ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣωκράτης Κωστίκογλου: Χρέος μας να αποκαταστήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία

Σωκράτης Κωστίκογλου: Χρέος μας να αποκαταστήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία

Σωκράτης Κωστίκογλου: Χρέος μας να αποκαταστήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία

Είναι γεγονός ότι η δεκαετία της κρίσης εκτός από τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δημιούργησε και σοβαρή κρίση αρχών και αξιών. Ασφαλώς στην περίοδο της κρίσης παρατηρήθηκε και η έντονη απαξίωση του συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής  παρέμβασης ,γενικότερα και ειδικότερα στο χώρο του Εμπορίου.

Είναι γεγονός ότι τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν οι Έμποροι και οι μικρές Εμπορικές επιχειρήσεις. Όμως η δυνατότητα έκφρασης τους μέσω των Συλλογικών οργάνων τους καθώς και η ανάδειξη και προβολή των πολλών και σημαντικών προβλημάτων δεν έτυχαν εκείνης που έπρεπε.

Οι έμποροι διαχρονικά εκφράζονται και εκπροσωπούνται μέσω των Εμπορικών Συλλόγων ,των Ομοσπονδιών τους και του Τριτοβάθμιου οργάνου τους . Η ιστορική αναδρομή έχει αναδείξει και προβάλει τον ιδιαίτερα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο του κάθε Εμπορικού Συλλόγου όχι μόνο στις πιο μεγάλες πληθυσμιακά πόλεις αλλά και στις μικρότερες .

Η ισχυρή τοπική διάσταση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου τον αναδεικνύει σε σημείο αναφοράς για την οικονομική και κοινωνική ζωή κάθε περιοχής και ταυτόχρονα του δίνει το κύρος και τη δυνατότητα να συμμετέχει ,να προτείνει και να διαμορφώνει πολιτικές τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η ανάγκη έκφρασης και εκπροσώπησης των Εμπόρων ιστορικά μέσω ενός δικού τους συνδικαλιστικού οργάνου ξεκινά να εμφανίζεται στην χώρα μας πριν από το 1900 και αυτό αποδεικνύεται απ’ο το γεγονός ότι αρκετοί Εμπορικοί Σύλλογοι ιδρύθηκαν την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα μεταξύ των οποίων και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου το 1911. Η ανάδειξη αυτής της ιστορική διαδρομής σε συνδυασμό με την παρουσία και την προσφορά του στη πόλη μας είναι αναγκαίο να υπενθυμίζεται, να προβάλλεται και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον για το Εμπόριο και τις μικρές επιχειρήσεις μπορεί αλλά και πρέπει να αναδείξει όχι μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την επιβίωση τους ,όπως το φορολογικό ,το ασφαλιστικό , η επαγγελματική στέγη κλπ ,αλλά κυρίως πρέπει να έρθει κοντά στο συνάδελφο , να τον ενημερώνει , να τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, να διεκδικεί λύσεις ,να αποκτήσει ο Σύλλογος Εξωστρέφεια , να αναδείξει και να επιδιώξει συνεργασίες με του φορείς τη πόλης προς όφελος όλων.

Πρέπει να φέρουμε τους συναδέλφους κοντά στον Σύλλογο , η απομάκρυνση και η αδιαφορία δεν είναι μόνο δική τους ευθύνη , είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης.

Οι συνάδελφοι σήμερα θέλουν ενημέρωση , συνεχή και όχι αποσπασματική παρουσία , θέλουν προοπτική .Σ αυτή την χρονική συγκυρία δεν θέλουν μόνο φωνές και μοιρολόγια.

Είναι αναγκαίο πλέον σήμερα να υπάρξουν και να ακουστούν αδέσμευτες και ανεξάρτητες φωνές καθώς και διάλογος χωρίς ταμπέλες.

Είναι απαραίτητο να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την συλλογική εμπορική εκπροσώπηση , να διεκδικούμε όσα έχουμε στερηθεί , όσα αξίζουμε ,και όσα δικαιούμαστε.

Πρέπει τέλος να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την χαμένη αξιοπιστία ……..

Κωστίκογλου Σωκράτης
Πρώην Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr