Στη Βουλή για συζήτηση το νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Στην Βουλή εισάγεται σήμερα για συζήτηση το νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Με τις νέες διατάξεις οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα αντλούν τα απαραίτητα έγγραφα…

5652388-scaled-1

Στην Βουλή εισάγεται σήμερα για συζήτηση το νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Με τις νέες διατάξεις οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα αντλούν τα απαραίτητα έγγραφα απευθείας από τους αρμόδιους φορείς, μειώνοντας τη γραφειοκρατία στις συναλλαγές.

O νέος νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες αναμένεται να θέσει οριστικά στο παρελθόν την υποχρέωση του πολίτη να προσκομίζει δικαιολογητικά για τη διεκπεραίωση υποθέσεών του στο δημόσιο, καθώς με την ψηφιοποίηση του κράτους οι Υπηρεσίες θα μπορούν να αντλούν απευθείας τα απαραίτητα έγγραφα από τους αρμόδιους φορείς. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται να βάλει τέλος στην έκδοση πιστοποιητικών, ενώ μέσω του Gov Wallet, οι πολίτες θα μπορούν να δίνουν τη συγκατάθεσή τους ώστε οι υπηρεσίες να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση συναλλαγών.

«Θέλουμε καθημερινά να συμβάλλουμε στη ενδυνάμωση ενός ψηφιακού κράτους που μειώνει τη γραφειοκρατία, ακόμα και την ψηφιακή, σέβεται τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και «χτίζει» σχέσεις εμπιστοσύνης», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο σχέδιο νόμου θεσμοθετείται και το Gigabit Voucher, το οποίο θα επιδοτεί νοικοκυριά για συνδεσιμότητα σε υπερ-υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο. Σήμερα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να συναντηθεί με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για να συζητήσουν θέματα ευρυζωνικότητας.

Δίπλωμα οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια και ΚΤΕΟ, έχουν βγει ήδη από το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και έχουν πάρει θέση στο κινητό του οδηγού.

Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto» του Wallet, οι Αρχές θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των οχημάτων και θα μπορούν να ελέγξουν, κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας επαλήθευσης, τα ψηφιακά έγγραφα.Το ψηφιακό πορτοφόλι ως εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ευκολότερα τις συναλλαγές τους με το δημόσιο και να διαχειρίζονται απρόσκοπτα τα δεδομένα τους, διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητα τους.

Πηγή: ertnews.gr