ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣτη δίνη του πληθωρισμού οι λαϊκές αγορές του Αγρινίου – «Ψωνίζουν με τα μάτια»

Στη δίνη του πληθωρισμού οι λαϊκές αγορές του Αγρινίου – «Ψωνίζουν με τα μάτια»

Στη δίνη του πληθωρισμού οι λαϊκές αγορές του Αγρινίου – «Ψωνίζουν με τα μάτια»

Στη δίνη του πληθωρισμού οι λαϊκές αγορές του Αγρινίου, «ψωνίζουν με τα μάτια» αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” σε δημοσίευμά της, η οποία τονίζει πως αναλογικά με τη μείωση της κατανάλωσης, μειώνουν την παραγωγής τους και οι παραγωγοί, όπως επίσης και πως αποχωρούν λόγω του κόστους παραγωγής επαγγελματίες από τις λαϊκές αγορές.

Στη δίνη του πληθωρισμού οι λαϊκές αγορές του Αγρινίου - «Ψωνίζουν με τα μάτια» Αναλυτικά το δημοσίευμα της “Συνείδησης”:

Οι οικονομική κρίση, που δημιουργεί η άνοδος του πληθωρισμού την ώρα που τα εισοδήματα παραμένουν καθηλωμένα, αποτυπώνεται στην εικόνα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι λαϊκές αγορές.

Έχει περάσει, ως φαίνεται, η εποχή που οι διάδρομοι της λαϊκής αγοράς ήταν απροσπέλαστοι από τον κόσμο που ψώνιζε και πλέον είναι σχεδόν άδειοι!

Η μείωση της κατανάλωσης είναι τόσο εμφανής, που οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς την αποτιμούν έως και 50% και τη σχολιάζουν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι καταναλωτές «ψωνίζουν με τα μάτια».

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα, αφού το υψηλό κόστος του πετρελαίου και των λιπασμάτων τους οδήγησαν να παραγάγουν τα μισά προϊόντα από αυτά που παρήγαγαν κατά το παρελθόν.

Πράγμα που μοιραία θα συνέβαινε σε κάποιο βαθμό, αφού μιλάμε για τόσο μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, αλλά ταυτόχρονα είναι και εξόχως ανησυχητικό, όταν οι καιροί είναι τέτοιοι που ακόμη και η επισιτιστική ασφάλεια τίθεται εν αμφιβόλω.

Πέραν τούτου η μειωμένη παραγωγή αναπόφευκτα είναι παράγοντας που μπορεί να διατηρήσει ψηλά τις τιμές των προϊόντων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί είναι οι παραγωγοί, που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τις λαϊκές αγορές.

Επιλέγουν δηλαδή να μην πηγαίνουν σε όλες τις λαϊκές, που γίνονται στο Αγρίνιο καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, αλλά σε μια, αφού καθώς και η ζήτηση διαρκώς μειώνεται έχουν μειώσει και αυτοί την παραγωγή τους!

Οι παραγωγοί στη λαϊκή αγορά της Τετάρτης, στην περιοχή της πλατείας Μελίνας Μερκούρη (Τρένο), περιέγραψαν στη «Σ» με μελανά χρώματα την κατάσταση, θέτοντας πλέον ακόμα και ζήτημα παραμονής τους στη λαϊκή!

Στη δίνη του πληθωρισμού οι λαϊκές αγορές του Αγρινίου - «Ψωνίζουν με τα μάτια»
Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος ανέφερε: «στο χώρο της λαϊκής υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Οι παραγωγοί έχουν συρρικνώσει την παραγωγή τους, προσπαθούν να μειώσουν την παραγωγή για να μειώσουν και τα μεγάλα κοστολόγια που έχουν.

Η τιμή των πρώτων υλών του αγρότη είναι στα ύψη, με αποτέλεσμα ο αγρότης να είναι σε φθίνουσα πορεία.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τόσο υψηλή τιμή στα λιπάσματα και στο πετρέλαιο, ενώ η ζήτηση που υπάρχει από την πλευρά των καταναλωτών είναι μειωμένη.

Ο κόσμος λόγω της ανόδου των τιμών παντού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με αποτέλεσμα να μειώνει την κατανάλωση.

Η μείωση της παραγωγής μπορεί να φτάσει και το 50%, ενώ η κατανάλωση στο τελευταίο δίμηνο είναι μειωμένη κατά 40% τουλάχιστον.

Δεν μπορούμε να μαζέψουμε άλλο το κέρδος μας, καθώς έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κοστολόγιά μας. Από 12 ευρώ που κόστιζε ένα λίπασμα πήγε στα 40 ευρώ.

Πώς να την καλύψουμε αυτή την διαφορά; Δεν μπορούμε να μειώσουμε άλλο τις τιμές μας».

Στη δίνη του πληθωρισμού οι λαϊκές αγορές του Αγρινίου - «Ψωνίζουν με τα μάτια»
Ο Γιάννης Μπανιάς

Ο Γιάννης Μπανιάς σημείωσε: «Oι τιμές μας έχουν πέσει, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε με 2 ευρώ πετρέλαιο, με ακριβό ρεύμα και τόσο υψηλή τιμή στα λιπάσματα.

Αυτό σημαίνει πως αυξάνουμε λίγο τις τιμές, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει.

Δεν ξέρουμε που θα οδηγηθεί η κατάσταση αυτή. Καλλιεργούμε τις μισές ποσότητες απ’ αυτές που είχαμε, καθώς δεν μπορούμε να τις διοχετεύσουμε στην κατανάλωση.

Έχουν ήδη αποχωρήσει συνάδελφοι από τη λαϊκή αγορά και θα αποχωρήσουν κι άλλοι και στο τέλος φοβάμαι πως θα αποχωρήσουμε όλοι.

Η μείωση είναι στο 50% και φέτος θα βάλουμε τα μισά προϊόντα για να καλλιεργήσουμε, το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο και δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε.

Αντίστοιχη είναι και η μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές».

Στη δίνη του πληθωρισμού οι λαϊκές αγορές του Αγρινίου - «Ψωνίζουν με τα μάτια»
Ο Θωμάς Βελτσίστας

Ο Θωμάς Βελτσίστας δήλωσε: «δεν υπάρχει δουλειά στη λαϊκή αγορά, κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει.

Η μείωση στη δουλειά είναι στο 50% σε σχέση με πέρυσι. Ο κόσμος βλέπει ίδιες τιμές και παρ’ όλα αυτά τους φαίνονται ακριβά.

Ήδη έχουν αποχωρήσει πολλοί παραγωγοί από τη λαϊκή και πόσοι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

Το ζήτημα είναι ότι δεν συμφέρει το πετρέλαιο, τα δρομολόγια που κάνουμε και ο κόσμος διαμαρτύρεται.

Από τα 1.000 ευρώ που έπαιρνε τώρα παίρνει λιγότερα και τα έξοδα δεν βγαίνουν».

Στη δίνη του πληθωρισμού οι λαϊκές αγορές του Αγρινίου - «Ψωνίζουν με τα μάτια»
Ο Σπύρος Γαλανόπουλος

Ο Σπύρος Γαλανόπουλος τόνισε: «η δουλειά είναι πεσμένη. Ο κόσμος περνάει δύσκολα, τα έξοδα «τρέχουν» και έρχεται στη λαϊκή για να πάρει τα μισά προϊόντα απ’ αυτά που ψώνιζε στο παρελθόν.

Η δουλειά στη λαϊκή είναι το πρώτο δεκαήμερο του κάθε μήνα, όταν δηλαδή πληρώνεται ο κόσμος.

Μετά τέλος, σταματάνε όλα. Εμείς εξαρτόμαστε πολύ από τον καιρό, αν υπάρχει παγωνιά η ζημιά είναι μεγάλη.

Πάνω σ’ αυτό έρχεται και η οικονομική κρίση, η ενεργειακή κρίση, αλλά όταν έχεις οπωροφόρα δένδρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτε, δεν μπορείς να μειώσεις την παραγωγή.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και έχουν αποχωρήσει αρκετοί συνάδελφοι από τη λαϊκή».

Στη δίνη του πληθωρισμού οι λαϊκές αγορές του Αγρινίου - «Ψωνίζουν με τα μάτια»
Ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς

Ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς είπε: «κάθε μέρα η δουλειά πέφτει. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Εδώ και ένα εξάμηνο τα πράγματα άλλαξαν και η πτώση είναι περίπου στο 30%.

Οι αυξήσεις σε λιπάσματα, φάρμακα, ρεύμα είναι μεγάλες.

Πως θα βγει πέρα κάποιος;

Όποιος έχει δένδρα οπορωφόρα είναι σε δυσκολότερη θέση, γιατί δεν μπορεί να μειώσει την παραγωγή, πως θα το κάνει, θα τα κόψει; Πάμε σε αδιέξοδο…».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Στη δίνη του πληθωρισμού οι λαϊκές αγορές του Αγρινίου - «Ψωνίζουν με τα μάτια»

Εικόνα από… Μπρονξ δεκαετίας του ’70 δίπλα σε σχολείο στο Αγρίνιο!

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr