ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΣυνέντευξη Τίμου Παπανικολάου, υποψήφιου δημάρχου Αγρινίου με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στον ραδιοφωνικό σταθμό «Δυτικά FM 96.1»

Συνέντευξη Τίμου Παπανικολάου, υποψήφιου δημάρχου Αγρινίου με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στον ραδιοφωνικό σταθμό «Δυτικά FM 96.1»

«Μόνος δρόμος η σύγκρουση»

Πρόσκληση για στήριξη από τα λαϊκά στρώματα σ’ ένα ψηφοδέλτιο όπου ένας στους τρεις υποψηφίους είναι κάτω των 32 ετών

Στον «Δυτικά FM 96.1» παραχώρησε συνέντευξη χθες το πρωί ο Τίμος Παπανικολάου, υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε το γεγονός ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι μια παράταξη «που δεν εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή» αλλά έχει παρελθόν και είναι γνωστή από τις κινητοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει όλο τον προηγούμενο καιρό.

Κατηγόρησε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν παραχώρησαν προβολή αντίστοιχη με αυτή άλλων παρατάξεων, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν είναι πρόθεση του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχεται η αγορά χρόνου ή χώρου προβολής. Αντί αυτού, οι συμμετέχοντες στην δημοτική παράταξη προτίμησαν να εντείνουν την δράση του οι ίδιοι, ενώ συμπλήρωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 35% των υποψηφίων, είναι νέοι κάτω των 32 ετών.
Ερωτώμενος για το σε ποιόν ψηφοφόρο απευθύνεται η παράταξη την οποία εκπροσωπεί, απάντησε ότι δεν γίνεται διαχωρισμός με βάση το τι ψήφισε ο καθένας σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τα κοινωνικο-ταξικά κριτήρια. Όπως πρόσθεσε, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απευθύνεται σε κάθε εργάτη, εργαζόμενο και άνεργο, νεολαίο, φτωχό αγρότη και μικροεπαγγελματία. Με πρόταγμα ότι ο δρόμος της σύγκρουσης, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αντιμετωπίσει την πολιτική που εφαρμόζεται, ο κ. Παπανικολάου προκρίνει την ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης πολιτικής που ασκείται.
Για το λόγο αυτό, συμπληρώνει, δεν απευθύνονται σε άλλους πολιτικούς χώρους ζητώντας στήριξη, παρά μόνο «σ’ αυτούς που δυναστεύονται». Ζητούμενο είναι κατά τον ίδιο, η απόδοση πολιτικών χαρακτηριστικών στις εκλογές ώστε να γίνει εφικτή η οργάνωση της πάλης από καλύτερες θέσεις. Όπως πρόσθεσε σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, η ενίσχυση του ΚΚΕ ενισχύει με τη σειρά της τη δύναμη του λαού, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το ποσοστό το οποίο έλαβε στις τελευταίες εκλογές, δεν εξαργυρώθηκε με αγώνες.
Κατηγόρησε τον νυν δήμαρχο Αγρινίου, Παύλο Μοσχολιό, για «εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής» και επεσήμανε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η μόνη παράταξη που άσκησε αντιπολίτευση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα, είπε ότι η δράση αυτή συνδυάστηκε και με δράσεις εκτός του δημοτικού συμβουλίου, παραθέτοντας ως παράδειγμα τους αγώνες κατά των διάφορων χαρατσιών και των εισιτηρίων στα νοσοκομεία. Όπως υποστήριξε, η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί «κάτω» από τον «Καλλικράτη» και το Μνημόνιο που αφορά σ’ αυτή είχε τη στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όσο και ΣΥΡΙΖΑ «πέρα από κάποιους φραστικούς αστερίσκους», επισημαίνοντας ότι «για εμάς η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το μακρύ χέρι του κράτους».
Προκειμένου λοιπόν να υπάρξουν αλλαγές σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Παπανικολάου υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. «Τα ανταποδοτικά τέλη που δίνονται, οι πόροι στην τοπική διοίκηση, οι υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί, χωρίς όμως τα αντίστοιχα κονδύλια, οδηγούν στην εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής και σε επίπεδο δήμου», κατέληξε ο ίδιος. Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, οι δήμοι «έχουν μετατραπεί σε εκκολαπτήρια νέων εργασιακών σχέσεων, όπως τα πεντάμηνα και οι ωρομίσθιοι, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, «δένοντας» την τοπική διοίκηση με το ιδιωτικό κεφάλαιο».
Ως ιδιαίτερα προβλήματα του δήμου Αγρινίου εντόπισε τις ακατάλληλες συνθήκες που επικρατούν στο 11ο και 17ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου, με βάση έγγραφο της Διεύθυνσης Υγιεινής, την γεγονός ότι το δίκτυο ύδρευσης στον Άγιο Κωνσταντίνο εξακολουθεί να είναι από καρκινογόνο αμίαντο, η έλλειψη επαρκούς ύδρευσης για την περιοχή της Μακρυνείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα του κάμπου του Αγρινίου δεν ποτίζεται και τα ΤΟΕΒ υπολειτουργούν, παρά την ύπαρξη του Αχελώου και των δύο λιμνών, της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχείας στα όρια του δήμου. Στο επίκεντρο των προβλημάτων της περιοχής που παρέθεσε ο κ. Παπανικολάου μπήκε και το οδικό δίκτυο, για το οποίο μάλιστα αναρωτήθηκε «αν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερο οδικό δίκτυο από αυτό», ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην παράκαμψη της Μακρυνείας, την οποία χαρακτήρισε ως «προεκλογικό έργο».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για την κατασκευή έργων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι, αναφέροντας για παράδειγμα την παράκαμψη της Μακρυνείας για την οποία εκτίμησε ότι όταν προχωρήσει το αποχετευτικό και τα εγγειοβελτιωτικά έργα της περιοχής, ο δρόμος «θα κοπεί» για να γίνουν εκ νέου εργασίες και να περάσουν οι σωληνώσεις, αλλά και την ανάπλαση του Πάρκου. Μάλιστα, για το θέμα του Πάρκου, εκτίμησε ότι μιας μορφής ανάπλαση ήταν αναγκαία, όχι όμως η προτεινόμενη, για την οποία εκτιμά ότι γίνεται για να καταστεί το πάρκο πιο προσιτό σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αντιπρότεινε την απόδοση αυτού του «πνεύμονα οξυγόνου στον ίδιο το λαό και όχι τη διασύνδεσή του με ιδιωτικά συμφέροντα».
Απευθυνόμενος προς τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο κ. Παπανικολάου ζήτησε από «τη νέα γενιά που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα να βάλει τη σφραγίδα της και να στείλει μήνυμα αντίστασης, στηρίζοντας το ΚΚΕ παντού, στις Ευρωεκλογές αλλά και στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί είναι η δύναμη εκείνη που είπε την αλήθεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καλλικράτη και τις πολιτικές που προωθούνται και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από αυτές». Επεσήμανε τον κίνδυνο στο προσεχές μέλλον η νέα γενιά να μην μπορεί πλέον να βρίσκει δουλειά και να στερηθεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά της δικαιώματα και υποστήριξε ότι «με τη δύναμη που θα δώσει στο ΚΚΕ, αυτό με τη σειρά του θα δώσει τον αγώνα για τα δικά τους δικαιώματα από καλύτερη θέση».

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr