ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Στεγαστικά για νέους» σε θολό τοπίο!

«Στεγαστικά για νέους» σε θολό τοπίο!

«Στεγαστικά για νέους» σε θολό τοπίο!

«Στεγαστικά για νέους» σε θολό τοπίο – ΙΝΚΑ: Να μην δίνουν προκαταβολές οι ενδιαφερόμενοι αν δεν εξασφαλιστούν για το δάνειο

Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μια σχετική ευφορία στην αγορά ακινήτων από την έναρξη την 3η Απριλίου του προγράμματος της ΔΥΠΑ(πρώην ΟΑΕΔ) για τη λήψη 5.000 δανείων από νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών, εντούτοις μια σειρά από ζητήματα που ανέκυψαν, μάλλον δημιουργούν σκεπτικισμό και στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με μεσίτες αστικών συμβάσεων της περιοχής, οι τράπεζες κάνουν ραντεβού με ενδιαφερόμενους αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός αυτών, που σε πολλές περιπτώσεις ενδιαφέρονται για το ίδιο ακίνητο, όπως δεν έχει γίνει γνωστό και το πότε θα εγκριθούν τα επίμαχα δάνεια. Θεωρητικά πρόκειται για κάτι πολύ ελκυστικό για την κατηγορία αυτή του πληθυσμού με το επιτόκιο να περιορίζεται στο ένα τέταρτο του κανονικού επιτοκίου της αγοράς, ενώ στην περίπτωση πολύτεκνων, το επιτόκιο είναι μηδενικό και με το πρόγραμμα να έχει συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και στόχο την ωφέλεια 10.000 ατόμων. Εννοείται ότι η δόση θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα. Ενδεικτικά, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια και επιτόκιο 5,8%, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 342,87 ευρώ έναντι 587,52 ευρώ που θα ήταν χωρίς την επιδότηση.

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα καλά νέα, διότι όσοι έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα έχουν διαπιστώσει, πρώτα και κύρια, πως οι τράπεζες δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα κριτήρια που θα ψάξουν, ώστε να προτιμήσουν κάποιον για δανειολήπτη και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με αιτήσεις πολλών για το ίδιο ακίνητο. «Ένα επίσης σημαντικό θέμα που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι τι γίνεται αν το σπίτι έχει υποθήκη, ενδιαφερόμενοι ρωτούν τους διευθυντές των τραπεζών και δεν έχουν πάρει απάντηση μέχρι στιγμής. Για να μην αναφέρουμε το διάστημα των έξι μηνών που δικαιούται η τράπεζα για να εκταμιεύσει το ποσό και για το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα έχει κάνει έξοδα για την ανακαίνιση ή για άδειες κλπ, κάνοντας απαραίτητη με αυτό τον τρόπο την ύπαρξη κάποιου κεφαλαίου για όσο διάστημα χρειαστεί», εξηγεί η μεσίτρια αστικών συμβάσεων κ. Αλεξάνδρα Κανή.

ΙΝΚΑ: «Μην δίνετε προκαταβολές»!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης επισημαίνει ότι η ίδια η παλαιότητα των 15 ετών τουλάχιστον, που απαιτείται δημιουργεί διπλό πρόβλημα, καθώς από την μία αυξάνει την τιμή σπιτιών με προβλήματα σε μεγάλα ύψη κι από την άλλη δημιουργεί έξοδα. «Πρόκειται για άλλη μια απάτη που ντύνει την πώληση δανείων από τις τράπεζες με τον μανδύα της κοινωνικής πολιτικής», επισημαίνει ο κ. Λεχουρίτης. «Όταν πάρεις ένα σπίτι 15ετίας πρέπει να κάνεις και έξοδα, τα οποία δεν προβλέπονται πουθενά. Μετά, αν ήθελαν να κάνουν στεγαστική πολιτική θα έλεγαν όπως παλιά η Εργατική Εστία ότι δίνουν ένα 50% του ποσού δωρεάν και το υπόλοιπο να το βάλεις εσύ. Τώρα θα ζητήσεις π.χ. 100.000 ευρώ και το ποσό θα το πληρώσεις όλο. Δεν θα πληρώσεις το 75% των τόκων ενώ το υπόλοιπο θα το δώσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο. Για να μην αναφέρουμε τα έξοδα φακέλου ή άλλα όπως τα πιστοποιητικά του σπιτιού, για παράδειγμα για την ενεργειακή κλάση, που πρέπει να τα καταθέσεις και να πάρεις τα λεφτά σου πίσω, αλλά αν εγκριθεί το δάνειο!», τονίζει ο κ. Λεχουρίτης που έχει και μια άμεση οδηγία προς τους δυνητικούς δικαιούχους αυτού του προγράμματος.

«Εμείς ως ΙΝΚΑ οφείλουμε να δώσουμε μια χρηστική συμβουλή στους νέους ανθρώπους που θα επιδιώξουν τέτοιο δάνειο: μην δίνετε προκαταβολή για τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν αν δεν έχετε πρώτα την απόφαση για το δάνειο από την τράπεζα ή τουλάχιστον αν δεν έχετε υπογράψει ένα προσύμφωνο πως σε περίπτωση μη έγκρισης του δανείου θα σας επιστραφεί η προκαταβολή!», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Τι προβλέπεται

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων. Δικαιούχοι είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (θα πρέπει ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και έως 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου και εφόσον δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής. Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975 η οποία σήμερα είναι 0,12% και το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη, χωρίς εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.

Ο δανειολήπτης θα μπορεί να εξοφλήσει μερικώς ή στο σύνολό του το δάνειο πριν από την ημερομηνία λήξης του, χωρίς οποιαδήποτε ποινή ή άλλη επιβάρυνση. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση του ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έγκριση της αίτησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για σπίτια μέχρι 200.000 ευρώ αξία, εμβαδό μέχρι 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

Μοναστηράκι Βόνιτσας: Η μελέτη για τον Βιολογικό στη συνεδρίαση του Δήμου την ερχόμενη Τετάρτη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ