ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΣπάρτο, το κίτρινο ευωδιαστό φυτό που στολίζει τέτοια εποχή την Ευρυτανία

Σπάρτο, το κίτρινο ευωδιαστό φυτό που στολίζει τέτοια εποχή την Ευρυτανία

Σπάρτο, το κίτρινο ευωδιαστό φυτό που στολίζει τέτοια εποχή την Ευρυτανία

Διαθέτει πλήθος από φαρμακευτικές ουσίες & θεραπευτικές ιδιότητες

Τα σπάρτα (Spartium junceum L.) στολίζουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με το εντυπωσιακό κίτρινο χρώμα τους και το ευωδιαστό τους άρωμα, πολλές περιοχές του ν. Ευρυτανίας. Χαρακτηριστικό είδος των μεσογειακών θαμνώδων, είναι γνωστό από την αρχαιότητα και διαθέτει πλήθος από φαρμακευτικές, ευεργετικές ουσίες και θεραπευτικές ιδιότητες.

Σπάρτα στα βόρεια του Καρπενησίου, στα τέλη Μαΐου 2020

Φθάνει σε ύψος τα 2 με 3 μέτρα και διαθέτει μακριούς, λεπτούς, μυτερούς στην άκρη βλαστούς που είναι σχεδόν γυμνοί, χωρίς φύλλα. Τα άνθη του είναι κίτρινου χρώματος, αρωματικά και σχηματίζουν βότρυες. Ο καρπός του, όταν ωριμάσει, σκορπίζει τους σπόρους. Τα σπάρτα καλλιεργούνται επίσης ως καλλωπιστικά και τοποθετούνται κατά μήκος των δρόμων αλλά και, λόγω του δυνατού ριζικού συστήματος τους, για την συγκράτηση των διαβρωμένων εδαφών.

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, όπου το χρησιμοποιούσαν στη μελισσοκομία και ως πρώτη ύλη για να κατασκευάσουν σχοινιά, δίχτυα, ρούχα και άλλα υλικά. Με τα ονόματα «Σπάρτιον» ή «Σπάρτον» το περιέγραψαν ο Θεόφραστος (περ. 371 – 287 π.Χ.) και ο Διοσκουρίδης (περ. 40 – 90 μ.Χ.) στα μνημειώδη έργα τους που αποτέλεσαν τα βασικά βοτανικά εγχειρίδια του Δυτικού και Αραβικού κόσμου έως την Αναγέννηση. Με λατινοποιημένα τα αρχαία ελληνικά ονόματα (Sparthium, Spartium) θα το συναντήσουμε και στις πρώτες βοτανικές συλλογές της ιστορίας που δημιουργήθηκαν στη δυτική Ευρώπη το 16ο αιώνα, ως μία προσπάθεια αναζήτησης της κληρονομιάς των αρχαίων Ελλήνων.

Φαρμακευτικές ουσίες, θεραπευτικές ιδιότητες

Το σπάρτο θεωρείται κύριο φαρμακευτικό φυτό και σε σχετική πανεπιστημιακή έρευνα (Islamic Azad University) βρέθηκε να περιέχει 59 φαρμακευτικές ουσίες. Οι βασικές δραστικές ουσίες του σπάρτου είναι τα αλκαλοειδή σπαρτεϊνη και απωματικές αμίνες. Σπαρτεΐνη (αλκαλοειδές), αιθέριο έλαιο, αμίνες, παλμιτικό οξύ, μυριστικό οξύ, στεατικό οξύ, γ-σιτοστερόλη.

Το σπάρτο είναι κυρίως καρδιοτονωτικό, υπερτασικό, αντιοξειδωτικό, αγγειοσυσταλτικό και διουρητικό. Σε έγχυμα, χρησιμεύει άλλοτε ως θεραπευτικό φυτό για τους καρδιακούς πόνους και άλλοτε ως καθαρτικό και εμετικό. Επίσης χρησιμεύει ως καθαρτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, για τη λευκωματουρία και το σακχαρώδη διαβήτη όπου η περιεκτικότητα του σακχάρου του αίματος πέφτει αμέσως. Τα μπουμπούκια και τα λουλούδια μαζεύονται την άνοιξη και χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα σαν καρδιοτονωτικά, διουρητικά, εμετικά και καθαρτικά. Τις ίδιες ιδιότητες έχουν και οι σπόροι.

(Πηγές: votaniki.gr, wikipedia.org, aplotaria.gr, greekflora.gr)

evrytanikanea.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr