ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΣήμερα οι βάσεις – Αγωνία για τους εισακτέους στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Σήμερα οι βάσεις – Αγωνία για τους εισακτέους στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Σήμερα οι βάσεις – Αγωνία για τους εισακτέους στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Οι βάσεις θα καθορίζουν πόσο γεμάτα θα είναι τα αμφιθέατρα και επακόλουθα το μέλλον των Τμημάτων

Προς το τέλος της οδεύει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής των υποψηφίων των Πανελλαδικών στα πανεπιστήμια. Πιθανότερο ενδεχόμενο είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν σήμερα, Παρασκευή, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί μετάθεσής τους για τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος έχει τεθεί σε εφαρμογή και η αποστολή SMS προς τους υποψηφίους, όπως είχε γίνει και με τις βαθμολογίες.

Ωστόσο η φετινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ επιφυλάσσει άνοδο βάσεων στην πλειονότητα των περιπτώσεων (μικρή στα περιζήτητα τμήματα, αλλά μεγαλύτερη των 5.000 μορίων σε τμήματα χαμηλής ζήτησης), και στο… βάθος «Αθηνά Νο 2» και αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης…

Η ανακοίνωση των βάσεων θα οδηγήσει σε νέο κύκλο συζητήσεων για τη μέθοδο εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα αλλά και προβληματισμού για το μέλλον τμημάτων που προσφέρουν σπουδές χαμηλής ζήτησης.

Εκτιμάται ότι αρκετά τμήματα ιδίως στα επαρχιακά πανεπιστήμια θα βρεθούν ενδεχομένως και με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων, κάτι που αυτομάτως θα τα βάλει στο στόχαστρο της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία αναμένεται σύντομα να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας ή ενσωμάτωση όσων αποδειχθούν «αδύναμα» να επιβιώσουν.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας η αναδιάρθρωση έγινε προκαταβολικά με τις συγχωνεύσεις Τμημάτων, που προτάθηκαν από το ίδιο το Ίδρυμα και εγκρίθηκαν από την ΕΘΑΑΕ και το Υπουργείο Παιδείας. Και πλέον επίκειται και το Προεδρικό Διάταγμα μέσω του οποίου θα προχωρήσουν και οι μεταφορές Τμημάτων.

Στην περίπτωση των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας αν οι απώλειες σε εισακτέους είναι μεγάλες, τότε δεν αποκλείεται το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών, που είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, που επιχείρησε να προλάβει τις επιπτώσεις της ελάχιστης βάσης εισαγωγής με ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο συγχωνεύσεων Τμημάτων, δεν αποκλείεται να θέσει εκ νέου ζήτημα βιωσιμότητας των Τμημάτων και να επανέλθει με νεότερες προτάσεις…

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογίων των υποψηφίων που διεκδικούν φέτος μία θέση στα ΑΕΙ και την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας των στατιστικών των επιδόσεων των υποψηφίων στις πανελλαδικές, έχουν σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί τα δεδομένα που καθορίζουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Δηλαδή ο μέσος όρος της επίδοσης σε κάθε επιστημονικό πεδίο και σε συνδυασμό με τους συντελεστές που έχουν επιλέξει τα Πανεπιστήμια, μπορεί πλέον να γίνει η εκτίμηση για τη φετινή βάση εισαγωγής των Τμημάτων. Βεβαίως για την τελική διαμόρφωση των βάσεων θα παίξουν ρόλο και οι συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα του κάθε επιστημονικού πεδίου. Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη – εκτίμηση του μαθηματικού – συμβούλου σταδιοδρομίας Στράτου Στρατηγάκη οι βάσεις στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας θα κυμανθούν στο 9 με 9,5 με εξαίρεση ίσως το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αγρινίου που ανήκει σε διαφορετικό επιστημονικό πεδίο από τα υπόλοιπα.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Μενίδι Αμφιλοχίας: Άκαρπες οι έρευνες στον Αμβρακικό για τον εντοπισμό του Τάσου Κόπανου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr