ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΣπ.Κοτοπούλης: “Μας εμπαίζουν”– “ Εμβόλια δεν υπάρχουν,αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν” λέει η Περιφέρεια

Σπ.Κοτοπούλης: “Μας εμπαίζουν”– “ Εμβόλια δεν υπάρχουν,αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν” λέει η Περιφέρεια

Η μετάδοση της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού είχε ως αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα να έχουν εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, θέτοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κατάσταση συναγερμού. Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για “καθαρό εμπαιγμό” σε όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και για τον λόγο αυτό στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ετοιμάζεται κινητοποίηση αγροτικών συλλόγων και κτηνοτρόφων, που θα γίνει στον κόμβο της Αμφιλοχίας, σήμερα Τετάρτη, στις 11 το πρωί.

Μετά τις ανακοινώσεις της  Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την καταπολέμηση των φορέων του ιού του καταρροϊκού πυρετού και τις αποζημιώσεις από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των κτηνοτρόφων.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν αφορούν σε ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, καπνά και πατάτες, και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.

Αναφορικά με το ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού στον Νομό και τις αποζημιώσεις, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης μετά την συνάντηση που είχε μερίδα αγροτών με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ δήλωσε στην “Σ” πως “Tα αποτελέσματα της συνάντησης δεν ήταν τα αναμενόμενα και οι απαντήσεις δεν μας ικανοποίησαν. Πήραμε την απόφαση μέλη της διοίκησης αγροτικών συλλόγων και πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων να συναντηθούμε έκτακτα,το πρωί της Τρίτης και θέσαμε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τον ΕΛΓΑ στον πρόεδρο κ. Έξαρχο. Ζητήματα σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, για τον καταρροϊκό πυρετό και άλλες ζωονόσους. Απαιτήσαμε να ενσωματωθεί στην εγκύκλιο του ΕΛΓΑ άμεσα το ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού και να αποζημιωθούν στο 100% η ζωική και φυτική παραγωγή. Επίσης ένα άλλο ζήτημα αφορά την αλλαγή του κανονισμού γιατί είναι δυσβάσταχτο χαράτσι που πληρώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σαν ενίσχυση προς τον ΕΛΓΑ. Ζητήσαμε να υπάρξει γενναία κρατική χρηματοδότηση αφού τα τελευταία χρόνια το κράτος χρωστάει εκατομμύρια ευρώ και δεν έδωσε “ένα ευρώ” από την στιγμή που επικαλείται πρωτογενή πλεονάσματα. Οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια ο ΕΛΓΑ προς ιδιωτικοποίηση και καλέσαμε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να μας απαντήσει ότι θα ενσωματωθεί η ασθένεια αυτή αλλά και όλα τα ζητήματα που θέσαμε και απαιτούμε να λυθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν ικανοποιηθήκαμε από τις απαντήσεις που μας έδωσε ο κ.Έξαρχος. Συγκεκριμένα στο θέμα που αφορά την ιδιωτική ασφάλιση μας απάντησε πως “έτσι είναι το θέμα των αποζημιώσεων στην Ε.Ε και το ίδιο θα εφαρμοστεί και στην χώρα μας”. Για το ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού και την αποζημίωση η απάντηση που έδωσε στους κτηνοτρόφους ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.Έξαρχος ήταν “ότι είναι ζήτημα των κτηνιατρικών υπηρεσιών”.

Στην συζήτηση αναφέρθηκε και η έλλειψη κτηνιάτρων και για την κρατική χρηματοδότηση συμφώνησε στα αιτήματα τους. Αναφέρθηκε επίσης και σε μια νέα ζωονόσο, την ευλογιά και τόνισε πως “σε περίπτωση που μολυνθεί ένα ζώο μετά πρέπει να θανατώνεται όλο το κοπάδι και να βρίσκονται σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων,σε ολήρη καραντίνα τα ζώα. Όλα αυτά καλείται να τα πληρώνει από την τσέπη του ο κτηνοτρόφος και αν δεν ληφθούν μέτρα φοβάμαι ότι θα εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη χώρα.” Να αναφερθεί πως τα στοιχεία που έρχονται από την Περιφέρεια Έβρου για τη ζωονόσο της ευλογιάς είναι ανησυχητικά, για το χρονικό διάστημα από 14 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, καθώς η ζημιά των κτηνοτρόφων έφτασε τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

photoΕπικοινωνήσαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Παναγιώτη Πλατανιά ο οποίος ανέφερε στην “ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ότι “Παρακολουθούμε εδώ και καιρό τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα του καταρροϊκού πυρετού. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε ανθρώπους καθώς ο καταρροϊκός πυρετός είναι ζωονόσος και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δεν είναι επικίνδυνος, η ίωση περνάει και πρέπει οι κτηνοτρόφοι να προχωρούν σε προσεκτικό καθαρισμό των σταυλικών εγκαταστάσεων από πιθανές εστίες επώασης κουνουπιών.“

Σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν αλλά και τα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό ο κ.Πλατανιάς δήλωσε: “Τα εμβόλια θα πρέπει να κατασκευαστούν αποκλειστικά και μόνο στο εξωτερικό για την περίπτωση αυτή και το χρονικό διάστημα που απαιτείται θα πάρει καιρό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2015. Στην παρούσα στιγμή δεν υπάρχουν εμβόλια και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σαν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα και καθίσταται ανάγκη. Προχωρούμε στην αποζημίωση όσων επλήγησαν.”

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση για το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού, δήλωσε πως “Θα σταθούμε δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο όπως επιβάλλει το εθνικό συμφέρον” και ενημέρωσε ότι, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, ο κωδικός εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος το 2015 στον προϋπολογισμό και καταβάλλεται προσπάθεια να ενισχυθεί και φέτος. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι αποζημίωση θα καταβληθεί, εκεί όπου με ευθύνη Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έχουμε θανάτους ζώων, όπως προβλέπουν οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις σε εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Για το θέμα των αποζημιώσεων η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει ανακοινώσει ότι οι κτηνοτρόφοι που έχουν προμηθευτεί εγκεκριμένα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα για την καταπολέμηση των εντόμων φορέων του ιού του καταρροϊκού πυρετού, μπορούν να προσέρχονται στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προκειμένου να καταθέσουν αίτηση οικονομικής αποζημίωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους υπεύθυνους κτηνιάτρους για τον καταρροϊκό πυρετό, από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και συγκεκριμένα για τον Νομό στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, κ.Μιστυλής Σταμάτης, τηλ. 2631051638.

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr