ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΗ «σκονισμένη» λίστα της ΑΑΔΕ – «Φαντάσματα» και από την Αιτωλοακαρνανία

Η «σκονισμένη» λίστα της ΑΑΔΕ – «Φαντάσματα» και από την Αιτωλοακαρνανία

Η «σκονισμένη» λίστα της ΑΑΔΕ – «Φαντάσματα» και από την Αιτωλοακαρνανία

Η «σκονισμένη» λίστα της ΑΑΔΕ δείχνει «φαντάσματα» και από την Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που οφείλουν στο Δημόσιο ή/και στον e-EΦΚΑ ποσά άνω των 150.000 ευρώ, με καθυστέρηση καταβολής άνω του έτους, προχώρησε η ΑΑΔΕ, με ανάρτησή στον ιστότοπό της.

Ειδικότερα, οι σχετικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα. Η λίστα της ΑΑΔΕ, όπως είναι φυσικό, περιλαμβάνει μεγαλοοφειλέτες από όλη την Ελλάδα και φυσικά και από την Αιτωλοακαρνανία.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι η λίστα της ΑΑΔΕ εμπεριέχει χρέη από εταιρείες «ζόμπι», που πλέον δεν έχουν δραστηριότητα και το Ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να εισπράξει δεκάρα. Μιλάμε δηλαδή για επιχειρήσεις που πλέον δεν υφίστανται καθώς πτώχευσαν, αλλά και για φυσικά πρόσωπα που έχουν… αποδημήσει εις Κύριον.

Αποτέλεσμα είναι από τη στιγμή που η λίστα της ΑΑΔΕ δεν έχει υποστεί «ξεσκόνισμα» να  ευτελίζεται η όλη διαδικασία της δημοσιοποίησης, καθώς η δημοσιοποίησή της μετατρέπεται σε τυπική νομική υποχρέωση και όχι σε εργαλείο πίεσης των οφειλετών να πληρώσουν τα χρέη τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα φιγουράρει στην πρώτη θέση των οφειλών η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» με χρέη που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και προέρχονται κατά βάση από το πρόστιμο των 5,5 δισ.ευρώ που της είχε επιβληθεί  για τη συμμετοχή της στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» με συνολικά χρέη προς τον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο περίπου 3 δισ. ευρώ.

Παρόμοιες περιπτώσεις από εταιρείες και νομικά πρόσωπα «φαντάσματα» υπάρχουν στη λίστα της ΑΑΔΕ και από την Αιτωλοακαρνανία. Μεταξύ άλλων καταγράφεται, για παράδειγμα, αγροτικός συνεταιρισμός με χρέη εκατομμυρίων, όπως επίσης και εταιρείες που έχουν πτωχεύσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Εκτός από τα χρέη των «ζόμπι» η λίστα της ΑΑΔΕ έχει φυσικά από χρέη από ενεργές εταιρείες, από τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, μπορούν πιο βάσιμα να ελπίζουν πως κάτι θα εισπράξουν από το σύνολο των 142,6 δισ. ευρώ. Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είναι αναμενόμενο λόγω και του προφίλ της τοπικής οικονομίας, μεγάλα χρέη έχουν δημιουργήσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροδιατροφής και της μεταποίησης, του εμπορίου, καθώς επίσης του τεχνικού κατασκευαστικού κλάδου και του κλάδου των τουριστικών υπηρεσιών. Μάλιστα κάποιες εξ΄αυτών εμφανίζονται ανελλιπώς στις λίστες της ΑΑΔΕ.

Γενικότερα πάντως θα πρέπει να προβληματίσει και το γεγονός ότι ακόμη και ενεργές εταιρείες εμφανίζονται στις κατά καιρούς λίστες της ΑΑΔΕ με αυξανόμενα χρέη, άρα η αποτελεσματικότητα της δημιοσιοποίησης είναι ίσως υπερεκτιμημένη.

Σε κάθε περίπτωση Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι το «ξεκαθάρισμα» της λίστας από οφειλές που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν και έτσι να πάψει η στατιστική να υπολογίζει (χρεοκοπημένους και πεθαμένους) στο λογαριασμό των υπόλοιπων φοροφυγάδων. Και αυτό γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ενδεχομένως το συνολικό ποσό που μπορεί το Δημόσιο να εκτιμά ότι κάποια στιγμή θα εισπράξει ενδεχομένως να είναι κάτω και από τα 70 δισ. ευρώ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Πάρκο Αγρινίου: Θέμα ημερών η διοικητική παραλαβή – Έρχεται μόνιμη φύλαξη, αλλά «πρέπει να το φυλάξει και η ίδια η κοινωνία»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ