Σκάνδαλο υποκλοπής στη γερμανική «Λουφτβάφε» από τη Ρωσία για τους πυραύλους „Taurus“

Σκάνδαλο με την υποκλοπή από τη Ρωσία κρίσιμης συνομιλίας της ηγεσίας της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας για την παράδοση πυραύλων „Taurus“ στην Ουκρανία, βγάζει στην επιφάνεια…

ap24057510152311-scaled-1

Σκάνδαλο με την υποκλοπή από τη Ρωσία κρίσιμης συνομιλίας της ηγεσίας της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας για την παράδοση πυραύλων „Taurus“ στην Ουκρανία, βγάζει στην επιφάνεια τον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας και τα προβλήματα ασφάλειας των επικοινωνιών σε Γερμανία εκθέτοντας και τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους απηύθυνε έκκληση για ενότητα μετά τη δημοσιοποίηση από τη Ρωσία της συνομιλίας που διέρρευσε μεταξύ αξιωματικών της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Είναι μια υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης – πρόκειται για διχασμό, για υπονόμευση της ενότητάς μας», είπε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός.

«Δεν πρέπει να πέφτουμε στον Πούτιν» , γι’ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε με σύνεση, «αλλά όχι λιγότερο αποφασιστικά». Προς το παρόν απορρίπτει οποιεσδήποτε προσωπικές συνέπειες για τους γερμανούς αξιωματικούς. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί εάν συζητήθηκαν απόρρητα δεδομένα και αν επιλέχθηκε η σωστή μορφή για τη συνομιλία μέσω της πλατφόρμας Webex.

Η Μόσχα δημοσιοποίησε την Παρασκευή στο σταθμό RT και στη συνέχεια στα κοινωνικά δίκτυα υποκλαπείσα συνομιλία τεσσάρων ανώτατων αξιωματικών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, και του Αρχηγό του Επιτελείου της «Λούφτβάφε», αντιπτέραρχου Ίνγκο Γκέρχαρτς, για το κατά πόσο η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους γερμανικούς πυραύλους “Taurus” στον πόλεμο κατά της Ρωσίας – εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αλλάξει γνώμη και πει «ναι» στην προμήθεια των πυραύλων, την οποία απορρίπτει σήμερα, επικαλούμενος τον κίνδυνο να καταστεί η Γερμανία μέρος του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το γερμανό υπουργό Άμυνας, το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της συνομιλίας είναι γνωστό στη δημόσια συζήτηση. Μέχρι στιγμής δεν έχει πληροφορίες για περαιτέρω διαρροές ή υποκλοπές περαιτέρω τηλεφωνικών κλήσεων. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (MAD) θα παρουσιάσει μια πρώτη αναφορά για το ακριβές ιστορικό του συμβάντος.

Το πώς η Ρωσία απέκτησε τη συνομιλία δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο. Ο ειδικός σε θέματα άμυνας πολιτικός του CDU, Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, υποθέτει ότι η Μόσχα απέκτησε τα δεδομένα πρόσβασης για τη διαδικτυακή συνάντηση των γερμανών αξιωματικών. «Δυστυχώς, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ένας Ρώσος απέκτησε πρόσβαση στη συζήτηση στο Webex», είπε ο Κιζεβέτερ στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD.

Η δημοσιοποίηση της υποκλαπείσας συνομιλίας την περασμένη Παρασκευή έγινε σκόπιμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εκτιμούν τόσο ο υπουργός Άμυνας Πιστόριους όσο και ο πολιτικός του CDU Κιζεβέτερ. «Κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι ήταν σύμπτωση», είπε ο Πιστόριους, αναφερόμενος στη δημοσίευση λίγο μετά την κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και τη δημοσίευση της έρευνας για το σκάνδαλο της τράπεζας Wirecard με πρωταγωνιστή τον καταζητούμενο στη Γερμανία, πράκτορα της Μόσχας, Γιαν Μάρσαλεκ.

Πηγή: ertnews.gr