ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣτεγαστική κρίση στο Αγρίνιο – «Λαχείο» τα… σπίτια

Στεγαστική κρίση στο Αγρίνιο – «Λαχείο» τα… σπίτια

Στεγαστική κρίση στο Αγρίνιο – «Λαχείο» τα… σπίτια

Στεγαστική κρίση στο Αγρίνιο – «Λαχείο» τα… σπίτια όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”, η οποία μιλάει για την ανυπαρξία μεγάλων διαμερισμάτων, ξενοίκιαστες οι γκαρσονιέρες ελλείψει φοιτητών και οι τιμές την ανιούσα…

Αναλυτικά το δημοσίευμα; 

Πέρα από τις υψηλές τιμές που σιγά – σιγά επικρατούν σε όλη την Ελλάδα η στεγαστική κρίση στο Αγρίνιο χαρακτηρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια από την έλλειψη νέων και μεγάλων διαμερισμάτων, ενώ τα μικρότερα σπίτια (π.χ γκαρσονιέρες για φοιτητές) μένουν χωρίς ενοικιαστές μετά τη μετακόμιση πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

Στο Αγρίνιο εδώ και αρκετά χρόνια η εύρεση σπιτιών, είτε για να στεγαστούν φοιτητές, είτε για να στεγαστούν οικογένειες, νέα ζευγάρια ή ακόμη και εργένηδες που επιθυμούν μεγάλο σπίτι είναι πολύ δύσκολη διαδικασία. Λόγω της ανυπαρξίας της οικοδομικής δραστηριότητας πλέον φέτος τα διαθέσιμα σπίτια είναι μόνο οι γκαρσονιέρες, οι οποίες κοστίζουν περίπου 250 ευρώ.

Τα υπόλοιπα μεγαλύτερα σπίτια, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, είναι δυσεύρετα και παράλληλα οι υποψήφιοι ενοικιαστές, όταν εντοπίζουν μια τέτοια περίπτωση παρακαλάνε για να το ενοικιάσουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μεσίτης Στράτος Καλύβας.

Ο κ. Καλύβας αναφέρθηκε και στο φοιτητικό επίδομα για το οποίο μίλησε και η κυβέρνηση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει συγκεκριμενοποιήσει κάτι, όπως επίσης και στις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Αναφέρθηκε στην «τάση» που είχε παρουσιαστεί  και στο Αγρίνιο, στην αγορά δηλαδή και την ανακατασκευή παλιών μεγάλων σπιτιών, τα οποία πλέον άρχισαν να «εκλείπουν» από την αγορά, διότι έχουν πουληθεί πάρα πολλά για να ανακαινιστούν και να κατοικηθούν από τους νέους ιδιοκτήτες τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Καλύβας μιλώντας στη «Σ» για όλες αυτές τις περιπτώσεις και όχι μόνο τόνισε:

Στεγαστική κρίση στο Αγρίνιο - «Λαχείο» τα… σπίτια
Ο κτηματομεσίτης Στράτος Καλύβας

«Η κυβέρνηση λέει, αλλά καλό είναι να περιμένουμε ώστε να δούμε τον τρόπο που θα το «περάσουν» και να δούμε και να το έχουν ψηφίσει. Υπάρχει επιδότηση που δίνεται τώρα, αλλά για την φοιτητική εστία και την επιδότησή της η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της.

Για τη φοιτητική στέγη στο Αγρίνιο έχω να πως ότι μετά από 18 χρόνια φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχει χτυπήσει το τηλέφωνο από φοιτητή, πλην ελάχιστων περιπτώσεων που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, καθώς οι σχολές του Αγρινίου μεταφέρθηκαν στην Πάτρα και δεν υπάρχουν νέοι φοιτητές στο Αγρίνιο. Αυτή τη στιγμή πέραν των όσων φοιτητών υπάρχουν, δεν πρέπει να ήρθε κανείς στο Αγρίνιο, συνεπώς, δεν υπάρχει ζήτηση για φοιτητική στέγη.

Επίσης, όσοι είναι στην πόλη έχουν σπίτι, ενώ πολλοί εξ’ αυτών έφυγαν και ξενοίκιασαν. Δεν υπάρχουν συνεπώς απαιτήσεις από φοιτητές. Επειδή όμως υπάρχουν κάποιες ιδιωτικές σχολές και σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μεγάλων διαμερισμάτων και την ακρίβεια πολλά νεαρά ζευγάρια ενοικιάζουν διαμερίσματα 45 και 50 τετραγωνικών για να μείνουν έστω και για αρχή, οπότε δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλο πρόβλημα σχετικά με τα ενοίκια και με τα ενοίκια στη φοιτητική στέγη. Ότι ενοικιάστηκε και ενοικιάζεται είναι από νιόπαντρους, εργένηδες κλπ που έχουν χαμηλό οικονομικό μπάζετ, διότι μια γκαρσονιέρα στο Αγρίνιο κοστίζει 250 ευρώ.

Υπάρχουν διαθέσιμες γκαρσονιέρες στο Αγρίνιο, μόνο γκαρσονιέρες, ενώ άλλα μεγαλύτερα σπίτια δεν υπάρχουν καθόλου. Το πρόβλημα αυτό υφίσταται χρόνια στο Αγρίνιο και εντοπίζεται έντονα και στην υπόλοιπη Ελλάδα πλέον λόγω του ότι δεν κατασκευάζονται νέα κτήρια. Όταν ένα σπίτι μεγαλύτερο ξενοικιάζεται οι ενοικιαστές παρακαλάνε για να τους προτιμήσουν, ώστε να φύγουν από πολύ μικρά σπίτια και τις γκαρσονιέρες.

Επίσης, ο Έλληνας πρέπει να συνειδητοποιήσει τα νέα δεδομένα. Τα ενοίκια δηλαδή δεν πρόκειται να επιστρέψουν σε χαμηλά επίπεδα όπως παλιότερα, ενώ σε πανελλαδική εμβέλεια υπάρχουν στοιχεία ότι από πέρσι μέχρι και φέτος τα ενοίκια πήραν αύξηση μέχρι και 35% και ειδικά στην Αθήνα.

Ακόμη, λόγω της αύξησης του τουρισμού και τη μη ανεύρεση κατοικίας υπάρχει πρόβλημα στην εύρεση στέγης στα τουριστικά μέρη. Εκεί υπάρχει επιπλέον το εξής. Ενοικιάζουν σπίτια από τον Οκτώβρη και τον Μάιο ή τον Ιούνιο και έπειτα τα θέλουν πίσω για να τα ενοικιάσουν σε τουρίστες, συνεπώς οι φοιτητές, οι υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκουν εύκολα σπίτια σ’ αυτές στις περιοχές.

Στο Αγρίνιο επιβαρύνεται πολύ η κατάσταση, διότι τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί ελάχιστες νέες οικοδομές, ενώ υπάρχει ανάγκη για μεγάλα σπίτια όπως προαναφέραμε. Υπάρχει ανυπαρξία οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και όσες νέες πολυκατοικίες να κατασκευαστούν τώρα δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες που έχει η αγορά.

Επίσης το κόστος αγοράς καινούργιας κατοικία στο Αγρίνιο ξεκινάει από τα 1.500 και φτάνει στα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό για τα ρετιρέ και την ίδια στιγμή οι τράπεζες δεν επιδοτούν τέτοια νούμερα για δάνειο. Δυσκόλεψε πάρα πολύ και η αγορά διαμερίσματος σε σχέση με το παρελθόν λόγω της κατάστασης. Η τράπεζα θα εκτιμήσει ένα διαμέρισμα των 2.000 ευρώ το τετραγωνικό στα 1.700 ή 1.800 ευρώ και στα χρήματα αυτά θα δώσει το 70%, άρα ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να διαθέτει γερό κομπόδεμα για να αγοράσει σπίτι, το οποίο μάλιστα να καλύπτει και τις ανάγκες του.

Πανελλαδικά, αλλά και στο Αγρίνιο, βλέπουμε να κυριαρχεί η αγορά παλιών διαμερισμάτων που με την χρήση του προγράμματος «εξοικονομώ» ή με ίδια κεφάλαια οι νέοι ιδιοκτήτες τα ανακατασκευάζουν και έτσι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Μάλιστα, επειδή αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια ξεκίνησε να υπάρχει έλλειψη και σ’ αυτόν τον «τομέα», πουλήθηκαν πάρα πολλά παλιά σπίτια ακόμη και στο Αγρίνιο. Ακόμη και η επαγγελματική στέγη αρχίζει και γεμίζει, δεν υπάρχουν πάρα πολλά σύγχρονα κατάλληλα κτήρια – χώροι για επαγγελματικούς χώρος, όπως συνέβαινε παλιά και γι’ αυτό πλέον όλοι οι χώροι που βρίσκονται κυρίως στο κέντρο καλύφθηκαν και ως προς αυτό».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Μαγαζιά στο Αγρίνιο μένουν ανοιχτά… με καρτέλα ρυθμίσεων στο τέλος του μήνα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ