ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΣτέρεψαν οι βρύσες

Στέρεψαν οι βρύσες

Σε Άγιο Κωνσταντίνο, Αγία Παρασκευή, Ρουσέικα και Καστράκι

Η αυξημένη ζήτηση για νερό «άδειασε» τους αγωγούς, ενώ οι αρμόδιοι τεχνικοί αναζητούν λύση στο πρόβλημα

Σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης έχει προκύψει σε αρκετές περιοχές του δήμου Αγρινίου με τις διακοπές του νερού να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο εδώ και μερικές εβδομάδες. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Παρασκευής, αλλά επεκτείνεται και πέραν των ορίων του παλιού δήμου Αγρινίου, όπως στα Ρουσέικα και το Καστράκι. Κάτοικοι των περιοχών αυτών καταγγέλλουν ότι οι βρύσες τους έχουν στερέψει από νερό εδώ και μέρες, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι η υδροδότηση αποκαθίσταται μόνο αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα.

Οι τεχνικοί της ΔΕΥΑ αλλά και του δήμου Αγρινίου ασχολούνται επισταμένως με το πρόβλημα αυτό, την αιτία του οποίου όμως δυσκολεύονται να εντοπίσουν. Μεταξύ άλλων, ελέγχθηκε η κεντρική δεξαμενή από την οποία τροφοδοτούνται οι συγκεκριμένες περιοχές χωρίς όμως να διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα προέκυψε από εκεί. Παρ’ όλα αυτά, έγιναν εργασίες καθαρισμού της, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη διοχέτευση των υδάτων προς τους αγωγούς.
Όπως μαρτυρούν όμως και αρμόδιοι τεχνικοί που εργάζονται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, το πρόβλημα υδροδότησης εντείνεται και από την αυξημένη ζήτηση για νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αγωγοί υδροδότησης δεν προλαβαίνουν να «γεμίσουν», αφήνοντας χωρίς νερό ολόκληρες περιοχές. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, καταβάλλεται προσπάθεια για διοχέτευση νερού, από περιοχές όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση, προς τα προβληματικά σημεία του δικτύου.
Τα κενά στην υδροδότηση παρατηρούνται εδώ και 3-4 εβδομάδες, ενώ έχουν ενταθεί κατά τις τελευταίας ημέρες. Κάτοικοι του Καστρακίου και των Ρουσέικων μαρτυρούν ότι δεν τρέχει νερό από τις βρύσες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μόλις μετά τα μεσάνυχτα επανέρχεται σταδιακά η ροή ύδατος. Στον Άγιο Κωνσταντίνο και την ευρύτερη περιοχή όμως, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι μένουν χωρίς νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Αναγνώστης που κατοικεί κοντά στην Αγία Παρασκευή, μας δήλωσε ότι δεν έχει νερό στο σπίτι του εδώ και τέσσερις ημέρες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε ολόκληρη τη γειτονιά του. Όπως λέει ο ίδιος, αν και είναι κάτοικος της περιοχής εδώ και 15 χρόνια, δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν τέτοια κατάσταση. Η μόνη περίπτωση για να τρέξει νερό από τις βρύσες της συγκεκριμένης περιοχής είναι, να της αφήσουν επί ώρες κλειστές και έπειτα να τις ανοίξουν ώστε να τρέξει λιγοστό νερό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ, Γιώργο Ζαμπάρα, η λύση του προβλήματος είναι πρώτη στην ατζέντα της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, και για το σκοπό αυτό οι τεχνικοί ασχολούνται επισταμένα αναζητώντας οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί καλοκαιριάτικα τόσους ανθρώπους. Όπως και να έχει όμως, η κατάσταση παραμένει και είναι απαράδεκτο ειδικά αυτές τις μέρες που οι θερμοκρασίες αγγίζουν τα όρια του καύσωνα, τόσοι πολίτες να στερούνται το νερό ή να πρέπει να περιμένουν να… ξημερώσει για να κάνουν ένα ντους. Το καλοκαίρι είναι ακόμη στην αρχή του και δεν έχουμε δει ακόμη τις πιο ζεστές ημέρες του, επομένως οι αρμόδιοι θα πρέπει να προνοήσουν όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος τώρα αλλά και να εξετάσουν τι χρειάζεται να γίνει ώστε να δοθεί οριστική λύση και να μην ξαναπαρουσιαστεί ανάλογο φαινόμενο στο μέλλον.
Οι καταγγελίες τις οποίες έχουμε δεχθεί είναι πάρα πολλές και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του προβλήματος ώστε αν χρειαστεί να επανέλθουμε.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr