Στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών της Κ.Ε.Δ.Ε συμμετείχε ο δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας

Συνεδρίασε την Τετάρτη 15 Μαρτίου η επιτροπή οικονομικών της Κ.Ε.Δ.Ε. με τη συμμετοχή του δημάρχου Ακτίου - Βόνιτσας.

Αποστολάκης

Συνεδρίασε την Τετάρτη 15 Μαρτίου η επιτροπή οικονομικών της Κ.Ε.Δ.Ε. παρουσία μεταξύ άλλων του Προέδρου της επιτροπής Γιάννη Μουράτογλου, του Δημάρχου Ακτίου Βόνιτσας κ. Γεωργίου Αποστολάκη και του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η επιτροπή κατέληξε σε απόφαση να φέρει στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας το θέμα της επικύρωσης και της εξειδίκευσης του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ για τη νέα Αυτοδιοικητική περίοδο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλάζει όπως αλλάζουν και τα στατιστικά στοιχεία όχι μόνο της χώρας, αλλά κάθε τόπου και κάθε Δήμου ξεχωριστά. Για το λόγο αυτό προτείνεται μία ετήσια αξιολόγηση του ρόπου κατανομής των ΚΑΠ και των αποτελεσμάτων της, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ να προτείνει διορθωτικές παρεμβάσεις που θα κάνουν πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική την κατανομή.

Σύμφωνα με την απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ τον Νοέμβριο του 2022, ο νέος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ θα αρχίσει από 1/1/2024. Με την απόφαση που εξειδίκευσε σήμερα η επιτροπή οικονομικών της Κ.Ε.Δ.Ε., ενισχύονται οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι ενώ ταυτόχρονα ισχύει η αρχή (ψήφισμα συνεδρίου Κ.Ε.Δ.Ε.) ότι κανένας Δήμος δεν θα λάβει λιγότερους Κ.Α.Π. απ’ ότι λαμβάνει σήμερα.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου τρόπου κατανομής είναι ότι δεν θα αποτελεί πλέον κυρίαρχο κριτήριο ο πληθυσμός των Δήμων, με τον συντελεστή της πληθυσμιακής βαρύτητας στο νέο τρόπο κατανομής να μειώνεται από το 93% στο 65% περίπου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η επιτροπή εμπειρογνώμων που συνέταξε την εισηγητική μελέτη προς την επιτροπή οικονομικών της Κ.Ε.Δ.Ε.

Βόνιτσα: Έκθεση φωτογραφίας για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών