Σκοτάδι και πίσσα…

Αποστόλης Καλαιτζόπουλος (Έμπορος): «Αν δεν ανοίξουν τα φώτα τα μαγαζιά νεκρώνει όλη η αγορά και τίθεται θέμα ασφάλειας για κλοπές».

Σκοτάδι και πίσσα…

Μόνο τα πούπουλα λείπουν

Είναι σημαντική υπόθεση η «καλημέρα», η οποία, ως γνωστόν, «από το πρωί φαίνεται», όπως λέει και ο λαός μας. Πολλές φορές όμως αυτή η «αρχαία» παραδοχή γίνεται τόσο απαραίτητη, που ακόμα και όταν  τίποτα δεν προμηνύει μια καλή μέρα, αρκετοί είναι εκείνοι που προσπαθούν φορώντας τα καλά τους και τα φωτεινά τους πρόσωπα να ξορκίσουν το κακό. Και ενώ τα πράγματα κάπως βολεύονται με την «καλημέρα» λίγοι είναι εκείνοι που ψάχνονται με την «καληνύχτα». Γιατί δυστυχώς η καλή νύχτα δεν φαίνεται από το απόγευμα.

 

Ρεπορτάζ: Άλκης Αποστολόπουλος

Κείμενο: Λευτέρης Τηλιγάδας

 

 

Πλατεία Παναγοπούλου-Δημαρχείο
Πλατεία Παναγοπούλου-Δημαρχείο

Αυτά  βέβαια ίσως για τους περισσότερους να είναι «λόγια πτερόεντα» και θεωρίες, όμως για τους εμπόρους των κεντρικών δρόμων του «μεγάλου εμπορικού κέντρου» της Δυτικής Ελλάδας , της «πρωτεύουσας πόλης» των παλαιότερων καιρών, που φέρει το κωδικό όνομα Αγρίνιο, εμπεριέχουν μια τραγική ειρωνεία, την οποία θα μπορούσε να αποδώσει χαρακτηριστικά το παλιό εκείνο τραγούδι του Τάκη Μπουγά, ο οποίος εμπνεόμενος από την τελευταία κουβέντα του Γκαίτε λίγο πριν ξεψυχήσει, «έβαλε» στο στόμα του Μανώλη Λιδάκη τη φράση «φως, περισσότερο φως | ανάψτε κανένα φως | να βλέπω τι και πως | ν’ αρχίσω να μιλάω».

Όταν όμως η μοίρα σου το έχει φέρει να μην είσαι τραγουδιστής, αλλά έμπορος στην Πλατεία Ειρήνης, στην Σπύρου Τσικνιά, στην Κύπρου, στην Ι. Σταΐκου, στη Σαλάκου ή στην Παπαστράτου, στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης του Αγρινίου δηλαδή, και έχεις φτάσει στη δεινή θέση να ανάβεις τα φώτα του μαγαζιού σου, καθώς και της βιτρίνας σου για να βλέπουν οι περαστικοί να μην τσακιστούν μπροστά στην πόρτα σου, τότε είναι να μην ανοίξεις το στόμα σου… Γιατί αν το ανοίξεις, «κάποιοι» δεν θα βρίσκουν «σκοτάδι» να κρυφτούν.

Αποστόλης Καλαιτζόπουλος, Έμπορος στην Τσικνιά: «Δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός στην Τσαλδάρη. Υπάρχει πρόβλημα, αν δεν ανοίξουν τα μαγαζιά τα φώτα νεκρώνει όλη η αγορά και τίθεται και θέμα ασφάλειας για κλοπές. Αν περάσει κάποιος μετά το κλείσιμο των μαγαζιών δεν υπάρχει τίποτα».

Ηλίας Ζαρκάδας, έμπορος στην Πλατεία Ειρήνης: «Υπάρχει πρόβλημα φωτισμού, το βράδυ επικρατεί σκοτάδι στην περιοχή για τα καταστήματά μας”

Νεκτάριος Ασημακόπουλος, έμπορος στην Πλατεία Ειρήνης: «Οι ήδη υπάρχουσες λάμπες καθυστερούν να ανάψουν καθώς πλέον άρχισε να νυχτώνει νωρίτερα. Δεν μπορεί να ανοίγουν μιάμιση ώρα μετά την Δύση του ηλίου σε κεντρικές πλατείες, αφού αυτό υποβαθμίζει την πλατεία. Τα καταστήματα έχουν φωτισμό αλλά τα παράπονα του κόσμου είναι πως βρισκόμαστε στο σκοτάδι. Έχουμε κάνει επανειλημμένως παράπονα, δόθηκαν υποσχέσεις και το αποτέλεσμα είναι ότι το βράδυ, αν δεν ανάψουν τα καταστήματα τα φώτα, δεν υπάρχει φωτισμός. Αυτό υποδηλώνει καθαρά αδιαφορία»

Οδός Τσικνιά
Οδός Τσικνιά

 

Πλατεία Ειρήνης
Πλατεία Ειρήνης

Ιωάννης Μουτόπουλος, έμπορος στην οδό Διαλέτη: «Δεν υπάρχει φωτισμός, ειδικά το βράδυ από τις 7:30 το βράδυ μέχρι και τις 11 έχουμε αναμμένες 8 λάμπες στο μπαλκόνι μας για να περνάει ο κόσμος. Έχει εγκαταλειφθεί ο δρόμος και το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουμε πολλά χρόνια».

Ιδιοκτήτρια καφενείου στην οδό Φιλίας και κάτοικοι: Μόνο μια κολόνα ανάβει το βράδυ, οι άλλες λάμπες που ανάβουν δεν έχουν επαρκή φωτισμό και δημιουργείται πρόβλημα σε όλο τον δρόμο

Και να ήταν μόνο αυτοί;

Δεν υπάρχει γειτονιά αυτής της πόλης, που το πρόβλημα του φωτισμού το βράδυ να μην έντονο και καθοριστικό.

Κοντεύουν ήδη δυο μήνες από τότε που την διαχείριση αυτού του δήμου ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή και θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον ως προς τα βασικά να είναι ενημερωμένη. Δεν αναφερόμαστε στα αυτονόητα, γιατί για τα αυτονόητα δεν θεωρούμε ότι απαιτείται κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση. Είναι αυτονόητο το εμπορικό κέντρο της μεγαλύτερης πόλης του νομού να έχει πλήρη, όχι επαρκή, πλήρη φωτισμό τα βραδιά. Αν δεν έχει, όποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ υπηρεσία, «ασελγεί» εις βάρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης και της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία έχει οδηγηθεί η κοινωνία μας μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές.

Οι φωτογραφίες της Παπαστράτου που μπορείτε να δείτε διάσπαρτες μέσα στο κείμενο έχουν τραβηχτεί στις 7:50 το απόγευμα. Σκοτάδι και πίσσα… Μόνο τα πούπουλα λείπουν για να έρθει να δέσει η απαξία και η εγκατάλειψη. Κάτω από αυτές τις ΑΝΕΎΘΥΝΕΣ ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ, καμιά αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει, και κανένας μικροέμπορος δεν μπορεί να δώσει τον ύστατο αγώνα του, για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας του και της δουλειάς του.

Αρμόδιος αντιδήμαρχος για τον ηλεκτροφωτισμό στο Δήμο Αγρινίου είναι ο κ. Ευθύμιος Γρίβας, αρτοποιός στο επάγγελμα, έντιμος άνθρωπος και εξαίρετος συμπολίτης μας αποδεδειγμένα. Αυτές του οι ιδιότητες όμως, δεν τον καθιστούν απαραίτητα και αποτελεσματικό ως προς την ουσιαστική διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων του. Το συγκεκριμένο πρέπει να αποδειχθεί.

Οδός Παπαστράτου
Οδός Παπαστράτου

Υστερόγραφο 1ο

Να μην αναφερθούμε στις γειτονιές και τους δρόμους γύρω από το κέντρο! Εκεί το «Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα»… και διάφορα άλλα νυχτοπούλια τα οποία βρίσκουν το «περιβάλλον» φυσικό να βγουν να «σεργιανήσουν», ας πούμε, για να μην πούμε, τι ακριβώς βγαίνουν να κάνουν.

 

Υστερόγραφο 2ο

Προς το παρόν αυτά. Γιατί τώρα που θα αρχίσει να νυχτώνει πιο νωρίς, τα πράγματα θα πάψουν να είναι τραγικά και θα γίνουν τραγικά εφιαλτικά.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr