ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣτάση εργασίας από τους νοσηλευτές στο Αγρίνιο – Β. Καραγιώργος: Εισπράξαμε μόνο χειροκροτήματα

Στάση εργασίας από τους νοσηλευτές στο Αγρίνιο – Β. Καραγιώργος: Εισπράξαμε μόνο χειροκροτήματα

Στάση εργασίας από τους νοσηλευτές στο Αγρίνιο – Β. Καραγιώργος: Εισπράξαμε μόνο χειροκροτήματα

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι νοσηλευτές στο Αγρίνιο – Ποια είναι τα αιτήματά τους και ποια είναι η εικόνα στο Νοσοκομείο Αγρινίου ως προς τις ελλείψεις νοσηλευτών

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Συνομοσπονδία ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ) εξαγγέλλει 3ωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης αυτής είναι η δημιουργία κλάδου νοσηλευτών, ειδικό μισθολόγιο, βαθμολόγιο και σύστημα προσλήψεων, αλλά και βραχυπρόθεσμα, όπως η χορήγηση της κανονικής οφειλόμενης άδειας αντί για τη μεταφορά της στα επόμενα έτη, αιτήματα που χαρακτηρίζονται ως  στοιχειώδη για τον κλάδο.

Επιπλέον, η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ τονίζει μέσω του προέδρου Γιώργου Αβραμίδη πως: «Η Πολιτεία οφείλει να υλοποιήσει την αναγνώριση που “χρωστά” χρόνια τώρα στους Νοσηλευτές και να το κάνει έμπρακτα, με άμεσες δεσμεύσεις, τόσο όσον αφορά την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος (ειδικό μισθολόγιο, βαθμολόγιο και σύστημα προσλήψεων), όσο και με ανάλογες οικονομικές αυξήσεις, που να ανταποκρίνονται στο δύσκολο έργο που κατά γενική ομολογία επιτελούν. Καμία οικονομική ενίσχυση στους νοσηλευτές, σε αντίθεση με την εξαγγελθείσα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2022 αύξηση 10% στο μισθολόγιο των ιατρών, αλλά και το πρόσφατο έκτακτο επίδομα στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Όμως είναι απαράδεκτο να μην αναγνωρίζεται το ειδικό βάρος που αναλογεί στους Νοσηλευτές μέσα σ’ ένα απόλυτα ιατροκεντρικό σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, με τη στενή έννοια του όρου».

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου Βασίλης Καραγιώργος μιλώντας στη «Σ» ανέλυσε τα δεδομένα του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Αγρινίου, το οποίο καθημερινά, κατά την πανδημία, αλλά και νωρίτερα έδωσε και δίνει τον καλύτερο εαυτό του ξεπερνώντας συχνά τα όριά του.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραγιώργος τόνισε: «την στάση εργασίας την πραγματοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσηλευτών. Τα κλαδικά αιτήματα που υπάρχουν  είναι πρώτα απ’ όλα ότι περάσαμε πανδημία και εισπράξαμε μόνο χειροκροτήματα. Έπειτα πρέπει να ενταχθούν οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά, να γίνει αύξηση στους μισθούς και αν δεν είναι δυνατόν αυτό, διότι ανήκουμε στους δημοσίους υπαλλήλους και αν γίνει σ’ εμάς πρέπει να γίνει σε όλους, τότε μπορεί να γίνει αύξηση στα εξαιρέσιμα. Είναι δηλαδή δυνατόν ο νοσηλευτής που κάνει νυχτερινή βάρδια να πληρώνεται με 10 ευρώ; Φυσικά βασικό αίτημα είναι και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, διότι μέχρι τώρα ό,τι έχει γίνει έγινε από επικουρικούς νοσηλευτές.

Το Νοσοκομείο Αγρινίου πήρε αρκετό επικουρικό προσωπικό νοσηλευτών λόγω του covid, προσελήφθησαν δηλαδή περίπου 35 νοσηλευτές. Επίσης, μας βοήθησε πολύ ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ο κ. Καρβέλης στο κομμάτι των μετακινήσεων νοσηλευτών από άλλα νοσοκομεία προς το Νοσοκομείο Αγρινίου, κυρίως Νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ που ανήκει και το Νοσοκομείο του Αγρινίου, αλλά και νοσηλευτές από την Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και επικουρικό προσωπικό και μόνιμο προσωπικό νοσηλευτών στο Αγρίνιο. Συνολικά δηλαδή έχουν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου περίπου 15 με 18 νοσηλευτές, όπως επίσης του ζητήσαμε να ανοίξουμε Μονάδα Εμφραγμάτων και έφεραν εξειδικευμένα άτομα.

Στην κλινική covid απασχολούνται περίπου 10 νοσηλευτές. Όμως στο Νοσοκομείο Αγρινίου άνοιξε Μονάδα Εμφραγμάτων που στελεχώνεται με 10 νοσηλευτές και επαναλειτούργησε και η ΜΕΘ, η οποία όμως χρειάζεται να ενισχυθεί με 3 νοσηλευτές τουλάχιστον, καθώς είναι επανδρωμένη με 12 άτομα, αλλά 3 άτομα είναι με ειδικότητα, που σημαίνει πως θα αποχωρήσουν όταν τελειώσει η ειδικότητά τους. Αναμένεται να ανοίξει το αιμοδυναμικό, που σημαίνει θα χρειαστούν επιπλέον νοσηλευτές για να στελεχώσουν το τμήμα. Ως προς τα υπόλοιπα τμήματα (κλινικές) του Νοσοκομείου λειτουργούν ακριβώς στο όριο, είναι μεταξύ 8 και 10 νοσηλευτές, οι οποίοι δουλεύουν ακριβώς για να βγαίνουν οι βάρδιες και τα ρεπό, ενώ αν κάποιος λ.χ. αρρωστήσει «καλύπτεται» με δυσκολία. Το μεγαλύτερο ζήτημα αντιμετωπίζει το χειρουργείο που πρέπει να ενισχυθεί σίγουρα, αλλά σε γενικό πλαίσιο εξαρτάται και η κλινική, σε κάποιες δηλαδή είναι λιγότεροι νοσηλευτές και σε κάποιες άλλες περισσότεροι. Η παθολογική και τα ΤΕΠ που είναι «μεγαλύτερα» τμήματα έχουν περισσότερα άτομα, η Παθολογική δηλαδή έχει 20 άτομα διότι την κάθε βάρδια την «καλύπτουν» 4 νοσηλευτές, ενώ η χειρουργική και η ορθοπεδική έχουν 2 νοσηλευτές στη βάρδια και 1 νοσηλευτή τη νύχτα, καθώς είναι «μικρότερα» τμήματα, ενώ η ουρολογική που είναι «μικρότερο» τμήμα έχει 1 νοσηλευτή σε κάθε βάρδια. Αν στο Νοσοκομείο Αγρινίου διορίζονταν με βάση τα σημερινά δεδομένα και με τις κλινικές που διαθέτει περίπου 15 νοσηλευτές επιπλέον θα ήταν σχεδόν καλά, ώστε να ενισχυθεί πρωτίστως η ΜΕΘ, το χειρουργείο, η Μονάδα Εμφραγμάτων που άνοιξε πρόσφατα, όπως επίσης και η Παθολογική και τα ΤΕΠ που πάντα σχεδόν σε όλα τα Νοσοκομεία χρειάζονται συνεχώς ενίσχυση. Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε και ένα μικρό, ελπίζουμε, πρόβλημα με τη μαιευτική και γι’ αυτό ζητήσαμε από την υγειονομική περιφέρεια να μετακινήσει κάποια μαία, καθώς λόγω προβλημάτων υγείας έχουν βγει εκτός κυκλικού ωραίου 6 άτομα και έμειναν 8 και γι’ αυτό υπάρχει δυσκολία, η οποία θεωρούμε με την έλευση μαίας που ζητήσαμε θα ομαλοποιηθεί λίγο η κατάσταση. Ζήτημα είναι όμως πως η μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Αγρινίου είναι επικουρικοί και από μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία και βάσει νόμου σ’αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει «ημερομηνία λήξης», ενώ το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό είναι πολύ λίγο».

Κων/ωος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ακτίου – Βόνιτσας: Συγκέντρωση Κυριακή 29 Γενάρη και ώρα 11 π.μ. στη θέση «κόμβος βρυσούλας»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ