Σταϊκούρας: Μάλλον επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας για ύφεση μέχρι 8%

Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη και το 2021 ζητά ο υπουργός Οικονομικών – Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup – Και νέα…

<p>xristos-staikouras</p>

Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη και το 2021 ζητά ο υπουργός Οικονομικών – Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup – Και νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

«Από τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας μάλλον επιβεβαιώνονται οι αρχικές μας εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μέχρι 8%. Ωστόσο η εικόνα θα είναι πιο σαφής με την ανακοίνωση των στοιχείων για το β' τρίμηνο του 2020 από την ΕΛΣΤΑΤ που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου». Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Παντελή Καψή, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020.

Ο κ. Σταικούρας παρατήρησε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού τον Αύγουστο όπως επίσης και η επίδραση που θα έχουν τα τοπικά lockdown στην οικονομική δραστηριότητα.

«Εκπλήξεις αρνητικές σε σχέση με τα σενάρια που κάναμε τους προηγούμενους μήνες δεν έχουμε δει ούτε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Και αυτό μην θεωρηθεί ότι θριαμβολογώ. Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό που τρέχει με σημαντικό έλλειμμα και υστέρηση εσόδων αλλά όχι για κατάρρευση» τόνισε.

Στην ερώτηση αν ελοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας περιόδου λιτότητας μετά το τέλος της πανδημίας ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι είναι εύλογο το ερώτημα αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.

Ο κ. Σταικούρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η πορεία του χρέους δεν δημιουργεί ανησυχία καθώς το όπως σημείωσε σε σχέση με άλλες χώρες, το προφίλ του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικό, έχει xαμηλό κόστος, περίοδο χάριτος και χαμηλές ετήσιες δανειοδοτικές ανάγκες...

Σε ότι αφορά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν αντιμετωπιστεί η πανδημία του επόμενους μήνες είναι προφανές πως από το 2021 όλες οι χώρες της ΕΕ θα μπαίνουν σε μια κατάσταση ελέγχου των προϋπολογισμών τους. «Εκτιμώ ότι τουλάχιστον για το 2021 δεν θα επανέλθουμε στην αναγκαιότητα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων και υλοποίησης συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων» είπε και τόνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup της μεθεπόμενης εβδομάδας.

«Άλλο η δημοσιονομική προσαρμογή και άλλο η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Άλλωστε τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουν προσωρινό χαρακτήρα...»

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ και νέα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Οι φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν και έληγαν στο τέλος του έτους ή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα πάνε τον Απρίλιο του 2021. Πρόσθετες ανακοινώσεις θα γίνουν και για τα ενοίκια... Έχουμε καταλήξει στο πλέγμα των μέτρων με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας»

Σε ότι αφορά την συνδρομή του κράτους για την αντιμετώπιση της κρίσης ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 34 δις ευρώ. Μέσω ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικών μηχανισμών έχουμε διαθέσει 15 – 16 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία» σημείωσε.

Παράλληλα χαρακτήρισε τον «Κώδικα διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται από Φεβρουάριο 2019. Εμείς με το πρόγραμμα «Γεφυρα» συγκεντρώσαμε 45.000 αιτήσεις για επιδότηση της δόσης τα δανείου» έναντι 6.000 που είχαν κατατεθεί επί ΣΥΡΙΖΑ είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του

Τέλος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμων με ότι σημαίνει αυτό. «Η υπεύθυνη χρήση των πόρων μας επιτρέπει να ασκήσουμε εθνικά ωφέλιμες πολιτικές. Σας θυμίζω ότι κάποιοι άλλοι έλεγαν όταν ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού «δώστε τα τώρα όλα» σημείωσε ο Χρήστος Σταικούρας.

Νέος Πτωχευτικός από την 1η Ιανουαρίου 2021

Λύση «όλα σε 1» που δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης για όλα τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αντί για ένα σύνθετο πλέγμα διάσπαρτων μέτρων που δεν κατάφεραν να δώσουν λύση τα προηγούμενα χρόνια στο πρόβλημα της υπερχρέωσης, θέτει από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε δήλωσή του, ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει πως ο νέος Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, πρόκειται για ένα «συνεκτικό, καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση, με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ευελιξία και κοινωνική δικαιοσύνη, του προβλήματος του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους. Πλαίσιο που είναι οικονομικά αποτελεσματικό, κοινωνικά ευαίσθητο, επιχειρησιακά λειτουργικό, εθνικά αναπτυξιακό και θεσμικά συμβατό».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

* Είναι οικονομικά αποτελεσματικό, διότι απαντά, ολιστικά, στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, αντικαθιστώντας ένα σύνθετο πλέγμα διάσπαρτων μέτρων, που δεν κατάφεραν, τα προηγούμενα χρόνια, να δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

* Είναι κοινωνικά ευαίσθητο, διότι δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, λαμβάνοντας ειδικές πρόνοιες για τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες, οι οποίοι θα στηρίζονται από το Κράτος μέσω επιδότησης, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι δεν θα ενταχθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές στο νέο σχήμα.

* Είναι επιχειρησιακά λειτουργικό, διότι προσφέρει, μέσα από απλές και γρήγορες διαδικασίες, μια δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες, ώστε αυτοί να πραγματοποιήσουν μία νέα αρχή στην οικονομική δραστηριότητά τους, απελευθερωμένοι από βάρη του παρελθόντος τα οποία αδυνατούν να σηκώσουν.

* Είναι εθνικά αναπτυξιακό, διότι διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μειωθεί δραστικά το υψηλό ιδιωτικό χρέος, αλλά και να αποτραπεί η δημιουργία νέου, συμβάλλοντας, έτσι, καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

* Τέλος, είναι θεσμικά συμβατό, διότι ενσωματώνει τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2019.

Με τον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, μεταξύ άλλων:

1ον. Θεσπίζονται διαδικασίες για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών στο πλαίσιο πρόληψης, ώστε να μην οδηγηθούν σε κατάσταση αφερεγγυότητας.

2ον. Εισάγεται ένα ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, ώστε οι οφειλέτες να διατηρούν την περιουσία τους.

3ον. Δίνεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας, με ταχείες διαδικασίες, με τη διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών, κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας και ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη.

4ον. Ενσωματώνονται πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών για αυτούς.

5ον. Υπάρχουν πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, με την άσκηση επιδοματικής πολιτικής από το Κράτος, τόσο προληπτικά μέσω της επιδότησης δόσης δανείου, όσο και κατασταλτικά μέσω της επιδότησης ενοικίου.

6ον. Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης, ώστε να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν επιτυχώς τις οφειλές τους και να επιστρέψουν σε παραγωγική λειτουργία, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

7ον. Απελευθερώνονται και αξιοποιούνται οι παραγωγικές μονάδες της χώρας που είναι δεσμευμένες σε ατέρμονες διαδικασίες ρύθμισης ή/και πτώχευσης, με σκοπό την επαναφορά τους σε λειτουργία, με την παράλληλη είσοδο εγχώριων και διεθνών επενδυτών.

8ον. Παρέχεται λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

9ον. Θεσπίζεται απαλλαγή των μελών διοίκησης του νομικού προσώπου που έχει πτωχεύσει, ώστε να μην εγκλωβίζονται για οφειλές που ανήκαν στην επιχείρηση.

10ον. Προάγεται η χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση, που αποτελεί διεθνώς την πιο διαδεδομένη εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης ιδιωτικών διαφορών στον χρηματοοικονομικό τομέα.

11ον. Αξιοποιείται η τεχνολογία, εισάγοντας νέες ηλεκτρονικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, καταργούν τη γραφειοκρατία και προάγουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους.

12ον. Εισάγονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση του θεσμού των διαχειριστών αφερεγγυότητας, οι οποίοι καλούνται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στις διαδικασίες της πτώχευσης.

«Αυτές οι διαδικασίες, που εισάγονται με το νέο συνεκτικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, προστατεύοντας, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας» καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.

protothema.gr

Βάσεις πανελλαδικών 2020: Ανακοινώνονται αύριο Παρασκευή το πρωί