ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑθλητικα ΝεαΣήμερα το Brevet Αγρινίου στην πλατεία Δημοκρατίας

Σήμερα το Brevet Αγρινίου στην πλατεία Δημοκρατίας

Αφετηρία και τερματισμός στoAγΒΡΕΒΕΤρίνιο

Σήμερα Σάββατο 04 Οκτωβρίου διοργανώνεται υπερμαραθώνια ποδηλατική διαδρομή (Brevet) 207 χλμ που είναι η πραγματική διανυθείσα απόσταση, με αφετηρία και τερματισμό το Αγρίνιο. Η εκκίνηση προγραμματίστηκε στις 07:30 το πρωί και ο τερματισμός πρέπει να γίνει μέχρι τις 21:00 το βράδυ, στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Καλεσμένος στον ΔΥΤΙΚΑ FM 96,1 και την εκπομπή “Ανθρώπων Έργα”, το πρωί της Παρασκευής, ένας εκ των διοργανωτών, ο Δημήτρης Φάββας ο οποίος μίλησε για την διαδρομή που θα ακολουθηθεί αλλά και την επίπονη διαδικασία για τους συμμετέχοντες: “Θα την χαρακτήριζα ποδηλατική διάσχιση και όχι αγώνα. Ο καθένας έχει τον ρυθμό του, κάποιοι τερματίζουν νωρίς και άλλοι αργότερα. Από τις 06:30 το πρωί θα βρισκόμαστε στην πλατεία Δημοκρατίας, θα ξεκινήσουμε τα διαδικαστικά όπως σφράγισμα συμμετοχών καθώς και ενημέρωση για τα σημεία που πρέπει να δοθεί προσοχή. Αυτό που απαιτείται για όλους είναι η ασφάλεια. Η διαδρομή που θα διανύσουμε περνάει από Aγρίνιο-Νεάπολη-Σπολάιτα-Γέφυρα Ματσουκίου-Καστράκι-Μπαμπαλιό-Βαρετάδα-Σαρδίνια-Αμφιλοχία-Τρύφος-Κατούνα-Αετός-Αρχοντοχώρι-Αστακός-Λεσίνι-Πεντάλοφο-Παλαιομάνινα-Ρίγανη-Γουριώτισσα-Καλύβια και έπειτα επιστρέφουμε Αγρίνιο.“

Τα Βrevets είναι μια δοκιμασία του σώματος και του πνεύματος και κάθε αθλητής οφείλει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος ώστε να λάβει μέρος. Σχετικά με την αγάπη του για το ποδήλατο ανέφερε πως “ ασχολούμαι 14 χρόνια και στην ποδηλασία έχω βρει μια μεγάλη και καλή παρέα με την οποία προχωράμε συνεχώς σε νέες διαδρομές. Ξεκινάμε πάντα με λίγα χιλιόμετρα και όσο περισσότερο προπονούμαστε, τόσο περισσότερο μπορούμε να καλύψουμε και μεγαλύτερες διαδρομές με το πέρασμα του χρόνου. Για να συμμετάσχει κάποιος απαιτείται να ασχολείται εντατικά με το ποδήλατο καθώς πρέπει να έχει ένα υπόβαθρο και να αντέξει σωματικά και πνευματικά τον “κάματο” της διαδρομής.”

Μία διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στο Αγρίνιο, καθώς όπως ανέφερε ο Δημήτρης Φάββας, αρχικά “Το Θέρμο πρωτοστάτησε στην διοργάνωση καθώς ξεκίνησε το 2010 και με μεγάλη επιτυχία έκανε πραγματικότητα τις μεγάλες υπερμαραθώνιες διαδρομές. Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε διαδρομή 200 χιλιόμετρα, το 2011 πραγματοποίησε 300 χιλιόμετρα. Όπως πέρισυ, έτσι και φέτος έχουμε διαδρομή 200 χιλιομέτρων και αυτό που θέλουμε είναι να γίνει θεσμός για το Αγρίνιο μιας και εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό και ενδιαφέρον. Από του χρόνου το BrevetΑγρινίου το αναλαμβάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου.”

Επίσημοι διοργανωτές της διαδρομής είναι η Ποδηλατική Λέσχη Θέρμου-ThermoRandonneurs, καθώς και η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Θέρμου με υποστηρικτή τον Ερασιτέχνη Παναιτωλικό.

Ποδηλάτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδος έχουν δηλώσει συμμετοχή και τρέχουν στον σημερινό αγώνα. Όπως ανέφερε έρχονται στο Αγρίνιο για το brevet, ερασιτέχνες ποδηλάτες από “Μεσολόγγι, Πάτρα, Αστακός, Άρτα, Αθήνα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Εύβοια, Χίος, Λαμία, Θήβα, Κέρκυρα, Καστοριά και Λάρισα”.

Αξίζει να αναφερθεί πως η διαδρομή του σημερινού υπερμαραθώνιου συνδυάζει για τους συμμετέχοντες πράσινο και μπλε, τόσο από λίμνες όπως η Τεχνητή λίμνη Καστρακίου, η Τεχνητή λίμνη Στράτου, η λίμνη Οζερός όσο και μεγάλα τμήματα δίπλα σε θάλασσα όπως ο Αμβρακικός κόλπος και το Ιόνιο Πέλαγος. Τα δύο σημεία ελέγχου εξάλλου, βρίσκονται σε δύο σημαντικές παραθαλάσσιες κωμοπόλεις, την Αμφιλοχία και τον Αστακό.

“Θα επιστρέψουμε από Αστακό, μέσω του κάμπου Λεσινίου, για το Αγρίνιο” ανέφερε ο Δημήτρης Φάββας και τόνισε σχετικά με την διάρκεια της διαδρομής πως “παρότι δεν υπάρχει κάποιο όριο η συγκεκριμένη διαδρομή πρέπει να γίνει σε χρονικό διάστημα 13:30 ωρών από τους συμμετέχοντες ποδηλάτες ώστε να πάρει καθένας μια θέση στην κατάταξη.”

Κατά μήκος της διαδρομής απαγορεύονται οχήματα συνοδείας καθώς και η οποιαδήποτε παροχή βοήθειας. Η υποστήριξη επιτρέπεται μόνο στα σημεία ελέγχου. Οποιαδήποτε παραβίαση επιφέρει αποκλεισμό και αν υπάρχουν οχήματα συνοδείας θα πρέπει να ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.

Σχετικά με τις δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίσουν ορισμένοι κατά την διάρκεια της διαδρομής αναφέρει πως “κανονικά δεν επιτρέπεται κάποια βοήθεια. Στα brevetsπρέπει να είσαι αυτόνομος, δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια αν εξαιρέσουμε τα σημεία-ελέγχου. Αν τύχει κάποιο έκτακτο γεγονός, θα υπάρξει βοήθεια, πρέπει να είναι εντός ορίων στα σημεία ελέγχου γιατί σε αντίθετη περίπτωση, αν η διοργανώτρια αρχή δει πως υπάρχουν προϋποθέσεις μπορεί να του επιτρέψει να συνεχίσει την διαδρομή.”

Για την διοργανώτρια αρχή δεν ευσταθούν απρόβλεπτες καταστάσεις όπως πείνα, κούραση και δίψα και η επόμενη ερώτηση αφορά την προετοιμασία ώστε να ανταπεξέλθει στην υπερμαραθώνια διαδρομή, τι προετοιμασία πρέπει να κάνει προηγουμένως. “ Ένα καλό και δυνατό πρωινό απαιτείται, ακόμα και μπάρες δημητριακών. Ο καθένας συνδυάζει την σωστή διατροφή που πρέπει να έχει μαζί του και συνήθως έχει επιλέξει και κάποια ενυδάτωση για τον οργανισμό, όπως ηλεκτρολύτες, ώστε να αποφεύγονται οι κράμπες. Θεωρώ ότι όσοι δώσουν το παρόν τα γνωρίζουν πολύ καλά και κυρίως αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει κυρίως ο ποδηλάτης. Το κυριότερο είναι η ασφάλεια και η ακεραιότητά μας. Έχουμε ότι προβλέπεται από εξοπλισμό και κράνη και θεωρώ πως σήμερα θα περάσουμε όμορφα με όλη την μεγάλη παρέα στην διαδρομή που θα έχουμε.”

Σήμερα Σάββατο είμαστε μαζί τους και στηρίζουμε όλοι την προσπάθεια των ποδηλατών, χειροκροτούμε και ενθαρρύνουμε το εγχείρημά τους και βοηθάμε άμεσα, εφόσον παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη.

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr