ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΕυσυνείδηταΜε σημειακές παρεμβάσεις δεν λύνονται εθνικά προβλήματα – Εκτός από τα Άγραφα υπάρχει και το Θέρμο

Με σημειακές παρεμβάσεις δεν λύνονται εθνικά προβλήματα – Εκτός από τα Άγραφα υπάρχει και το Θέρμο

Με σημειακές παρεμβάσεις δεν λύνονται εθνικά προβλήματα – Εκτός από τα Άγραφα υπάρχει και το Θέρμο

Με σημειακές παρεμβάσεις δεν λύνονται εθνικά προβλήματα – Εκτός από τα Άγραφα υπάρχει και το Θέρμο

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων, ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης, ως το πρώτο διαδημοτικό-διαπεριφερειακό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για ορεινούς Δήμους της χώρας, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα καλύπτει τους τρεις Δήμους των Αγράφων, δηλαδή τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων και δύο Περιφέρειες (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), αφορώντας πρωτίστως τους σχεδόν 15.000 μόνιμους κατοίκους και τους 200 οικισμούς όπου διαμένουν. Οι πόροι του προγράμματος θα διατεθούν για την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και της οικονομικής δραστηριότητας και την κοινωνική προστασία και συνοχή.

Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε ο Κ. Μητσοτάκης για τη δημιουργία αυτού του προγράμματος είναι η δημογραφική γήρανση και η σημαντική μείωση του πληθυσμού στις εν λόγω περιοχές. Πολύ καλή φαίνεται αυτή η σημειακή παρέμβαση, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

Δημογραφικό πρόβλημα έχουν και άλλες ορεινές περιοχές της χώρας. Ο Δήμος Θέρμου πχ εδώ στην Αιτωλοακαρνανία παρουσιάζει μείωση πληθυσμού κατά 30% και εκτός από την ορεινή Ελλάδα, με τα ιδιαίτερα προβλήματά της, υπάρχει και η αγροτική Ελλάδα τους κάμπους, που επίσης παρουσιάζει σημαντική δημογραφική κάμψη (άσχετα αν δεν αγγίζει τα μεγάλα ποσοστά της ορεινής Ελλάδας).

Είναι η Ελλάδα που κάποτε γεννούσε παιδιά στα χωράφια. Και αυτή η Ελλάδα είναι επίσης εγκαταλελειμμένη σε μεγάλο βαθμό. Με προβληματικές αγροτικές υποδομές, με ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες (Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν) και πολλά άλλα που χρειάζεται ένας νέος για να μείνει στον τόπο του, να εργαστεί και να κάνει οικογένεια.

Μιας και ο πρωθυπουργός είπε ότι για τον ίδιο δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, απλώς να επισημάνουμε ότι από τις προθέσεις μέχρι τις πράξεις υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και αυτό ισχύσει φυσικά και για όλους τους προηγούμενους που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Η κοινωνία που κάνει την αγανάκτηση θέαμα και πλιάτσικο

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ