ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΣπάνιος χρυσαετός αλμπίνο στο Μεσολόγγι

Σπάνιος χρυσαετός αλμπίνο στο Μεσολόγγι

Το κοινό είδος χρυσαετού έχει συμπεριληφθεί στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας

 

Σπάνιος χρυσαετός αλμπίνο

στο Μεσολόγγι

 

Φιλοξενείται από τις 7 Οκτωβρίου στην ΑΝΙΜΑ αφού βρέθηκε μετά την κακοκαιρία στο Μεσολόγγι

 

Μετά την κακοκαιρία που είχε ξεσπάσει στην περιοχή του Μεσολογγίου στις 17 του τρέχοντος μηνός ο caretaker της Ορνιθολογικής και εθελοντής του Φορέα Διαχείρισης της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κ. Νίκος Νούλας βρήκε ένα σπάνιο χρυσαετό αλμπίνο που φιλοξενείται και απολαμβάνει την φροντίδα των μελών του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «Anima».

Πρόκειται για νεαρό λευκιστικό χρυσαετό, ο οποίος προκαλεί συνεχώς το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Προς το παρόν γίνονται οι απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ για το τι μέλει γενέσθαι θα αποφασιστεί από τους ειδικούς όταν ο σπάνιος χρυσαετός αλμπίνο ανακτήσει πάλι τις δυνάμεις του.

Το είδος αυτό είναι σπανιότατο, δεδομένου ότι ακόμη και ο κοινός χρυσαετός έχει συμπεριληφθεί στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και συνεπώς αποτελεί προστατευόμενο είδος. O πληθυσμός του σήμερα περιορίζεται στην Θράκη και την Μακεδονία, στην οροσειρά της Πίνδου μέχρι και τη Στερεά, όπως επίσης και σε άλλες ελάχιστες βέβαια θέσεις στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, ενώ έχουν βρεθεί κατά καιρούς στην Κρήτη και την Σύρο.

Ο αετός αυτός φωλιάζει κυρίως σε βράχους σε υψόμετρο των 800 με 2000 μέτρων. Τρέφεται, όπως ενημερώνουν στο site wild anima, με παλιά θηλαστικά μικρού και μεσαίου μεγέθους, ερπετά καθώς επίσης και ψοφίμια, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην Ελλάδα ο αναπαραγόμενος πληθυσμός των χρυσαετών καταγράφει μείωση. Η μεγαλύτερη απειλή είναι η λαθροθηρία, η οποία ενίοτε καταλήγει στην ταρίχευσή τους, ενώ ακόμη απειλούνται από τα δηλητηριασμένα δολώματα, τα οποία προορίζονται για άλλα ζώα. Για την προστασία τους απαιτείται η εφαρμογή της κυνηγητικής νομοθεσίας, η άμεση ενημέρωση των κυνηγών και η παύση της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

 

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr