‘’Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας’’: 29 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες διαπραγματεύονται το “Τραύμα” στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ και η dreamideamachine ΑΜΚΕ διοργανώνουν την ομαδική έκθεση “Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας”, που πρωτοπαρουσιάστηκε το Καλοκαίρι του 2023 στην Ιστορική…

thumbnail_09.-cea6ce99ce9bce99cea0cea0ce9fcea3-cea4cea3ce99cea4cea3ce9fcea0ce9fcea5ce9bce9fcea3-

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ και η dreamideamachine ΑΜΚΕ διοργανώνουν την ομαδική έκθεση “Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας”, που πρωτοπαρουσιάστηκε το Καλοκαίρι του 2023 στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα, με την Υποστήριξη του Δήμου Ύδρας και της Κ.Ε.Δ.Υ. με 20 σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες. Τώρα στον μοναδικό χώρο του Ισλαχανέ, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στέγασε τη “Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ”, το πρώτο συγκρότημα ορφανοτροφείου – τεχνικής σχολής της πόλης, που αποκαταστάθηκε το 2015 και σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού, εμπλουτίστηκε και έτσι 29 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, διαπραγματεύονται το ‘’Τραύμα’’ μέσα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας.

Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη τέχνη παγκοσμίως είναι το «Τραύμα» και πώς αυτό αφομοιώνεται στο έργο των σύγχρονων εικαστικών, δημιουργώντας το σύγχρονο εικαστικό αφήγημα. Καλλιτέχνες όπως ο Anselm Kiefer και ο Georg Baselitz, εκπρόσωποι της Γερμανίας στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1980, με τα έργα τους, δυναμικά σχόλια ενάντια στον Ναζισμό, αναγκάζουν τη Γερμανία να αντιμετωπίσει το παρελθόν της∙ η Ιρανή Shirin Neshat καυτηριάζει μέσα από βίντεο τη θέση της γυναίκας στη χώρα της τη δεκαετία του ‘90∙ η Παλαιστίνια Mona Hatοum φέρνει στο διεθνές προσκήνιο το τραύμα της πατρίδας της με το έργο της «Υδρόγειος που φλέγεται».

Ανναλίνα Φωτοπούλου, 1943, 2023, Σινική Μελάνι και λάδι σε χειροποίητο χαρτί, 50 Χ 70 εκ.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης: ‘’Οι Έλληνες καλλιτέχνες κατά καιρούς άρθρωσαν λόγο. Τα τελευταία χρόνια συνθέτουν ένα αφήγημα πάνω στο «Τραύμα», συλλογικό και προσωπικό, προερχόμενο από τα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Με αφορμή μια σειρά από γεγονότα που έχουν λειτουργήσει καθοριστικά στο συλλογικό ασυνείδητο, από την Ελληνική Επανάσταση και τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τον Εμφύλιο και τη Δικτατορία, είκοσι καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο και γλυπτά, καθώς το «Τραύμα» ενυπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης’’.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Δημήτρης Ανυφαντάκης, Μαρία Γενιτσαρίου, Νίκος Γιαμπάνης, Μανόλης Γιανναδάκης, Γιώργος Διβάρης, Γιάννης Ζιώγας, Ιωάννα Καζάκη, Νίκος Κρυωνίδης, Δημήτρης Λεμπέσης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Αιμιλία Μπαλάσκα, Κατερίνα Ξυπολίτου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Παναγιώτης Ράππας, Ιφιγένεια Σδούκου, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρία Σταμάτη, Ελευθερία Στόικου, Δημήτρης Τζαμουράνης, Νίκος Τρανός, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Ζέφη Τιφτικτσόγλου, Ανναλίνα Φωτοπούλου, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Κώστας Χριστόπουλος.

Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου

Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών AICA Hellas

Μουσειολογική Μελέτη & Σχεδιασμός: Δρ. Βίκυ Κερτεμελίδου

Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος

Διάρκεια έκθεσης έως τις 29 Μαρτίου 2024, Ώρες Λειτουργίας: Δευτ-Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-14:00, Τετ: 10:00-20:00

Πηγή: ertnews.gr