ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΣκάνδαλο με τις τοποθετήσεις στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Σκάνδαλο με τις τοποθετήσεις στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Μόλις ένας (1) από τους 100 επιστημονικούς συνεργάτες της ΕΛΓΟ-Δήμητρα στην Δυτική Ελλάδα

Σκάνδαλο

Με τις τοποθετήσεις στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Δημήτρης Δεσύλλας, Περιφερειακός Σύμβουλος: «Είναι σκάνδαλο και φοβερή παραγωγική υποβάθμιση»

 

Μπορεί η διαδικασία αιτήσεων για τις 100 θέσεις συνεργατών που προκηρύχτηκαν για τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα να ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αντιδράσεις όμως μόλις τώρα ξεκίνησαν, αφού αποκαλύφθηκε ότι μόλις μια θέση από αυτές προορίζεται για την κάλυψη αναγκών της Δυτικής Ελλάδας. Την… ανισοκατανομή αυτή αναδεικνύει επερώτηση που κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Δεσύλλας, εκλεγμένος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προς τον  Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, σύμφωνα με την οποία θα γίνουν μόνο τέσσερις προσλήψεις σε ολόκληρη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων αφού η πλειοψηφία τους προορίζεται για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα, αν και πολύ φοβόμαστε ότι πλέον οι δυνατότητες αντίδρασης είναι μηδαμινές.

Ως «προκλητική» χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση ο κ. Δεσύλλας στην επερώτησή του, με την οποία επίσης επισημαίνει σωρεία πολιτικών που οδηγούν, όπως υποστηρίζει, σε μια «φοβερή παραγωγική υποβάθμιση» ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. Αν και η προκήρυξη κάνει λόγο για 100 «νέους επιστήμονες» που θα στελεχώσουν «έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς οργανισμούς του αγροτικού τομέα στη Μεσόγειο», η πλειοψηφία αυτών θα τοποθετηθούν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Δεσύλλα. Εννέα από αυτούς μάλιστα θα τοποθετηθούν στα Γιαννιτσά, που συμπτωματικά αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Καρασμάνη.

Από τους εναπομείναντες επιστήμονες, μόλις τέσσερις θα στελεχώσουν ερευνητικά κέντρα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, δύο στην Πελοπόννησο, σε Πάτρα και Καλαμάτα, και από ένας σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά. Πέρα όμως από αυτή την κατανομή ανθρωπίνου δυναμικού, την οποία χαρακτηρίζει ως «ανορθολογική» και «σκανδαλώδη», ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επερωτά τον Περιφερειάρχη και για άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση των ερευνητικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της Δυτικής Ελλάδας. Έτσι, αναφέρεται στην κατάργηση του Ινστιτούτου Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου Πύργου αλλά και στην υποβάθμιση του Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Πάτρας.

Σε επικοινωνία της εφημερίδας «Σ» με τον κ. Δεσύλλα, χαρακτήρισε ως «ρουσφετολογική αθλιότητα» αυτό το οποίο συμβαίνει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενώ η Δυτική Ελλάδα έχει πλήθος δυνατοτήτων αγροτικής ανάπτυξης, από τη στιγμή που διαθέτει αφθονία υδάτων, ποικιλία καλλιεργειών αλλά και συσσωρευμένη παραγωγική πείρα, τέτοιες κινήσεις συνιστούν μια «φοβερή παραγωγική υποβάθμιση».

Αν υποτίθεται ότι το ζητούμενο της ανάπτυξης της χώρας περνά, όπως συχνά μας αρέσει να λέμε, από τον πρωτογενή τομέα, τότε τέτοιες πρακτικές είναι ενδεικτικές του ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε αυτόν τον τόπο. Τη στιγμή που ερευνητικά εργαστήρια, όπως αυτά του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στελεχώνονται με επιστήμονες στην πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα της χώρας με την επαρχία να παραμένει προκλητικά απούσα από τις τοποθετήσεις επιστημόνων που θα μπορούσαν να προσφέρουν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όχι μόνο δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά αντιθέτως, υποβαθμίζονται.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ