ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΣπήλιος Λιβανός στον “ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8”: “ΝΔ και Μητσοτάκης σημαίνουν ενίσχυση της μεσαίας τάξης”

Σπήλιος Λιβανός στον “ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8”: “ΝΔ και Μητσοτάκης σημαίνουν ενίσχυση της μεσαίας τάξης”

Σπήλιος Λιβανός στον “ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8”: “ΝΔ και Μητσοτάκης σημαίνουν ενίσχυση της μεσαίας τάξης”

«Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν σήψη και παρακμή, επιστροφή στο παρελθόν και «χτύπημα» της μεσαίας τάξης» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέσω συνέντευξής του στο Δυτικά Fm 92,8 

Στο Δυτικά Fm 92,8, την εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» και το Δημήτρη Παπαδάκη μίλησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

Αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού ο Σπ. Λιβανός εκτίμησε ότι αυτή η κρίση αφήνει ορισμένα θετικά σημάδια πίσω της. «Προφανώς ζούμε μέσα σε μία πρωτόγνωρη περίοδο και για την χώρα μας και για όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, προφανώς θα δεχτούμε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά ένα πλήγμα φέτος στην τσέπη μας» είπε αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε : «το καλό σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι έχουμε μία πολύ σοβαρή κυβέρνηση, η οποία μιλάει λίγο και πράττει πολύ. Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πρώτη φάση της πανδημίας πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Δεύτερον μας έδωσε τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διέθετε το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και προσφορές από ιδιώτες, έτσι ώστε να αυξήσουμε την ετοιμότητα των νοσοκομείων μας, έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας και έχουμε βάλει ως στόχο και μέσα στους επόμενους μήνες να φτάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης, δηλαδή εκεί που θα έπρεπε να είναι και η χώρα μας, κάτι που σημαίνει γύρω στα 1.200 κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Το τρίτο θετικό από την ιστορία του κορονοϊού, ήταν ότι η Ελλάδα απέκτησε μία αξιοπιστία στο εξωτερικό, το οποίο ότι θα μας βοηθήσει και στην επόμενη φάση, που είναι η φάση της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των πολιτών και στη συνέχεια στη φάση της ανάκαμψης, γιατί είναι σαφές ότι όσο πιο φερέγγυος συνομιλητής είσαι των ξένων δυνάμεων, τόσο καλύτερη μοίρα έχεις.Και το τέταρτο θετικό είναι ότι άρχισε να ανανεώνεται πάλι μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος. Έλειπε στη χώρα, διότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική καταρρακώθηκε.  Σε αυτή τη φάση, βλέπουμε και μέσα από όλες τις έρευνες, επανακάμπτει μία εμπιστοσύνη στις σχέσεις πολίτη – πολιτικού. Και βεβαίως όλα αυτά αποδεικνύονται στην πράξη, γιατί προσπαθούμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ανοιχτές, προσπαθούμε να στηρίξουμε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, στο βαθμό που επιτρέπουν τα οικονομικά της πατρίδας μας».

«Η Μέρκελ δεν θα ήθελε καθόλου να ρισκάρει από τη μεριά της μία αποτυχία στο Ταμείο Ανασυγκρότησης»

Ο Σπήλιος Λιβανός έκανε λόγο για βάσιμες προσδοκίες της Ελλάδας, σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, εκτιμώντας ότι τα χρήματα του Ταμείου δεν θα διατεθούν με μνημονιακού τύπου όρους.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η μεγάλη παγκόσμια κρίση πήρε την πρωτοβουλία μαζί με άλλους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη και να εξηγήσει ποια είναι η πραγματικότητα, όχι μόνο της διαχείρισης του κορονοϊού, αλλά και ποια είναι η πραγματικότητα της ίδιας της Ευρώπης, η δυνατότητά της να συνεχίσει να εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό στους πολίτες και πρακτικά να συνεχίσει να υπάρχει» είπε ο Σπ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι «το κρίσιμο είναι πως στις μέρες μας ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Γερμανία. Η κα Μέρκελ, η οποία βγαίνει ενισχυμένη από τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση στο εσωτερικό της Γερμανίας, έχει καταφέρει και έχει εκτοπίσει στα άκρα της πολιτικής τις λαϊκίστικες φωνές και έτσι έχει δώσει ένα ηχηρό παρόν σε αυτήν τη νέα δύσκολη εποχή που περνάει η Ευρώπη, έχει ενστερνιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις απόψεις της αλληλοβοήθειας -αυτές που στηρίζει και προτείνει ο Μητσοτάκης- και θεωρώ ότι δεν θα ήθελε καθόλου να ρισκάρει από τη μεριά της μία αποτυχία στο πακέτο Ανασυγκρότησης, που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες».

Μάλιστα ο Σπ. Λιβανός χαρακτήρισε ιστορικό λάθος τις αντιδράσεις χωρών του Βορρά «διότι δεν αντιλαμβάνονται την ολότητά του εγχειρήματος, δεν αντιλαμβάνονται την ιστορική σημασία της υποστήριξης ενός εταίρου προς τον άλλον, όταν την έχει ανάγκη και δεν αντιλαμβάνονται ότι μία ενιαία αγορά υπάρχει, γιατί έτσι ενισχύεται η οικονομία όλων των χωρών, δηλαδή αν δεν έχουν και εκείνοι αυτή τη μεγάλη αγορά της Ενωμένης Ευρώπης, προφανώς η οικονομία τους θα πάει χειρότερα».

«Δεν μπορεί να σταθεί το «σύστημα» της ομάδας Τσίπρα»

«Όταν όλη η Ελλάδα παρακολουθεί κατάπληκτη τις αποκαλύψεις για το παρακράτος το οποίο είχε δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα εγκαινιάσει τρεις καινούργιους σταθμούς του μετρό στην Αθήνα, την Παρασκευή όπως είδαμε ήταν στην αρχή του μεγαλύτερου έργου στη Μεσόγειο -και ίσως στην Ευρώπη- αναπλάσης αστικού χώρου στο Ελληνικό και ταυτόχρονα παρουσίασε το πρόγραμμα των 3,5 δις, τα οποία θα πέσουν στην Ελληνική οικονομία για να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον κορονοϊό. Έχουμε λοιπόν δύο κόσμους είναι ο κόσμος του κ.Τσίπρα και της ομάδας, η οποία κυβερνούσε επί 4,5 χρόνια την Ελλάδα, που πρακτικά θέλανε, όπως έχουνε και οι ίδιοι πει στις δηλώσεις τους, να καταλάβουν τους αρμούς της εξουσίας με κάθε τρόπο, να ελέγξουν το δικαστικό σώμα, έτσι ώστε  να στήσουν στον τοίχο τους πολιτικούς της αντιπάλους -απέτυχαν και το είδαμε αυτό στην υπόθεση του Παπαγγελόπουλου με τη Novartis- ήθελαν να δημιουργήσουν ένα παραδικαστικό κύκλωμα, έτσι ώστε τα «μαγαζιά» τους μικρά και μεγάλα να λειτουργούν και κάποιοι να βγάζουν χρήματα. Τώρα βλέπουμε να βγαίνει στην φορά ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησαν να ελέγξουν τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα πανελλαδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης». Με αυτά τα λόγια ο Σπήλιος Λιβανός σχολίασε τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σε βάρους του Ν. Παππά υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι τους οποίους χρησιμοποίησαν παραδείγματος χάρη ο κ. Καλογρίτσας, ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αυτοί, οι οποίοι βγάζουν στη φόρα τα άπλυτα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ξέραμε πόσο καταστροφική ήταν η πορεία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι υπήρχε τέτοια βαθιά σήψη και παρακμή στις τάξεις τους» πρόσθεσε ακόμη ο Σπ. Λιβανός και εκτίμησε ότι δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει διεύρυνση του κατηγορητηρίου για άλλα πρόσωπα.

«Εάν δεν υπάρχει πολιτική του ευθύνη του κ. Τσίπρα, θα πρέπει να αποπέμψει τον κ. Παππά, εάν, όπως μας είπε δεν αισθάνεται ότι είναι παιδονόμος, εάν πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και πει ότι δεν έχει ως παιδονόμος καμία ευθύνη για όλα αυτά, και κρατήσει στις τάξεις του όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν αυτά, αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος άμεσα την πολιτική ευθύνη» είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Λιβανός και εκτίμησε «ότι δεν μπορεί να σταθεί το «σύστημα» της ομάδας Τσίπρα κατ’ αυτό τον τρόπο. Δεν είναι καλό ούτε για την ίδια την Αριστερά, αλλά κυρίως δεν είναι καλό για τη Δημοκρατία μας, γιατί μπορεί να έχουμε μία πολύ καλή κυβέρνηση, που κοιτάει στο μέλλον, πλην όμως η Δημοκρατία χρειάζεται και μία καλή, ισχυρή αντιπολίτευση παραγωγική σε ιδέες ακριβώς για να κάνει και η κυβέρνηση καλύτερα τη δουλειά της».

«Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη μεσαία τάξη»

Πέραν λοιπόν των προσπαθειών να αποκτήσουμε επιτέλους ένα Κράτος Δικαίου σύμφωνα με το Σπήλιο Λιβανό, η δεύτερη μεγάλη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει στο βαθμό που μπορεί τις ανισότητες, τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και σε επίπεδο κοινωνικό. «Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη μεσαία τάξη, αυτή τη μεσαία τάξη που με τέτοια βαναυσότητα «χτύπησε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διότι ακριβώς τη θεωρούσε ταξικό εχθρό. Για να πετύχουμε αυτή την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, πρώτον πρέπει να ανατάξουμε την οικονομία και αυτό το έχει αντιληφθεί ο ελληνικός λαός, ότι προσπαθούμε να το κάνουμε και το κάνουμε με επιτυχία ακόμα και μέσα στην πανδημία και δεύτερον να ενισχύσουμε τις δομές που διευκολύνουν την ισότητα των ευκαιριών και την ανταποδοτικότητα κράτους-πολίτη. Πρέπει να ενισχύσουμε τη δημόσια παιδεία, πρέπει να ενισχύσουμε την δημόσια υγεία και βεβαίως τη δικαιοσύνη. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε και το κάνουμε με πάθος. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι ευκατάστατοι πολίτες, μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία, σε ιδιωτικά νοσοκομεία, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, οι λιγότερο ευκατάστατοι πολίτες δεν μπορούν. Άρα λοιπόν Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκης σημαίνουν κράτος δικαίου, ίσες ευκαιρίες καταπολέμηση της ανισότητας, ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του σημαίνουν σήψη και παρακμή, επιστροφή στο παρελθόν και «χτύπημα» της μεσαίας τάξης.

Ο κοινοβολευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε διεξοδικά στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το πρωθυπουργό. «Είναι 3,5 δις που πέφτουνε επιπλέον για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις που έχουν τζίρο στο πρώτο εξάμηνο 35% λιγότερο από το αντίστοιχο του 2019. Αν έχει λιγότερη μείωση από 35%, πάλι μειώνεται η προκαταβολή φόρου σε ένα επίπεδο από 30 έως 70%. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μελετήσει καλά την αγορά, ξέρουμε γιατί το κάνουμε και κυρίως θέλουμε να δώσουμε εκτός από το συμβολικό μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα και ένα μήνυμα ουσιαστικό για αυτές τις επιχειρήσεις. Στόχος μας δεν είναι να «σκοτώσουμε» τις επιχειρήσεις, όπως ήθελε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος μας είναι να κρατήσουμε τις ζωντανές. Επίσης μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις, για αυτές δηλαδή που σήμερα βάλλονται πάρα πολύ λόγω του κορονοϊού και θα το κάνουμε και για όλους τους μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο. Και τέλος μειώνουμε την προκαταβολή που θα καταβάλουν κατά 50% οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν υπόκειται σε ΦΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπήλιος Λιβανός. Ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι μέχρι τώρα στην επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν συμμετάσχει 120.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν περίπου 300.000 εργαζομένους, ενώ το σύνολο του προγράμματος θα πάει στα 3 δισ. «Κάνουμε το παν δυνατόν για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την οικονομία όρθια» πρόσθεσε ο Σπήλιος Λιβανός και υπογράμμισε ότι η βελτίωση του προγράμματος «Συν- εργασία» με την  επιδότηση του 60% στις εργοδοτικές εισφορές ενισχύεται η εργασία. «Θα μπορούσαμε να επιδοτούμε την ανεργία, όπως επιχειρούσε να το κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι δεν δουλεύουν και να παίρνουν τα λεφτά, τα οποία δεν έχουν ανταποδοτικότητα. Εμείς κάνουμε το ανάποδο, επιδοτούμε την εργασία» είπε με έμφαση.

«Στην Αιτωλοακαρνανία χρειαζόμαστε ένα στρατηγικό σχεδιασμό»

Για την επόμενη μέρα στην Αιτωλοακαρνανία ο Σπήλιο Λιβανός υπογράμμισε ότι «σε επίπεδο τοπικό στην Αιτωλοακαρνανία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την περίοδο για να καταλάβουμε περίπου, πως πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μας. Εμείς δεν έχουμε εκτενές τουριστικό δίκτυο εδώ στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά θεωρώ ότι αυτό αυτή τη στιγμή είναι μπορούμε να πατήσουμε πάνω σε αυτήν την βάση που έχουμε για να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον».

«Να γίνουμε εμείς έμποροι των προϊόντων μας»

Σύμφωνα με το Σπ. Λιβανό «χρειαζόμαστε ένα στρατηγικό σχεδιασμό, δεν θα κουραστώ να το λέω, το λέω συνεχώς στις επαφές μου με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους, το πρώτιστο πρέπει να κάνουμε είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός μία συγκεκριμένη μελέτη, η οποία να περιγράφει πως οραματιζόμαστε την Αιτωλοακαρνανία για τα επόμενα 50 χρόνια. Να φτιάξουμε δηλαδή ένα μπούσουλα, ούτως ώστε να μη γίνονται έργα χωρίς προτεραιοποίηση. Το δεύτερο είναι να στηρίξουμε την καθετοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής. Όλο το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας θα αλλάξει, θα πάει και προς τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Εμείς εδώ έχουμε τις πιο εύφορες πεδιάδες, έχουμε εξαιρετικά προϊόντα και πρέπει να εμβαθύνουμε στην ποιότητα, πρέπει οι νέοι μας να στραφούν στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στην αλιεία και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούμε τους πόρους, που θα έρθουν στη χώρα και την καινοτομία και την τεχνολογία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταφέρουμε τη μεταποίηση, δηλαδή να μη δίνουμε τις ελιές μας χύδην στους εμπόρους τους ξένους, αλλά να γίνουμε εμείς έμποροι των προϊόντων μας».

Το πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός φέτος από τον κορονοϊό για το Σπ. Λιβανό θα μπορούσε να είναι ένα «ισχυρό καμπανάκι, που έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη των νέων ανθρώπων της περιοχής μας στον πλούτο που έχει η ίδια τους η πατρίδα». Παρατηρώντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων από το Αγρίνιο φεύγει κάθε χρόνο και πάει και δουλεύει στις τουριστικές περιοχές, είτε στα ξενοδοχεία είτε στα εστιατόρια και τα μπαρ, ενώ έχουμε αναπτύξει γύρω στα 1000 καφέ και εστιατόρια μόνο στην περιοχή του Αγρινίου, ο Σπήλιος Λιβανός εκτίμησε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των Αιτωλοακαρνάνων και σε αυτό πρέπει να βοηθήσει η Πολιτεία. «Υπάρχουν κάποια κομβικά έργα, τα οποία από την πλευρά του κράτους θα αλλάξουν την οικονομία της περιοχής. Το πρώτο είναι η μαρίνα του Μεσολογγίου, που θα δώσει μεγάλη δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης όταν ξεμπλοκάρουμε αυτό το έργο και είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε μέσα στους επόμενους μήνες να το καταφέρουμε. Είναι βεβαίως το λιμάνι του Πλατυγιαλιού, που γίνονται προσπάθειες μεγάλες αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση να βρεθούν επενδυτές και από κει και πέρα πρέπει να δούμε όλοι μαζί πώς θα αναπτύξουμε την Λίμνη Τριχωνίδα, η οποία είναι ένας γίγαντας που κοιμάται».

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr