουν περιθώριο στις απουσίες τους για να μείνουν σπίτι και να διαβάσουν. Του χρόνου η κάθε σχολή θα θεσπίσει κύριο μάθημα, στο οποίο θα υπάρχει ποσοστό, άρα θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο η κατάσταση. Αλλά το Υπουργείο το προβάλει ως θετικό, διότι πλέον δεν θα υπάρχουν μαθητές που θα εισάγονται στην Τριτοβάθμια με πολύ χαμηλούς βαθμούς. Η ψυχολογία είναι μέτρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την δημιουργία και στελέχωση των εξεταστικών κέντρων, της δημιουργίας των λυκειακών επιτροπών και αναμένουμε και ποιο σχολείο θα οριστεί ως βαθμολογικό κέντρο, αλλά εκτιμούμε πως θα είναι το ίδιο με πέρσι, δηλαδή το 2/6 Λύκειο. Φέτος οι μαθητές θα εξεταστούν στα μαθήματά τους σε τέσσερις μέρες, είναι μειωμένη κατά μια μέρα φέτος σε σύγκριση με πέρσι η εξεταστική περίοδος. Η γλώσσα είναι το μάθημα γενικής παιδείας και έπειτα ανάλογα με την κατεύθυνση είναι τα τρία μαθήματα».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Παναγιώτα Δερβίση

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Παναγιώτα Δερβίση αναφέρει: «Είμαστε στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και σε συνδυασμό με την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Αγρίνιο μας κάνει να περιορίζουμε τα δια ζώσης μαθήματα, ήδη όπως ανακοινώσαμε ως σύλλογος συνεχίσαμε την τηλεκπαίδευση για μια εβδομάδα, ενώ την Κυριακή θα αποφασίσουμε και τι θα κάνουμε στο εξής. Θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, την υγεία τους. Θέλουμε τα παιδιά στην αίθουσα, αλλά είναι δύσκολες οι συνθήκες και πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της ασφάλειας της υγείας των παιδιών μας και της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές.

Η τηλεκπαίδευση σίγουρα έχει κουράσει και δεν βοηθάει στην αφομοίωση και στην επαλήθευση από τον δάσκαλο. Οι πανελλήνιες φέτος αποτελούν ένα γρίφο για όλους, θα «πέσουν» δηλαδή δύσκολα θέματα; Θα είναι άδικο για τα παιδιά και τις συνθήκες που έζησαν. Θα «πέσουν» πολύ εύκολα θέματα; Θα είναι άδικο για τα παιδιά που δούλεψαν σκληρά την περίοδο του κορονοϊού, που είχαν να αντιμετωπίσουν επιπλέον και το ψυχολογικό κομμάτι. Είναι μια περίεργη κατάσταση φέτος, γιατί εκτός των άλλων υπάρχει και ο κίνδυνος της ασθένειας από τον κορονοϊό. Πρέπει οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πάση θυσία να προστατευτούν για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις. Η «ακροβασία» αυτή επηρεάζει την ψυχολογία και τα χέρια των εκπαιδευτικών είναι δεμένα. Το Αγρίνιο είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση για τους μαθητές, υπάρχει συνεχώς ο φόβος και ο προβληματισμός για ένα πιθανό κρούσμα, που θα λειτουργήσει ιδιαίτερα αρνητικά ένα μήνα πριν τις εξετάσεις».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα – “Συνείδηση” 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr