
Ό,τι κάνουν οι μεγάλες εταιρείες που επενδύουν σε τεράστια ενεργειακά έργα, για να αποφύγουν αυστηρότερους όρους στις αδειοδοτήσεις άρα και περαιτέρω χρονοβόρες διαδικασίες, φαίνεται ότι θα κάνουν και οι δήμοι για τις δικές τους ενεργειακές κοινότητες.
Ο μελετητής του δήμου Αγρινίου, που έκανε τη σχετική παρουσίαση, την περασμένη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το είπε ωμά για το φωτοβολταϊκό ισχύος 18 ΜW, που έχει στα σκαριά ο Δήμος Αγρινίου. «Σπάσαμε το έργο σε 18 «άσους» προκειμένου να αποφύγουμε αδειοδοτητικές διαδικασίες περίπου δύο ετών» είπε χαρακτηριστικά.
Και για να έχει επικρατήσει αυτή η λογική της παράκαμψης ουσιαστικά της νομοθεσίας με την κατάτμηση των έργων, τόσο στα ιδιωτικά, όσο και στα δημόσια έργα, μάλλον η νομοθεσία έχει κάποιο «πρόβλημα»…
Βεβαίως στην Ελλάδα είναι κατακριτέο όταν το «by-pass» της νομοθεσίας γίνεται από κάποιον ιδιώτη, ενώ το ίδιο από ένα δημόσιο φορέα, περνάει στα ψιλά. Αλλά μιας και υποτίθεται ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της κατεύθυνσης για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», μήπως πρέπει να ξαναδούμε αυτή τη ρημάδα τη νομοθεσία;
Που είναι η υπερβολικά γραφειοκρατική, που θα βάζει εμπόδια, τι θα πρέπει ούτως ή άλλως να προστατέψει και τι να διευκολύνει με γρήγορες διαδικασίες.
Εφημερίδα “Συνείδηση”
Γ. Παπαναστασίου: Αν θέλατε συνεργασία θα μπορούσατε να την έχετε, ήμασταν ανοικτοί