ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑγροτικα ΝεαΣταμνά – Αγγελόκαστρο: Η ανεμοθύελλα «ράβδισε» τις ελιές –  Τουλάχιστον το 20% του καρπού έπεσε

Σταμνά – Αγγελόκαστρο: Η ανεμοθύελλα «ράβδισε» τις ελιές –  Τουλάχιστον το 20% του καρπού έπεσε

Σταμνά – Αγγελόκαστρο: Η ανεμοθύελλα «ράβδισε» τις ελιές –  Τουλάχιστον το 20% του καρπού έπεσε

Σταμνά – Αγγελόκαστρο: Η ανεμοθύελλα «ράβδισε» τις ελιές όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως τουλάχιστον το 20% του καρπού έπεσε. Μεγάλο το πλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς από την ανεμοθύελλα που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η κακοκαιρία «Εύα» δεν έφτασε στην Αιτωλοακαρνανία με την ένταση που αναμένονταν και μετέδιδαν τα δελτία ειδήσεων, ωστόσο το πέρασμά της ήταν τέτοιο, ώστε να δημιουργήσει προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς μεταξύ του Αγγελοκάστρου και της Σταμνάς!

Από τις προηγούμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι ενημέρωσαν για την κακοκαιρία «Εύα», ενώ το απόγευμα της Παρασκευής οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν στα κινητά τους την ενημέρωση από το 112, αλλά παρ’ όλα αυτά αρκετοί ήταν αυτοί που ήλπιζαν η έλευση της «Εύας» να μην ήταν τόσο καταστροφική και τελικά σε ένα βαθμό έπεσαν μέσα, καθώς εκτός ότι δεν «έπεσε» ο αναμενόμενος όγκος νερού, αρκετοί αγρότες της περιοχής χαμογέλασαν ευχάριστα, καθώς το νερό ήταν γι’ αυτούς «δώρο εξ’ ουρανού» λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που καταγράφονταν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η φετινή ανομβρία και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είχαν οδηγήσει πολλούς αγρότες, κυρίως όμως τους ελαιοπαραγωγούς, σε αδιέξοδο και προβληματισμό και αυτό γιατί η παρατεταμένη ανομβρία έχει ζαρώσει τον καρπό της ελιάς, κάτι που αυτομάτως τον έκανε μη εμπορεύσιμο και παράλληλα εφ’ όσον ήταν εντελώς «στεγνός» δεν μπορεί να κατευθυνθεί προς ελαιοποίηση.

Το νόμισμα όμως έχει δύο πλευρές. Οι ελαιοπαραγωγοί του τμήματος μεταξύ Αγγελοκάστρου και Σταμνάς φάνηκε πως ήταν άτυχοι, καθώς η ανεμοθύελλα ήταν τόσο ισχυρή που βάσει της πρώτης εικόνας που έχουν, έριξε στο έδαφος τουλάχιστον το 20% του καρπού.

Οι ελαιοπαραγωγοί που διαθέτουν ελιές Καλαμών επλήγησαν λίγο πριν την συγκομιδή. Η ανομβρία του προηγούμενου χρονικού διαστήματος είχε κάνει τον καρπό εκτός από μαραμένο και αδύναμο, όπως και τον μίσχο του καρπού, με αποτέλεσμα η ανεμοθύελλα να ρίξει στο έδαφος μεγάλο μέρος του καρπού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αγγελοκάστρου Παναγιώτη Κοτούμπα:

Ο Παναγιώτης Κοτούμπας

«η ανεμοθύελλα στην περιοχή του Αγγελοκάστρου ήταν πολύ μεγάλη και έπεσε ο καρπός της ελιάς σε ποσοστό τουλάχιστον 20%. Η έκταση της ζημιάς είναι μεγάλη, καθώς αφορά όλη την περιοχή από τη Σταμνά έως και το Αγγελόκαστρο, ενώ και στο Δρυμό αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ο όγκος της βροχής δεν ήταν τεράστιος, αλλά η ανεμοθύελλα ήταν αυτή που δημιούργησε το πρόβλημα στην περιοχή μας».

Ο Διευθυντής του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο Βασίλης Φέζος μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«έχουμε την πληροφόρηση πως από το Αγγελόκαστρο μέχρι και στην Σταμνά οι ελαιοπαραγωγοί υπέστησαν μεγάλες ζημιές, κυρίως λόγω της ανεμοθύελλας που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο και ιδιαίτερα το Σάββατο στο πλαίσιο της κακοκαιρίας με το όνομα «Εύα». Επίσης, αντίστοιχη εικόνα έχουμε και για περιοχές όπως ο Δρυμός, αλλά και πλησίον της Λευκάδας. Η αυτοψία μας για επισημάνσεις τυχόν ζημιών θα ξεκινήσει αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, περίπου δηλαδή το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο σκοπός της τηλεδιάσκεψης είναι το υπουργείο να αποκτήσει εικόνα για τις ζημιές από την «Εύα» σε όλη την Ελλάδα και γι αυτό στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν όλοι οι Διευθυντές των κατά τόπους υπηρεσιών από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, αναμένουμε και τους ελαιοπαραγωγούς να μας ενημερώσουν, γιατί δεν αποκλείεται να υπάρχουν και αλλού ζημιές, σε άλλες περιοχές».

Η Αντιδήμαρχος Οινιαδών Μέμη Γούργαρη ανέφερε:

Η Μέμη Γούργαρη

«στις Οινιάδες, όπως και στην περιοχή του Αιτωλικού, λόγω της ανεμοθύελλας έπεσαν οι ελιές από τα δένδρα, δεν ήταν όμως όπως πέρσι που επλήγη η περιοχή από το χαλάζι και είχε δημιουργηθεί τεράστιο «στρώμα» από τις πεσμένες ελιές. Σε όλη την περιοχή έπεσαν ελιές, η ζημιά όμως είναι περιορισμένη στα περισσότερα Δημοτικά Διαμερίσματα των Οινιαδών, την μεγαλύτερη πτώση από την ανεμοθύελλα την είδα στην περιοχή της Σταμνάς, ενώ ίσως έντονο να είναι και στην περιοχή προς τον Λούρο, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση, όπως πέρυσι».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας τόνισε:

O Φώτης Ακρίδας

«κάποια κτήματα υπέστησαν μεγάλη ζημιά και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σταμνάς. Ζημιές επίσης αναφέρθηκαν και τον υπόλοιπο πρώην Δήμο Αιτωλικού. Το μέγεθος της ζημιάς θα διαπιστωθεί από τους παραγωγούς και από τους γεωπόνους που θα έρθουν για εκτίμηση, δεν έχω ακριβής εικόνα τώρα, αλλά η Σταμνά επλήγη πολύ περισσότερο από την ανεμοθύελλα σε σχέση με άλλα τμήματα της ευρύτερης περιοχής».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κώστας Καραγκούνης: «Ο κόσμος δεν αγοράζει την τοξικότητα που θέλουν να επιβάλλουν»

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ