ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΣυνέντευξη Βασίλη Νικάκη, υποψήφιου Ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ

Συνέντευξη Βασίλη Νικάκη, υποψήφιου Ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ

«Η ανατροπή θέλει χρόνο και αγώνα»

Κάλεσμα για στήριξη του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ από όλους τους ψηφοφόρους «γιατί τα προβλήματα δεν φεύγουν την επόμενη μέρα»

Ο κ. Νικάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια σε προβλήματα της αυτοδιοίκησης, με πρωταρχικό τη μεγάλη περικοπή πόρων που έχει φτάσει στο 60%, αν και πρόκειται για πόρους συνταγματικά κατοχυρωμένους.

Όπως είπε ο ίδιος, το αποτέλεσμα είναι να έρχονται σε δύσκολη θέση οι δήμοι να εκπληρώσουν αυτά τα οποία υπόσχονται και να μεταφέρουν το κόστος των έργων και της λειτουργίας τους στους πολίτες μέσω των δημοτικών τελών.
Όπως εξήγησε ο ίδιος στη συνέχεια, τέτοια θέματα προκύπτουν κατόπιν πολιτικών που αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σταδιακά φθάνουν να επηρεάζουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Κατέδειξε μάλιστα ως ανάγκη την στήριξη του ΚΚΕ και την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι το κόμμα έχει σταθερά θέση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για τις πολιτικές που εκπορεύονται κεντρικά και διαχέονται στη συνέχεια στα κράτη-μέλη. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ως παράδειγμα τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, η οποία, όπως υποστήριξε, «έφερε πολλά δεινά στις χώρες της Ευρώπης, για την οποία δικαιωνόμαστε τώρα».
Επιπλέον, σκοπός του ΚΚΕ είναι η δημιουργία των κατάλληλων συμμαχιών εντός του Ευρωκοινοβουλίου, ούτως ώστε μπορεί να αντικρούσει τις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΕ. Τέτοιες συμμαχίες, με άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην Κομισιόν, θα μπορούσαν να κατευθυνθούν «προς την ελάφρυνση των φορολογικών και αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται», συμπλήρωσε ο ίδιος. Για τους λόγους αυτούς, «ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να αυξήσουμε τον αριθμό των Ευρωβουλευτών και να μπορούμε να πετύχουμε από καλύτερες θέσεις αυτά που λέμε», κατέληξε ο ίδιος.
Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο κ. Νικάκης υποστήριξε την άποψη ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να επιτελεστεί η ανατροπή την οποία προτείνει το κόμμα του, και απαιτείται χρόνος. «Θέλει χρόνο, θέλει αγώνα, θέλει αλλαγή των λεγόμενων αριστερών κομμάτων στην Ευρωβουλή και αλλαγή στόχων». Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι ακόμη και αν εκλεγόταν πρόεδρος της Ευρωβουλής ο κ. Τσίπρας, δεν θα είχε τη δυνατότητα να κάνει το παραμικρό, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται «ρήξη και ανατροπή όλου του συστήματος».
Ερωτώμενος για το ποιος είναι ο ψηφοφόρος στον οποίο απευθύνεται το ΚΚΕ, ο κ. Νικάκης είπε: «Απευθυνόμαστε σε όλο τον Ελληνικό λαό και δεν κατατάσσουμε τους ψηφοφόρους σε αριστερούς-δεξιούς-κεντρώους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις επόμενες εκλογές». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το ΚΚΕ λέει πάντα την αλήθεια στο λαό και δεν φτιασιδώνεται, η ψήφος στο ΚΚΕ δεν αλλάζει μέρα με τη μέρα, δεν μεταλλάσσεται και δεν εξαγοράζεται, κι αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το έχει δείξει διαχρονικά».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατη δήλωσή του ότι «Η ψήφος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να δώσει απάντηση στη Χρυσή Αυγή», ο κ. Νικάκης ανέλυσε την σκέψη του λέγοντας ότι «η Χρυσή Αυγή είναι γέννημα-θρέμα του πολιτικού συστήματος όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά και τη γεννά το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ το μοναδικό κόμμα που στέκεται απέναντί της είναι το ΚΚΕ». Ανέφερε μάλιστα στη συνέχεια παραδείγματα «του μίσους που εκτρέφουν εναντίον των μελών και των φίλων του ΚΚΕ», όπως την επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και τη δημιουργία «συνδικαλιστικής» οργάνωσης στο Πέραμα «με τις ευλογίες των εφοπλιστών».
Ερωτώμενος για το εάν το κόμμα στο οποίο ανήκει θέλει να «κατευθύνει» προς συγκεκριμένη υποψηφιότητα τους ψηφοφόρους του κατά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, απάντησε ότι «τίποτα δεν άλλαξε από τη μια Κυριακή στην άλλη, ούτε η δική μας πολιτική, ούτε η δική τους, και δεν μπαίνει το δίλλημα τι θα ψηφίσουμε», συμπληρώνοντας όμως ότι «υπάρχει και το άκυρο και το λευκό». Ωστόσο ευχήθηκε καλή επιτυχία και στους δύο υποψηφίους στο Αγρίνιο, λέγοντας ότι «τους αντιμετωπίζουμε πάντα πολιτικά».
Ερώτημα τέθηκε στον κ. Νικάκη για το αν η θέση την οποία εκφράζει το ΚΚΕ για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενιαίο νόμισμα, θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα στο περιθώριο και την απομόνωση. Στην απάντησή του, ο κ. Νικάκης επεσήμανε ότι «και τώρα ο λαός, ο άνεργος, ο αγρότης και ο μικρός επαγγελματίας είναι απομονωμένος». «Εμείς λέμε, ο ελληνικός λαός να είναι αφέντης και κουμανταδόρος στον τόπο του», κατέληξε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «ο λαός θα είναι απομονωμένος μόνο από τους κηφήνες τους». Απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας συνεργασιών και συμμαχιών «εις βάρος του λαού» με άλλα κόμματα της αριστεράς, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν το επιθυμεί ούτε ο λαός».
Απευθυνόμενος προς τον ψηφοφόρο της ερχόμενης Κυριακής, ο κ. Νικάκης απεύθυνε μήνυμα προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ανεξαρτήτως του τι ψήφισε την προηγούμενη Κυριακή «να κάνει κριτήριο την ίδια του τη ζωή και να ψηφίσει Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας γιατί είναι το μόνο κόμμα που είπε την αλήθεια για τις συνέπειες που θα έχει στο λαό η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ το οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι «το μνημόνιο των μνημονίων» και γιατί είναι η μόνη λύση προς όφελος του λαού και γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ δεν μεταλλάσσεται και τα προβλήματα θα τα βρούμε πάλι μπροστά μας την επομένη των εκλογών».

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr