Σπήλιος Λιβανός: Τρεις στόχοι για τον πρωτογενή τομέα το 2022

Πολλές προκλήσεις κλήθηκε να διαχειριστεί τη χρονιά που μας άφησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Σπήλιο Λιβανό να το χαρακτηρίζει χρονιά-ορόσημο για την ελληνική γεωργία.

Ο Σπήλιος Λιβανός

Πολλές προκλήσεις κλήθηκε να διαχειριστεί τη χρονιά που μας άφησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Σπήλιο Λιβανό να το χαρακτηρίζει χρονιά-ορόσημο για την ελληνική γεωργία.

Ο υπουργός μίλησε στο Reporter.gr για τις δυσκολίες που κλήθηκε να διαχειριστεί, αλλά και το όραμά του για το Υπουργείο ενόψει και του 2022, που έχει στο επίκεντρο τον Έλληνα αγρότη και την άνθιση της πρωτογενούς παραγωγής και προώθησης των ελληνικών προϊόντων εντός και εκτός συνόρων.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία του υπουργείου σας μέσα στο 2021;

Το 2021, παρά τις γενικότερες δυσκολίες, υπήρξε ορόσημο για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Καταλήξαμε, μετά από τρία χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων, σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μία από τις πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ, αλλά και μία μεταρρύθμιση από την οποία η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη.

Εξασφαλίσαμε πόρους ύψους 19,4 δισ. € για τη χώρα μας, δηλαδή μείναμε στο ίδιο ύψος πόρων με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, παρόλο που συνολικά η ΚΑΠ μειώθηκε κατά πολύ και σε άλλα κράτη-μέλη υπήρξαν μειώσεις της τάξης του 10%-15%.

Μιλάμε, δηλαδή, για μια σημαντική εθνική μας επιτυχία, που οφείλεται προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η χώρα μας κατέθεσε ήδη το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της για τη νέα ΚΑΠ στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και είμαστε από τις πρώτες χώρες που το καταθέτουν.

Είναι ένα σχέδιο που εξειδικεύει την ΚΑΠ στις ανάγκες της κάθε χώρας και, συνεπώς, θα καθορίσει την αγροτική ανάπτυξη της χώρα μας για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ακριβώς γι΄αυτό καταρτίσαμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιό μας μετά από δημοκρατικό διάλογο και εξαντλητική διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Συνοπτικά, πρόκειται για μία αναπτυξιακή πρόταση με κοινωνικό πρόσωπο, που προωθεί τη δικαιοσύνη, στηρίζει τη νέα γενιά και ενισχύει την ελληνική περιφέρεια.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή / η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να διαχειριστείτε το 2021;

Το 2021 ήταν ένα έτος προκλήσεων για όλους μας, καθώς συνεχώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η γενικότερη αβεβαιότητα ήταν λογικό να εντείνει και τις προκλήσεις που είχαμε να διαχειριστούμε σε επίπεδο υπουργείου.

Ειδικά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούσα να πω ότι η αγωνία μας ήταν διπλή.

Από τη μία έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα από τα ζητήματα που ήρθαν, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο σε πρώτο πλάνο με την πανδημία του covid. Ευτυχώς, στη χώρα μας ο αγροδιατροφικός κλάδος επέδειξε ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης και το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης απομακρύνθηκε.

Από την άλλη έπρεπε να στηρίξουμε τους αγρότες και παραγωγούς μας που είδαν την παραγωγή τους να πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίες. Ταυτόχρονα, αυτόν τον χρόνο είχαμε και έντονες επιδράσεις στην αγροτική παραγωγή από τα καταστροφικά φαινόμενα συνεπεία της κλιματικής κρίσης. Την περασμένη άνοιξη είχαμε έντονους καταστροφικούς παγετούς και το καλοκαίρι της καταστροφικές πυρκαγιές. Έπρεπε, λοιπόν, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις να διασφαλίσουμε τη δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών μας. Η μόνιμη αγωνία και έγνοιά μου ήταν και είναι οι πληρωμές των αγροτών μας , είτε πρόκειται για αποζημιώσεις είτε για άλλες ενισχύσεις, να γίνονται πάντα στην ώρα τους. Γνωρίζοντας από κοντά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας καθώς και εγώ προέρχομαι από έναν καθαρά αγροτικό νομό, την Αιτωλοακαρνανία, δεν θέλω να υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση στις πληρωμές.

Ποιόν στόχο θέτετε ως υπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο για το 2022;

Το όραμά μου για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα είναι σαφές και συνοψίζεται στα ακόλουθα:

  • Αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη & η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21ο αιώνα,
  • Ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας &
  • Σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, την εμπορία, το Branding και τις εξαγωγές.

Αυτό το όραμα υπηρετώ από την πρώτη στιγμή που είχα την τύχη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μου εμπιστευτεί αυτό το κομβικό, θα έλεγα, για τη χώρα μας υπουργείο. Και λέω κομβικό, γιατί η αγροτική παραγωγή όχι μόνο στηρίζει την ελληνική οικονομία αλλά είναι και συνυφασμένη με την κοινωνία μας, την ύπαιθρό μας.

Για την υλοποίηση αυτού του οράματος εργαστήκαμε εντατικά όλον αυτόν τον χρόνο και θα συνεχίσουμε το ίδιο και το 2022.

Εκπονήσαμε μία Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, που τόσο έλειπε από το κράτος μας, και βάσει αυτής υλοποιούμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα που αποτυπώνεται στις λέξεις-κλειδιά «εκσυγχρονισμός – εξορθολογισμός – έλεγχοι - εξωστρέφεια - επιχειρηματικότητα – εκπαίδευση».

Πηγή: Reporter.gr (συνέντευξη στη Νατάσα Παπαδημητροπούλου)

Θετικός στον κορωνοϊό ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος