Σούνακ: Η συμφωνία με Ζελένσι θα αποτελέσει τον πυρήνα μια εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τον Ουκρανό πρόεδρο η οποία «θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο…

ap24012539513551

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τον Ουκρανό πρόεδρο η οποία «θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών» διάρκειας «εκατό χρόνια ή περισσότερο».

«Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά νέων, διμερών διαβεβαιώσεων ασφαλείας που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία 30 χώρες στην περσινή Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους. Και λέει ότι αν η Ρωσία εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνδράμει με ταχεία και διαρκή βοήθεια ασφαλείας» τόνισε.

Η βοήθεια θα συνίσταται σε παροχή σύγχρονου εξοπλισμού σε ξηρά, θάλασσα και ουρανό, με παράλληλες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία χωρίς να χρειαστεί καν να το ζητήσει η Ουκρανία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκεί από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία», είπε ο Ρίσι Σούνακ από το Κίεβο στην κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για τα στρατιωτικά χτυπήματα στην Υεμένη τονίζοντας ότι «επρόκειτο για περιορισμένα χτυπήματα, προσεκτικά στοχευμένα σε θέσεις εκτόξευσης drones και βαλλιστικών πυραύλων». Ο πρωθυπουργός Σούνακ υπερασπίστηκε τον βομβαρδισμό λέγοντας ότι μπροστά στην επιθετικότητα των Χούθι, «θα υπερασπιζόμαστε πάντα το κράτος δικαίου».

Το υψηλότερο πακέτο βοήθειας

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε επίσης «το μεγαλύτερο πακέτο αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, αξίας 2,5 δισ. λιρών».

Αυτό θα περιλαμβάνει:

  • Περισσότερο εξοπλισμό αεράμυνας
  • Περισσότερα αντιαρματικά όπλα
  • Περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
  • Χιλιάδες άλλα πυρομαχικά και βλήματα πυροβολικού
  • Εκπαίδευση για χιλιάδες ακόμη Ουκρανούς στρατιωτικούς και γυναίκες.
  • Και 200 ​​εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή χιλιάδων ακόμη drones.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο drones που δόθηκε στην Ουκρανία από οποιοδήποτε έθνος, τόνισε ο κ. Σούνακ.

Συνολικά, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει παράσχει σχεδόν 12 δισεκατομμύρια στερλίνες βοήθειας στην Ουκρανία.

Πηγή: ertnews.gr