ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΣτα βράχια οι αγρότες – Απώλειες εκατομμυρίων από το αγροτικό εισόδημα στην Αιτωλοακαρνανία

Στα βράχια οι αγρότες – Απώλειες εκατομμυρίων από το αγροτικό εισόδημα στην Αιτωλοακαρνανία

Στα βράχια οι αγρότες – Απώλειες εκατομμυρίων από το αγροτικό εισόδημα στην Αιτωλοακαρνανία

Αλαλούμ με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ από τη νέα ΚΑΠ. Στα βράχια οι αγρότες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία απώλειες εκατομμυρίων από το αγροτικό εισόδημα στην Αιτωλοακαρνανία. Να διορθωθεί το λάθος και συμπληρωματική πληρωμή, ζητούν οι παραγωγοί 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ανάστατοι είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας με το αλαλούμ που έχει σημειωθεί στις πληρωμές των ενισχύσεων από το ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς είδαν τις επιδοτήσεις τους, μέσα από τη λεγόμενη προκαταβολή του τσεκ, πετσοκομμένες από 20 έως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε μια εποχή που τα κόστη παραγωγής και όχι η ανάλογη αύξηση της τιμής των παραγωγών πιέζουν το αγροτικό εισόδημα  προς τα κάτω, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παρακολουθούν με απογοήτευση την αντιπαράθεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσπαθώντας να καταλάβουν αφ΄ενός τι έχει συμβεί και κυρίως αν οι ενισχύσεις τους με τη νέα ΚΑΠ περικοπούν ή όχι…

Ήδη ορισμένοι φορείς του αγροτικού κόσμου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωγές κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή τα λάθη που υπήρξαν στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την πλευρά του όμως πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στο αρμόδιο Υπουργείο και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα υποστηρίζει ότι «η  πληρωμή γίνεται μετά την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας που προβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027». Το εν λόγω Σχέδιο είχε υποβληθεί από την Ελλάδα στην Ε.Ε. στα τέλη του 2021.

Η απώλεια του εισοδήματος για τους αγροτοκτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας εκτιμάται αν και δεν υπάρχει ακριβής εικόνα σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια.  «Το συνολικό ποσό είναι ιστορικά το χαμηλότερο που έχει μοιρασθεί ως προκαταβολή ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις  τα ποσά δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε τις εισφορές του ΕΛΓΑ» ανέφερε μιλώντας στη «Σ» ο Γιώργος Ξενάκης ένας από τους χιλιάδες αγρότες της χώρας που είδαν την επιδότησή του να περικόπτεται.

«Οι παραγωγοί είδαν μια μείωση της αξίας των δικαιωμάτων στη βασική ενίσχυση  κατά 25 έως 30%, η αναδιανεμητική ενίσχυση δεν είναι σαφές τι θα αποφέρει στους αγρότες, ενώ το νέο «πρασίνισμα» είναι στον αέρα χωρίς να είναι γνωστό πότε και το ποσό της  ενίσχυσης που θα εισπράξουν τελικά οι παραγωγοί για τα οικολογικά σχήματα. Το πρασίνισμα (Οικολογικά Σχήματα) αποτελεί το 25% του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων, και σε συνδυασμό με την μείωση της βασικής ενίσχυσης μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων σε μια περίοδο που οι τιμές στα τρόφιμα συνεχώς ανεβαίνουν» πρόσθεσε ο Γ. Ξενάκης εκτιμώντας ότι  «με ευθύνη της κυβέρνησης επανερχόμαστε στην εποχή της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων των αγροτών και των καταλογισμό προστίμων».

«Αν έχουν κάνει λάθος να μας πουν που είναι το λάθος και να προχωρήσουν σε συμπληρωματική πληρωμή» ζήτησε ο Γ. Ξενάκης και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και ιδίως για τους κτηνοτρόφους. «Οι αγρότες περίμεναν αυτά τα χρήματα, άλλοι έχουν κόψει επιταγές να πληρώσουν ζωοτροφές, άλλοι έχουν πάρει την Κάρτα του Αγρότη από την τράπεζα και δεν ξέρουν πόσο θα βρεθούν πιστωτικοί» πρόσθεσε.

Τι λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

Η πληρωμή έγινε αποκλειστικά με τη χρήση δεδομένων από την κυβερνητική πλατφόρμα του gov.gr όπου φιλοξενείται η μια και μοναδική Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Επικρατείας η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 14/4/2022.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά τις δυσκολίες, υλοποιεί απαρέγκλιτα την απόφαση της Κυβέρνησης για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των συστημάτων του αλλά και τη μεταφορά των δεδομένων του και την ασφαλή χρήση τους μέσω του gov.gr.

Για το έτος 2023, ένα χρόνο μετά από την ανωτέρω απόφαση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρείχε στους Έλληνες αγρότες την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023, που είναι το πρώτο έτος εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ.

Παρά τις καθυστερήσεις στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και την έλλειψη σε τεχνική υποστήριξη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με αυταπάρνηση των υπαλλήλων του, κατάφερε να συλλέξει με επιτυχία το σύνολο των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης για το πρώτο έτος εφαρμογής του ΣΣ ΚΑΠ ’23-’27 της χώρας. Αντίθετα με τα όσα λέγονται, οι αιτήσεις συλλέχθηκαν, υποβλήθηκαν σε διασταυρωτικό έλεγχο και επεξεργάστηκαν αξιόπιστα για την πραγματοποίηση της προκαταβολής στις 27/10/2023.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο μόνος διαπιστευμένος Οργανισμός Πληρωμών της χώρας και έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου και των πληρωμών των Αγροτικών Ενισχύσεων δηλαδή της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε νομοθετεί, υλοποιεί τις Υπουργικές Αποφάσεις και λοιπές κανονιστικές πράξεις του ΥΠΑΑΤ και των Διαχειριστικών Αρχών της χώρας.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου το οποίο κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε με την αριθμ. 8270/21-11-2022 απόφαση της, (Κεφάλαιο 5.1 σελ. 327) προβλέπονται τα εξής:

ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ
307 εκατ. ευρώ το 2022, 223 εκατ. ευρώ το 2023 Μείωση 27%

ΑΡΟΣΙΜΕΣ
458 εκατ. ευρώ το 2022, 378 εκατ. ευρώ το 2023 Μείωση 17%

ΜΟΝΙΜΕΣ
283 εκατ. ευρώ το 2022, 228 εκατ. ευρώ το 2023 Μείωση 19%

Το συνολικό ποσό της βασικής ενίσχυσης, το οποίο με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ κλήθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κατανείμει σε δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και να καταβάλει στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση το 2023, ήταν 829.000.000 ευρώ σε αντίθεση με πέρυσι που το αντίστοιχο ποσό ήταν πάνω από 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ 23-27, επιπλέον του ποσού της Βασικής Ενίσχυσης, θα προστεθούν στις προσεχείς πληρωμές:

1. Η αναδιανεμητική στήριξη ύψους 174 εκατ. Ευρώ η οποία προορίζεται για την ενίσχυση των μικρών και νέων παραγωγών

2. Οι νέοι γεωργοί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΣΣ ΚΑΠ.(κεφάλαιο 30 σελ. 352): «Εφόσον για την παρούσα παρέμβαση διατεθούν 28.000.000 €, το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα  56.749.801 €, δηλ. τα 28.749.801 €, θα διατεθούν για την πρώτη εγκατάσταση των νέων γεωργών στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης»

3. Τα οικολογικά σχήματα συνολικού ύψους 425 εκατ ευρώ και

4. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις ύψους 245 εκ ευρώ στις οποίες έχουν προστεθεί η ενίσχυση για το μαλακό σιτάρι και τον αραβόσιτο.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιώντας το εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ ’23-’27 και την Απόφαση 519/135068 του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 9/5/2023, απέκλεισε την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ΠΕ1 (βοσκοτόπια) χωρίς τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Λόγω των αλλαγών της νέα ΚΑΠ δεν κατέστη δυνατός ο διαχωρισμός των δικαιωμάτων της κάθε αγρονομικής περιφέρειας προκειμένου να εξαιρεθούν τα επίμαχα δικαιώματα και να πληρωθούν τα υπόλοιπα. Για το λόγο αυτό τα ΑΦΜ των δικαιούχων δεσμεύτηκαν και θα ακολουθήσει νεότερη επεξεργασία. Πρόκειται για 9.300 ΑΦΜ συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ

Ως αρμόδιος φορέας για την επεξεργασία, την κατανομή των δικαιωμάτων και τον έλεγχο των κοινοτικών ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον τελευταίο χρόνο προσπαθεί να αναστρέψει την μεγάλη αναδιανομή δικαιωμάτων που επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα μέσω του Εθνικού Αποθέματος από εκείνους που δήλωναν βοσκοτόπια χωρίς ζώα στερώντας από τους Έλληνες κτηνοτρόφους εκτάσεις και ποσά ενισχύσεων απαραίτητα για την επιβίωση τους. Στα πλαίσια των ελέγχων του, προχώρησε στη δέσμευση 6.000 ΑΦΜ τα οποία ελέγχονται από τον Οργανισμό αλλά και τη δικαιοσύνη για δημιουργία τεχνητών συνθηκών για τη λήψη κοινοτικών ενισχύσεων και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην ανάκτηση των παρανόμως εισπραχθέντων ενισχύσεων. Συνολικά το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία δεσμεύσεων ανέρχεται στα 15 εκατ. Ευρώ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Έργα χωρίς εργοταξιακή σήμανση και 23 λεπτά από Χαβέλα σε 4ο Δημοτικό!

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ